Debatt
🕝 2 minuter
"INSÄNDARE: Blåser det en demokratisk bris i stadshusets korridorer?"
Publicerad 17 juni 2024 14:30
Uppdaterad 17 juni 2024 14:54
Foto: Alexander Isa
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Kanske några i majoriteten har en önskan om en mer inkluderande och levande demokratisk process? Vi hoppas innerligt att detta är det vårtecken som vi har väntat och hoppats på under våra tio år i kommunfullmäktige!

Sedan Realistpartiet tog plats i Södertäljes kommunfullmäktige 2014 så har vi lagt drygt 50 förslag (motioner). Några har varit så pass bra att de senare har blivit genomförda av majoriteten i egen regi, trots att man alltid först svarat nej till förslagen. Jag har räknat upp några tydliga exempel i en insändare i Telgenytt 10 juni 2024. 

Realistpartiet har idag ett härligt gäng som lägger ned tid och stor kraft på att ta fram bra och realistiska förslag för Södertäljeborna. Så självklart är det moralsänkande att alltid få nej oavsett vad vi föreslår.

Men nu har det hänt – Realistpartiet har fått en motion beviljad! 

När Realistpartiet efter kommunalvalet 2022 valde att stödja ett M, KD, L styre så var ett av våra krav att om Socialdemokraterna i opposition la fram en bra motion så skulle vi bevilja förslaget för att visa hur en sund demokrati ska fungera. Det var samtliga partier i det nya styret överens om.

Sedan sprack det på grund av politiska KD vildar och M föll av tronen och ner i knät på S. NEJ- doktrinen kunde få fortsätta, tills nu! För på dagens kommunfullmäktigemöte måndag 17 juni så sker något historiskt! Majoriteten kommer att bevilja vår motion om pantrör på stadens papperskorgar. Faktum är att förslaget redan är genomfört och rören sitter uppe i centrala delar av Södertälje. RP får en poäng! – JIPPI! Det känns nästan overkligt!

"Vågat ta steget att säga ja till någon annans förslag. Det är stort."

Enligt overifierade källor så är det moderaterna som har sagt att det får finnas en gräns för hyckleriet. Nu när man redan genomfört förslaget så måste motionen beviljas, vilket nu sker. Om så är fallet så får vi tacka M för trendbrottet.
Vi vill, oavsett hur resonemanget har gått till kring det positiva motionssvaret, även rikta ett stort tack till Socialdemokraterna och Miljöpartiet som nu faktiskt vågat ta steget att säga ja till någon annans förslag. Det är stort! 

Nu ska vi kanske inte hoppas för mycket på framtida motionssvar. Sedan moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartier tog makten tillsammans efter valet 2022 så har vi genom dagens möte i kommunfullmäktige behandlat 54 motioner ifrån oppositionen, varar EN nu har beviljats. Det är en förbättring med knappt 2% från standardnivån på noll bifall.

Vi hoppas givetvis på att detta är en demokratisk vår vi ser och att majoriteten framöver kommer att behandla oppositionens förslag och arbete med större respekt. Det tjänar vi alla på. Framför allt Södertäljeborna, det är ju trots allt dem vi politiker tjänar.

Och till sist – visst är det väl ändå lite roligare och bättre stämning nu när ni (M, S, MP) har släppt in en poäng? Det är inte så farligt, ni leder ju trots allt fortfarande med 53–1 .

Joakim Granberg och styrelsen
Realistpartiet – Södertäljes lokalparti 

Dela artikeln