🕝 1 minuter
Elsparkscyklar i Södertälje kan bli verklighet "Krävs en utredning"
Publicerad 11 augusti 2021 02:00
Uppdaterad 11 augusti 2021 02:00

Bild/Foto: Bolt pressbild – Ninos Jacobsson, kommunens trafiktekniker

Förra veckan rapporterade SVT att Södertälje kommun sa nej till ett norskt företag som ville etablera elsparkscyklar i staden. En av anledningarna vara att kommunen inte kände sig beredda på uppgiften och menade att det inte finns någon plats att ställa elsparkcyklarna.

– Kommunen är inte beredd på det här än. Vi har ingen plats att ställa dem, sa Ninos Jacobsson, kommunens trafiktekniker till SVT tidigare.

Men efter att det uppmärksamts stort, på bland annat social medier, har kommunen nu meddelat att göra en utredning för att se vad som krävs för att möjliggöra detta.

 – Vi fick direktiv från våran chef för Stadsmiljö, att vi behöver ta fram riktlinjer och upplåtelse villkor för dessa, säger Ninos Jacobsson, kommunens trafiktekniker till Telgenytt.

I Stockholm finns det idag ungefär 21 000 elsparkcyklar och staden har tidigare haft problem med att elsparkcyklarna ställs överallt samt att flera olyckor rapporterats. Något som tidigare oroat Södertälje kommun tidigare.

– Det krävs en utredning och ett samarbete med andra kommuner för att få till en bra lösning på hur vi ska hantera dessa. Vi behöver utreda och hitta de bästa och säkra lösningarna för att kunna ha elsparkcyklar på våra gator, säger Ninos Jacobsson.

Men i somras införde Stockholms stad, tillsammans med företagen, hastighetsbegränsningar och parkeringsförbud i vissa områden för att förebygga olyckor och att elsparkcyklarna inte kastas i vattnet.

Är det norska bolaget det första Södertälje kommun sagt nej till eller har du funnit intresse från fler bolag att etablera sig här?

Ja, det var det första bolaget och nej, inga andra intressenter, berättar Ninos Jacobsson.

Dela artikeln