Uppdaterad 9 oktober 2024 14:09
Nu är Boel Godner och Kommunstyrelsen i farten igen. I juli i år beviljades SSK ett extra stöd på 2,5 miljoner kronor för att täcka sina ökade säkerhetskostnader. Nu beviljades även ytterligare 2 mkr i stöd till SSK för att utveckla klubbens verksamhet för tjejer på hockeygymnasiet.
I båda fallen känns argumenten till stödet väldigt tveksamma, sett från ett kommunperspektiv. I det första fallet har det redan skrivits en relevant insändare som borde vara tillräcklig för Södertäljeborna ska ifrågasätta beslutet. Den tydliga särbehandlingen av SSK är fascinerande att bevittna.
I båda fallen känns argumenten till stödet väldigt tveksamma, sett från ett kommunperspektiv. I det första fallet har det redan skrivits en relevant insändare som borde vara tillräcklig för Södertäljeborna ska ifrågasätta beslutet. Den tydliga särbehandlingen av SSK är fascinerande att bevittna.
Men på vilket sätt gynnar det här Södertäljes skattebetalare och invånare?
NIU är en gymnasieutbildning, den finns totalt på 33 orter i Sverige med inriktning ishockey. På svenska hockeyförbundets hemsida framgår det även att syftet med NIU är att ”ge en god grundutbildning för en eventuell senare elitkarriär”. Verksamheten ska alltså fostra framtida elitspelare. Till saken hör även att det är en nationell utbildning vilket innebär att intresserade killar och tjejer fritt kan ansöka till någon av dessa 33 orter.
"På vilket sätt gynnar det Södertälje"
Det medför att en betydande andel av de sökande inte bor eller kommer från Södertälje. Det är alltså troligt att de som går på hockeygymnasiet inte har en koppling till kommunen alls. Blir de mot förmodan elitspelare efter fullgjord utbildning kan tjejerna i deras fall välja spel i någon av de 22 elitklubbarna i Sverige. Just det, där ingår tyvärr inte SSK:s damlag som spelar i tredjedivisionen.
På vilket sätt gynnar det Södertälje kommun att ge ett extra stöd till denna verksamhet? På vilket sätt gynnar det Södertäljes tjejer? Inte alls i vår mening.
Vill man verkligen satsa på Södertäljes tjejer kan dessa två miljoner kronor istället ges till skolor, fritidsgårdar och andra föreningar med fokus på ungdomsverksamhet och unga tjejer.
Som fotbollsmammor vet vi hur stora utmaningar det finns att locka tjejer till att idrotta.
Genom sitt agerande spär Boel Godner på denna segregation genom att systematiskt diskriminera en stor del av Södertäljes invånare.
Det surras om ekonomiskt tuffa tider i Södertälje kommun. Att då bevilja SSK 4,5 mkr i stöd inom loppet av ett par månader, med i vår mening oerhört tvivelaktiga argument, är ett direkt svek mot oss som bor i kommunen.
Missförstå oss rätt. Kommunen ska stötta, men det är särbehandlingen vi inte kan acceptera. SSK verkar ha någon form av access till kommunen och särbehandlas jämfört med andra idrottsklubbar. Tycker Boel Godner att vi och resten av Södertäljes invånare ska infinna oss i detta och acceptera läget?
Att vår stad är segregerad och en betydande del av invånarna befinner sig i ett utanförskap är inget nytt. Genom sitt agerande spär Boel Godner, och hennes vänner i moderaterna och miljöpartiet, på denna segregation genom att systematiskt diskriminera en stor del av Södertäljes invånare.
Som kuriosa kan även nämnas att den senaste nyheten om SSK:s damlag på klubbens officiella hemsida är från 19 juni 2023. Kanske kan dessa 2 mkr gå till att väcka någon form av intresse hos SSK för damlaget?
Varför, Boel?
Besvikna fotbollsmammor
Läs även: "INSÄNDARE: Boel Godner räddar SSK:s akuta problem"