🕝 2 minuter
Ett tjejhus för behövande - "Vi finns här"
Publicerad 20 april 2022 02:00
Uppdaterad 20 april 2022 02:00

Tjejhuset på Dalbygatan 4 är Södertäljes enda fritidsgård för bara tjejer sedan 2011.

En härlig mötesplats för tjejer i olika åldrar, oavsett bakgrund. Ett hus för bara tjejer.

Här erbjuder Tjejhuset diverse aktiviteter för den som är mellan 13–23 år på tisdagar, onsdagar och torsdagar från 14-18:00. och en annan som är i ålder 10-12 år på onsdagar mellan 10-12 år. 

Tjejhuset öppnade första gången sina dörrar för flickor och kvinnor i åldrarna 13–23 år för 11 år sedan och har haft öppet sedan dess.

Med en viss utökning i åldersspannet, då flickor i åldern 10–12 år har möjlighet att besöka huset på onsdagar mellan klockan 14 till 17. Tillskillnad från de äldre tjejerna som är välkomna tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan 14-18.

Det som skiljer Dalbygatan 4 från andra fritidsgårdar är att det bara är för tjejer, där allting är gratis.

Det erbjuds mellanmål i from utav yoghurt och mackor med pålägg, men också egen bakat fika med tillhörande kaffe och te. Men det är inte det enda som erbjuds

Här har Tejhuset ett helt rum fyllt med material för den som tycker om att pyssla, men också en trädgård att umgås på när vädret tillåter. 

– Vi vill att det ska kunna vara en plats för tjejerna att kunna komma och landa, oavsett var de kommer från eller kommer med för bagage. Det ska vara en kravlös plats där tjejerna ska få göra lite som de vill, vill de pyssla finns de material, vill de lägga sig och sova i en soffa får de göra det med, säger Johanna som arbetar på Tjejhuset till Telgenytt.

Men Johanna är inte ensam om att jobba med och för Tjejhuset. Här har hon två kollegor, Lena och Sofie, som tillsammans skapat ett andra hem för många flickor.

– Att vi är tre är en lyx, vi vårdar om huset som om det är vårt hem, det blir som vårt hem. Vi arbetar för att tjejerna ska känna likadant och den finaste komplimangen vi får är när tjejerna kallar huset ett vardagsrum. Det är precis vad vi strävar efter, säger Sofie.

Utöver de tre kollegorna finns det även kuratorn Elin som kommer på besök med jämna mellanrum och erbjuder inviduella samtal med tjejer som önskar det, likt de andra som jobbar på tjejhuset.

Förutom kuratorn besöks Tjejhuset av andra organisationer så som Sveriges blåbandungdom och Juventas ungdomsjour. 

– Vi finns här och sträcker ut en hand till de som kanske har en tuff period. Vi kan erbjuda samtal och har tystnadsplikt, men också förmedla kontakt till andra platser som kan hjälpa om det skulle behövas, säger Lena till Telgnytt.

Har du har ett barn eller är ett som sitter sysslolös inför sommaren. Passa på att anmäla till Tjejlägret Sommarskoj på Telge ABs hemsida.

Text: Emilia Leray.

Dela artikeln