Uppdaterad 25 december 2024 05:00
Hemelektronik är en storsäljare under julmånaden, men också en produktkategori med stora brister när det gäller farliga ämnen. Kemikalieinspektionen har hittils åtalsanmält 122 företag.
Enligt en sammanställning från Siren fortsätter brister i elektronikprodukter att vara ett stort problem på marknaden. RoHS-direktivet, ett EU-regelverk som begränsar användningen av tungmetaller som bly och kadmium samt hormonstörande ftalater i elektronik, har varit på plats i flera år. Trots detta har Kemikalieinspektionen åtalsanmält 122 e-handelsaktörer och bolag för överträdelser sedan början av 2022.
Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen, beskriver trenden som negativ. En stor del av de problematiska produkterna består av småelektronik tillverkad utanför EU, där reglerna är betydligt mindre strikta. Marknaden översvämmas av billiga laddare, ficklampor och hörlurar, vilket gör det svårt att säkerställa att produkterna följer EU:s krav.
Bland de senaste åtalsanmälningarna finns en led-läslampa med otillåtna blyhalter som såldes av lågpriskedjan Dollarstore och en "pipande kyckling" från Partyking. Trots att produkterna ofta inte är farliga vid normal användning, bidrar de till en miljö- och hälsorisk vid kassering.
- Vi hittar mycket bly i elektroniken. Där finns hälsoriskerna framförallt vid produktionen, men det är heller inte lämpligt för barn att pilla med bly. Vi upptäcker också en hel del ämnen i kabelplasten till elektroniken med negativa hälsoeffekter, som vandrar ut från materialet och samlas i inomhusmiljön, säger han till Siren.
Dollarstore och Coolstuff är två företag som toppar listan över anmälningar enligt Siren. Förutom stora aktörer har även mindre e-handelsföretag och enskilda näringsidkare drabbats av anmälningar.
Låga priser och småelektronik kan vara en varningssignal, även om produkterna är CE-märkta. Kemikalieinspektionen uppmanar konsumenter att vara kritiska och våga ställa frågor till butiker och e-handlare om produkternas säkerhet.
– En tillverkare kan endast CE-märka produkter som är godkända för att få säljas, men när det gäller billig importerad elektronik verkar märkningen göras utan tillverkningskontroll. Vår rekommendation är ändå att bara köpa sådana produkter, det är det enda man kan utgå från som konsument.
Med fortsatt vaksamhet från konsumenter och skärpt tillsyn hoppas myndigheterna minska mängden farliga ämnen i elektroniken och skapa en mer hållbar marknad.
- Vi skrapar bara på ytan idag i vår tillsyn och det behövs krafttag på högre nivåer och hårdare krav på dropshippare och utländska marknadsplatser, säger Marcus Hagberg till Nyhetsbyrån Siren.