🕝 1 minuter
Efter fritagning - Kriminalvården JO-anmäls
Publicerad 14 april 2023 19:41
Uppdaterad 7 juni 2023 10:36

Foto: Shamash Oyal.

Igår fritogs en 17-årig person som dömts för mordet på ordningsvakten Fredrik Andersson på Delta gym i Stockholm. Nu har en anmälan inkommit till Justitieombudsmannen, JO, mot Kriminalvården för allvarliga brister i verksamheten.

Det var under en transport till tandläkaren i centrala Södertälje klockan 09:50 som fritagningen inträffade. När Kriminalvårdspersonalen, tillsammans med fången klev ut ur fordonet på Lovisinsgatan, körde en mörk Mercedes fram i hög hastighet, som enligt uppgifter ska vara stulen, och ut klev två maskerade personer.

Beväpnade med vapen hotade de Kriminalvårdens personal och befriade den dömde mördaren. Enligt Kriminalvården själva var 17-årigen bojad på grund av hans rymningsbenägenhet, men trots att han var fängslad lyckades han komma undan. Nu har Kriminalvården anmälts till Justitieombudsmannen, JO, av en privatperson.

”Kriminalvården är en statlig myndighet med ansvar för häkten, fängelser och frivård. Myndighetens uppgift är att göra samhället säkrare, tryggare och att minska återfall i brott. I uppdraget ingår också att transportera klienter mellan domstol, häkte och anstalt”. skriver anmälaren till JO,

Anmälare uttrycker oro över hur lätt det var att befria den farliga personen och anser att Kriminalvården har allvarliga brister i sin verksamhet.

”Oskyldiga människor som kan ”komma i vägen” för dessa kriminella personer är kanske bara en tidsfråga och generaldirektören är ytterst ansvarig.”, skriver anmälaren.

Läs även: – Hon blev ögonvittne till fritagningen i Södertälje

Dela artikeln