🕝 1 minuter
Årets kvinnofridspris går till kommunen - "Väldigt stolta"
Publicerad 28 november 2022 16:18
Uppdaterad 2 maj 2024 11:34

Foto: Linn Almerud/Södertälje kommun.

Varje år uppmärksammar Operation Kvinnofrids en organisation för särskilt goda utförda insatser. I år tilldelades priset, inte helt oväntat, till Relationsvåldcenter i Södertälje kommun.

Den gånga helgen tilldelades kommunens Relationsvåldcenter årets kvinnofridspris för fokus på rätt arbete, nytänk med nya tjänster för att täcka fler områden och ett arbete riktat till offer och förövare.

Priset delades ut på Operation kvinnofrids konferens under fredagseftermiddagen, den 25 november, för att belysa arbetet med att ge ett skydd till samhällets mest utsatta kvinnor. Gunilla Olofsson, socialsekreterare, reflekterar tillbaka till 2016 när Kvinnofridspriset delades ut för allra första gången.

– Då sa jag, ”Det där priset ska vi vinna någon gång!”, och nu sex år senare har vi faktiskt gjort det. Vi är väldigt stolta och glada, säger Gunilla Olofsson i ett pressmeddelande på Södertälje kommuns hemsida.

Under prisutdelning berättade andra medarbetare på Relationsvåldcenter hur de hållit ihop och behållit sitt fokus, trots en hög personalomsättning som förändrats genom åren.

– Jag tror det beror på att vi alla verkligen vill vara här. Vi brinner verkligen för det arbete vi gör. Sedan har verksamheten också kunnat utvecklas genom åren. Först tog vi enbart hand om våldsutsatta, nu har vi också ett bra behandlingsprogram för våldsutövare vilket är oerhört viktigt, säger socialsekreterare Maria Wallin.

En annan utveckling som utmärkts sig inom verksamheten är att Relationsvåldcenter skapat en ny tjänst som stödperson som tidigare inte fanns. En tjänst som Noha Masso besitter.

– Man kan säga att jag hjälper klienterna till självhjälp. Jag visar hur de kan söka egen bostad, var de kan ta ekonomiska hjälp och förklarar hur samhället fungerar, säger Noha Masso, familjebehandlare och stödperson.

Dela artikeln