🕝 1 minuter
Årlig Helikopterbesiktning – Djurägare förvarnas
Publicerad 27 april 2023 09:00
Uppdaterad 27 april 2023 10:50

Pressbild: Telge

Telge Nät genomför årligen helikopterbesiktning av högspänningsledningar för att upptäcka eventuella fel innan de leder till strömavbrott. Bolaget vill nu informera djurägare om den kommande aktiviteten då helikoptern flyger på låg höjd.

Under besiktningen, som pågår vecka 17 och startade den 24 april, kontrolleras högspänningsledningar för eventuell åverkan från åska, nedfallna träd och om någon fara kan upptäckas för egendom eller personer. Telge Nät betonar vikten av att informera djurägare om aktiviteten då helikoptern flyger på låg höjd.

– Det bästa är om betesdjur kan flyttas till en annan hage under perioden för att undvika att vi skrämmer dem i onödan. Om vi ser djur i närheten så avviker vi från den platsen men det är inte alltid lätt att upptäcka djuren, därför är det viktigt att djurhållare vet om att vi gör det här, säger Krister Åström som jobbar med underhållsplanering på Telge Nät.

För att hålla sig uppdaterad om vilka områden som berörs under besiktningsperioden kan man besöka Telges hemsida. Det är dock viktigt att notera att informationen kan ändras snabbt, så det är rekommenderat att regelbundet uppdatera sig om eventuella förändringar.

– Planerna kan ändras med kort varsel beroende på väder och vind. Piloterna tillsammans med besiktningsmannen planerar dag för dag vilka områden som skall besiktas, säger Krister Åström.

Pilotens flyggrutt under vecka 17. Bild: Telge

Dela artikeln