Uppdaterad 15 december 2024 11:00
Personer som vägrar betala sina böter kan nu få sina skulder omvandlade till fängelsestraff. Antalet fall har ökat kraftigt sedan ett nytt arbetssätt infördes.
Sedan en lagändring 2021 har Kronofogden intensifierat sitt arbete med att hantera personer som vägrar betala sina böter. Myndigheten har utbildat experter och infört nya rutiner, vilket nu börjar ge tydliga resultat. Hittills i år har 64 personer med sammanlagt 686 obetalda böter eller viten fått sina skulder förvandlade till fängelsestraff.
För att böter ska kunna omvandlas till fängelse krävs att personen antingen aktivt försöker undvika betalning, till exempel genom att dölja sina tillgångar, eller blivit så kallat bötesimmun. Det innebär att personen varken betalar sina böter eller har tillgångar att driva in, samtidigt som nya brott begås.
- Den här åtgärden riktar sig mot dem som av trots inte betalar sina böter eller har satt det i system att dra på sig nya böter som de på förhand vet att de inte kan betala. De har helt enkelt blivit immuna mot böter. Det handlar inte om dem som inte kan betala någon enstaka bot på grund av sin dåliga ekonomi, säger Helén Norberg, kronofogde.
Arbetet sker i nära samarbete med Åklagarmyndigheten och Kriminalvården och syftar till att få fler att ta ansvar för sina skulder. Liknelsen med en fartkamera är tydlig: syftet är inte att straffa så många som möjligt, utan att ändra beteenden.
Sedan arbetet intensifierades har det blivit tydligt att systemet inte längre låter upprepade bötesförseelser passera utan konsekvenser.
Fakta bötesförvandling:
- Bötesförvandling innebär att böter och viten som inte betalas kan förvandlas till fängelsestraff.
- Det kan ske på två grunder: trots eller stötande mot den allmänna rättskänslan.
- Trots innebär att gäldenären visar trots mot att betala vilket exempelvis kan vara att gäldenären inte vill berätta var hen bor eller arbetar, eller på annat sätt försöker gömma sina tillgångar.
- Stötande mot den allmänna rättskänslan innebär att gäldenären har blivit bötesimmun. Det vill säga inte betalar sina böter, det finns inget att utmäta, och böter preskriberas samtidigt som det löpande kommer nya böter. Personen kan då begå brott utan konsekvenser.
- Det är Kronofogden som startar processen med bötesförvandling och lämnar en redogörelse till Åklagarmyndigheten. Därefter är det domstolen som beslutar om en eventuell förvandling. Slutligen är det Kriminalvården som ser till att straffet fullgörs.
- Det går alltid att undvika fängelsestraffet genom att frivilligt betala böterna.
Fakta: Kronofogden