🕝 2 minuter
Anmälningsplikt föreslås - flera myndigheter kan undantas
Publicerad 28 november 2024 13:38
Uppdaterad 28 november 2024 13:38
Anita Linder och Johan Forssell. Skärmdump: Regeringen

Regeringens utredare föreslår att skola, vård och socialtjänst ska undantas från den kontroversiella anmälningsplikten för personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

I veckan presenterades ett förslag från regeringens utredare om förslag på åtgärder för att stärka återvändandeverksamheten.

- Ett fungerande återvändande är en förutsättning för en ansvarsfull och restriktiv migrationspolitik. Regeringen har redan vidtagit åtgärder på det här området men mer behöver göras för att effektivisera arbetet. Utredningens förslag ger polisen och Migrationsverket bättre verktyg att verkställa av- och utvisningsbeslut, säger migrationsminister Johan Forssell, under pressträffen.

Dessutom presenterades förslag om att införa flera undantag från den planerade anmälningsplikten för personer utan tillstånd att vistas i Sverige. Förslaget innebär att skola, vård och socialtjänst inte ska omfattas, med hänvisning till de risker och konsekvenser en sådan plikt skulle medföra.

– Det finns en risk för att man inte vågar söka vård om man vet att uppgifter lämnas vidare, säger Anita Linder, och framför även risker med att inkludera socialtjänsten.

Anita Linder. Skärmdump: Regeringen

- Risken för att man då inte vågar vända sig till socialtjänsten tycker vi är så allvarlig att vi anser att socialtjänsten inte ska omfattas, säger hon.

Utredningen betonar att en anmälningsplikt för skolan skulle kunna leda till att barn avstår från sin rätt till utbildning, något som skulle strida mot både barnkonventionen och svensk lagstiftning. Genom att undanta skolan från anmälningsplikten vill man säkerställa att alla barn fortsatt får möjlighet att gå i skolan, oavsett deras uppehållsstatus.

Även vården föreslås undantas från anmälningsplikten. Enligt utredningen finns det en betydande risk att förtroendet för vården skulle skadas om patienter med osäker uppehållsstatus inte längre vågar söka nödvändig vård.

För socialtjänsten lyfts särskilt risken för att utsatta grupper, som barn som far illa eller brottsoffer för människosmuggling, skulle undvika att söka hjälp. Detta kan få allvarliga konsekvenser för de som befinner sig i akuta situationer. Därför föreslås även socialtjänsten vara undantagen.

Utredningen pekar dock ut sex myndigheter som ska omfattas av anmälningsplikten: Arbetsförmedlingen, Kronofogden, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket. Av dessa förväntas Skatteverket spela en central roll i att samla in och förmedla information. Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten bedöms också kunna bidra i viss mån, medan övriga myndigheter väntas hantera enstaka ärenden.

Samtidigt föreslås att myndigheter som inte anses ha relevant information, som Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten, ska undantas från anmälningsplikten.

Trots de många undantagen ser regeringen förslaget som ett viktigt framsteg. Migrationsministern anser att de utpekade myndigheterna har tillgång till den information som krävs för att implementera anmälningsplikten på ett effektivt sätt.

Utredningen har genomförts med experter från bland annat Migrationsverket och polisen, och nu återstår det för regeringen att ta ställning till hur och när förslaget ska bli verklighet.

Dela artikeln