🕝 1 minuter
Festlokal avslöjad - sålde "helrör" från rester
Publicerad 5 oktober 2023 11:46
Uppdaterad 5 oktober 2023 18:15

Vodkafaskor som företaget förbjuds att sälja. Bild: Södertälje kommun

Miljökontoret upptäckte en festlokal där använda vodkaflaskor fylldes och såldes som helrör en annan kväll. Nu förbjuds bolaget att sälja spriten med omedelbar verkan.

Efter en noggrann kontroll den 15 september 2023, följt av en uppföljning den 26 september, har miljökontoret beslutat att agera mot mindre festlokal i Geneta.

Vid kontrollen begärde miljökontoret att få insyn i spårbarhetsdokument för flera livsmedelsprodukter, inklusive Absolut Vodka. Det visade sig att företaget säljer ”helrör” och placerar dem på borden för gästerna. Problemet uppstår efter kvällens slut, när slattarna från halvfulla flaskor samlas in och blandas ihop för att säljas som ett nytt ”helrör” igen, utan att det tydligt kan fastställas vilka flaskor som ingick i blandningen.

(Annonslänk)

Dålig uppsikt vid borden och ökad risk för kontaminering.
Enligt miljökontoret är personalen inte närvarande vid bordet, vilket ökar risken för att en gäst potentiellt skulle kunna tillsätta något i flaskan som inte borde vara där, såsom droger, saliv eller andra oönskade ämnen.

”Det finns också en etisk aspekt att ta hänsyn till. När en konsument beställer ett ”helrör” förväntar de sig vanligtvis att få en ny och obruten flaska, som inte har blandats med ”slattar” från tidigare oförvarade flaskor från tidigare fester.”, skriver miljökontoret.

Dessutom har festlokalen fått förbud att sälja eller ge bort mer än 20 kilo halloumi och grillost på grund av bristande kvitton som styrker inköp. Nu har festolkalen med omedelbar verkan förbjudits att sälja eller skänka bort produkterna

Dela artikeln