🕝 1 minuter
SBB delar upp bolag med fastigheter i Nykvarn
Publicerad 15 juni 2024 13:00
Uppdaterad 15 juni 2024 13:00
Foto: Pexels

SBB och Kåpan Tjänstepension har kommit överens om att dela upp sitt gemensamma bostadsbolag. SBB tar över 1 300 lägenheter, inklusive fastigheter i Nykvarn, till ett marknadsvärde av 3,4 miljarder kronor.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, har avtalat med Kåpan Tjänstepension om att dela upp deras gemensamma bostadsbolag SBB Kåpan Bostad AB, som de äger till lika delar. Affären är beroende av sedvanliga fullföljandevillkor avseende uppdelning av finansiering.

Genom denna uppdelning kommer SBB att ta över 1 300 lägenheter fördelade på 12 fastigheter med en total yta på cirka 78 000 kvadratmeter, samt en byggrätt på 6 000 kvadratmeter ljus BTA. Fastigheterna är belägna i Stockholm, Nacka, Haninge, Västerås och Nykvarn och hade ett marknadsvärde på 3,4 miljarder kronor per den 31 december 2023.

- Upplösningen av Hemvist är det sista stora steget för att renodla och samla SBB:s bostadsbestånd i Sveafastigheter inför en ägarspridning. Väljs alternativet börsnotering, blir Sveafastigheter Sveriges största renodlade bostadsbolag i noterad miljö. Sveafastigheter har unik kompetens av att förvalta och utveckla bostäder, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Tidigare i år, den 30 april, meddelade SBB en uppdelning av bostadsbolaget Unobo AB som SBB ägde tillsammans med Riksbyggen. Denna uppdelning slutfördes i maj och SBBs del av bostäderna kommer att integreras i Sveafastigheter.

Läs även: Nykvarn köper kommunhuset för 191 miljoner kronor

Dela artikeln