🕝 1 minuter
Ett år sedan första vaccinet godkändes
Publicerad 22 december 2021 01:00
Uppdaterad 22 december 2021 01:00

Igår, den 21 december, var det exakt ett år sedan första vaccinet mot Covid-19 godkändes av EU-kommissionen.

Beslutet godkändes efter rekommendation från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, och bara några dagar senare började vaccinet användas i Sverige. Detta framgår i ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Idag finns det fem godkända vaccin, varav den femte godkändes exakt samma dag som den allra första fick tummen upp av EU, proteinvaccinet Nuvaxovid.

SENASTE NYTT: Proteinbaserat vaccin får grönt ljus – “4 miljoner doser till Sverige”

– Läkemedelsverket har haft och har fortsatt en viktig roll i det europeiska samarbetet. Vaccinerna mot covid-19 är ett viktigt verktyg i bekämpningen av pandemin, inte minst när det gäller att förebygga svår sjukdom och död. Vi arbetar fortsatt intensivt med att utvärdera såväl nya vacciner samt läkemedel för behandling vid covid-19, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande

Idag har över 80% av svenska folket vaccinerats med minst två doser vaccin mot behandling av covid-19. Samtidigt meddelar Läkemedelsverket att myndigheterna ständigt genomför studier för att övervaka effekterna av vaccinerna.

– Tack vare den massiva ansträngningen från företag, sjukvård, akademi och myndigheter i att ta fram vacciner och läkemedel mot covid-19 kan världen stå bättre rustat ifall nya typer av coronavirus skulle dyka upp, samt vara bättre förberedda på en eventuell ny pandemi, avslutar Björn Eriksson.

Dela artikeln