🕝 4 minuter
BILDEXTRA: Byggandet av Marenhotellet går i rasande fart
Publicerad 15 juli 2024 16:00
Uppdaterad 15 juli 2024 16:29
Foto: Alexander Isa

Det nya Marenhotellet i Södertälje, som kommer att hysa sju restauranger och över 180 hotellrum, inklusive en skybar på toppen, växer snabbt. Telgenytt har fått en exklusiv smygtitt på byggprojektet som nu har nått våning 10.

Bygget av Marenhotellet påbörjades för ett år sedan med pålning, grundläggning och gjutning av platta. Nu, ett år senare, har byggprojektet nått våning 10 av de totalt 16 våningarna som planeras. I veckan påbörjas installationen av glaspartier på bottenvåningen, och vid årets slut kommer byggnadens utsida vara nästintill klar.

- De första våningarna kommer att platsmuras medan de övre våningarna får prefab-väggar med färdigt tegel, säger Anders Braun projektledare på Stadsrum fastigheter, till Telgenytt.

Anders Braun, projektledare Stadsrum, och Daniel Larsson, projektchef på ED Bygg. Foto: Shamash Oyal

Fastigheten, som förväntas stå färdigt efter sommaren 2025, kommer att bli ett nytt landmärke i Södertälje. Projektet drivs av fastighetsutvecklaren Stadsrum och har som mål att skapa en ikonisk byggnad i stadens hjärta. Hotellet kommer att erbjuda en unik upplevelse för besökare med sina sju restauranger, en skybar och över 182 hotellrum, inklusive 126 standardrum, 34 premiumrum, 10 familjerum, 10 tillgänglighetsanpassade rum och 2 sviter.

Edbygg Sverige AB har fått förtroendet att bygga hotellet i Södertälje, som inkluderar flera konferenslokaler och sju restauranger. Projektet omfattar totalt 14 000 m².

Projektledningen har fokuserat på att genomföra arbeten som inte är fuktkänsliga, vilket har möjliggjort snabba framsteg. Just nu pågår arbete på flera olika våningar, bland annat med att täta byggnaden samt att montera stora glaspartier på fasaden. Förhoppningen är att taket monteras under hösten, vilket gör att inomhusarbetena då kan intensifieras.

- Mycket av det grundläggande arbetet, såsom de flesta dragningarna, är redan på plats. Hotellrummens badrum kommer i färdiga moduler från Italien som vi lyfter in och monterar på plats, säger Anders Braun.

Utsikt från våning sex mot Marenplan. Foto: Shamash Oyal

Designen på badrummen hålls dock hemlig. Men för att beskriva hur fastigheten ska bli börjar Daniel Larsson, projektchef på ED Bygg, berätta från bottenvåningen och arbetar sig uppåt.

- För det första är byggnaden ansluten till den befintliga garagekonstruktionen, Kringlan. Där finns en öppning som kommer att fungera som hotellets och verksamhetens inkörsport för material och leveranser. På baksidan finns teknikutrymmen, medan framsidan med de stora glasfönstren på bottenplan är förberedd för fyra restauranger, Daniel Larsson.

På nästa våning hittar finns hotellets huvudentré från Ekdalsgatan. Här finns receptionen, hotellets restaurang, konferensanläggningen, och det som de själva kallar för hotellets hjärta, där verksamheten styrs.

- Går vi upp ytterligare en våning eller två, når vi plan 11, som vi kallar det, tre våningar från marken, som eventuellt kommer att hysa en restaurang med tillhörande däck ovanpå. På plan 12 och 13, motsvarande ungefär våning 4-5 från marken, finns teknikvåningar och personalutrymmen. Efter dessa våningar börjar hotellets rum och längst skybaren.

Enligt Anders Braun planerar fastighetsägaren att lämna över nycklarna till restaurangägarna och hotellets entreprenörer efter årsskiftet. Målet är att hotellet ska kunna öppna för allmänheten i slutet av oktober eller början av november 2025.

Samtidigt som hotellbygget pågår för fullt, ska den omgivande infrastrukturen runt Maren renoveras av Södertälje kommun för att skapa en attraktiv miljö kring det nya hotellet. Promenadstråket framför hotellet kommer att breddas, vilket innebär att en del av Marenvattnet kommer att tas bort för att skapa mer utrymme för gångtrafikanter.

- Den kommer ut tio meter ungefär. Sedan renoverar kommunen hela kajen och hela vägen mot hotellet, men även Tullgränd och Ekdalsgatan. Så hela omgivningen kommer att rustas upp och tanken är ju att det ska vara färdigt till september nästa år också, säger Anders Braun.

Våning 10 av 16. Foto: Alexander Isa
En av fyra restauranglokaler på gatuplan mot Maren. Foto: Shamash Oyal
Ännu en restauranglokal. Foto: Shamash Oyal
Hotellet befinner sig på våning 10 av totalt 16. Foto: Shamash Oyal
Hotellets huvudentré från Ekdalsgatan/Köpmangatan. Foto: Shamash Oyal
Från Köpmangatan. Foto: Alexander Isa
Hotellets egna restaurang på plan två med vacker utsikt över Maren. Foto: Shamash Oyal
Plats för tre hissar. Foto: Shamash Oyal
Utsikt från våning sex mot Köpmangatan. Foto: Shamash Oyal
På plan fyra förbereds en 500 kvm stor terrass i solläge. Foto: Shamash Oyal
Daniel Larsson, projektchef på ED Bygg, visade hotellets badrum, omlindade i gul plast, som levererats i färdiga moduler från Italien. Foto: Shamash Oyal
Foto: Shamash Oyal
Foto: Alexander Isa
Foto: Alexander Isa
Foto: Alexander Isa
Dela artikeln