🕝 1 minuter
Nykvarn köper kommunhuset för 191 miljoner kronor
Publicerad 29 augusti 2023 10:28
Uppdaterad 15 juni 2024 11:56

I somras sålde det ansträngda fastighetsbolaget SBB fastigheter i Nykvarn för 221 miljoner kronor. Nu genomför bolaget ännu en fastighetsaffär i kommunen. Denna gång säljer de kommunhuset för 191 miljoner kronor.

– Vi ser ett fortsatt stort intresse från kommuner att förvärva fastigheter av SBB. Vi har tidigare gjort fem kommunaffärer under 2023 och ambitionen är att göra fler affärer med kommuner för att stärka bolagets finansiella ställning, säger Leiv Synnes, vd SBB.

Fastigheten byggdes år 2021 där kommunledningen tecknade ett 25-årigt hyresavtal med SBB, men vid årsskiftet ökade hyran med 10,2 procent och landade runt 800 000 kronor per månad. Nu köper kommunen tillbaka fastigheten som inkluderar kommunhuset, biblioteket, kommersiella lokaler och bostadshuset på Åshöjdsvägen.

– Vi ser det här som en bra möjlighet att säkra kommunens ekonomi framöver. Den analys vi gjort visar att det på sikt är mer fördelaktigt att äga än hyra fastigheten, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Önbäck (S), i ett pressmeddelande.

Beslutet om att köpa fastigehten för 191 miljoner kronor fattades enhälligt av kommunfullmäktige vid ett extra sammanträde på måndagen. Den totala fastigheten omfattar 5 960 kvadratmeter, varav kommunhuset utgör 3 897 kvadratmeter. Cirka 850 kvadratmeter utgörs av kommersiella lokaler och bostäder täcker ungefär 1 200 kvadratmeter och genom köpet befrias kommunen från det ursprungliga hyresavtalet på 25 år.

– Vi tittar alltid på var vi kan effektivisera och spara pengar. Det ingår i vårt kommunala uppdrag att vara rädda om skattepengarna, säger Anders Önbäck.

Dela artikeln