🕝 2 minuter
De samlas för årsdagen vid Christina Sandbergs staty
Publicerad 5 maj 2023 18:30
Uppdaterad 5 maj 2023 01:26

Foto: Liza Simonsson / Södertälje konsthall

Varje år samlas Frälsningsarmén vid statyn av århundradets Södertäljebo, Christina Sandberg. Imorgon, lördag den 6 maj klockan 11:00, är det återigen dags för den årliga träffen.

”Södertälje är en ort med hög aktivitet i föreningar och församlingar, Christina var själv länge aktiv både i politiska och religiösa sammanhang. Men all denna verksamhet till trots har staden också problem med bland annat ungdomskriminalitet. Trots stora insatser mot den, har den tagit våldsamma uttryck.”, skriver Ulf Sundblad i ett mail till Telgenytt.

På lördag förmiddag samlas musikkåren, kårofficerarna och Ulf Sundblad som varit aktiv inom Frälsningsarmén i Södertälje i över 30 år. Han medverkar genom att hålla bön för Södertälje vid bronsstatyn av Christina Sandberg utanför Åhléns på Storgatan i centrum.

Christina Sandberg. Foto/Bild: Södertälje Konsthall

Christina Sandberg var en välkänd och uppskattad frälsningssoldat som arbetade ideellt för att hjälpa de behövande i Södertälje. Hon samlade in pengar till de behövande i 40 års tid och fanns alltid till hands för att lyssna och ge stöd. Hennes närvaro på Gågatan var en trygghet för många och påminde om vikten av ideellt engagemang. Hon valdes till århundradets Södertäljebo vid millenieskiftet och hedrades 2019 med en bronsstaty av skulptören Gunilla Wihlborg.

Sandberg föddes 1919 och var frälsningssoldat fram till sin död 2009. Statyn av henne är placerad på samma plats där hon stod från 1965 fram till slutet. Då hade hon rullator och var 89 år gammal.

”Det kan tyckas rätt att denna dag samla stadens intressen i en akt av bön – helst om den leder till än mer positivt engagemang.”, säger Ulf Sundblad.

Statyn av Sandberg invigdes den 11 maj 2019 – 100 år efter hennes födsel.

(Annonslänk)

Dela artikeln