Företag i fokus:

Politiker utreds för otillåten påverkan av tjänstemän

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun och stadsdirektören Magnus Gyllestad inleder en utredning om otillåten politisk påverkan. Detta görs efter uppgifter om att politiker utövat påtryckningar på kommunens tjänstepersoner, rapporterar LT.

Det var bland annat när Frimurarnas avtal för Igelsta gård avslöjades, där det fanns flera brister som inte hade åtgärdats sedan 2021, som nya uppgifter om misstänkt otillåten politisk påverkan uppdagades.

Till LT framför Alexander Rosenberg (M), nuvarande ordförande i tekniska nämnden, anklagelser om att tidigare ordförande Tage Gripenstam (C) under sin mandatperiod ska ha försökt favorisera bekanta och affärskontakter genom att utöva tryck på tjänstepersoner i specifika ärenden. Rosenberg nämner att det finns uppgifter om ett tiotal sådana incidenter.

Tage Gripenstam, å sin sida, förnekar att han har försökt påverka tjänstepersoner på ett otillbörligt sätt. Han medger dock till Länstidningen att han kan ha frågat om status i vissa ärenden.
Ett specifikt ärende som väcker uppmärksamhet är ett beslut från tekniska nämnden under Gripenstams tid som ordförande om att undersöka möjligheten för året-runt-uteserveringar, och flytt av en lastficka vid Tidermans och trottoarutvidgning för att möjliggöra servering.

Tidningen rapporterar också att det kan röra sig om ärenden som markköp, bygglov och detaljplaner, där tjänstepersoner upplevt påtryckningar från politiker.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 november 2023 13:15
Senast uppdaterad: 20 november 2023 13:15

Kommunanställd varnas för våldsamt beteende

Södertälje kommun

Arkivbild

En anställd vid Södertälje kommuns socialkontoret har fått en skriftlig varning för att ha kastat ett föremål mot en kollega.

En allvarlig incident på Södertäljes socialkontor för vuxna har lett till att en anställd mottagit en skriftlig varning från arbetsgivaren. Händelsen inträffade den 27 mars 2024, där den berörda personen utförde ett kraftigt kast av ett föremål i avsikt att träffa en kollega.

Denna handling, som anses våldsam och hotfull, ägde rum i baslokalen – en plats där även boende ofta vistas.

Arbetsgivaren bedömer händelsen som särskilt allvarlig på grund av den potentiella påverkan på de boende och betraktar det inträffade som förtroendeskadligt. Vidare har det betonats att upprepning av liknande beteende kan leda till uppsägning av anställningen.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 01:11

18-årig flicka dömd för mordbrand kopplad till Foxtrot

Polis-1

Arkivbild

Efter en rad mordbränder i Huddinge, kopplade till den pågående Foxtrotkonflikten, har flera personer dömts medan andra friats. Bland de dömda finns en 18-årig kvinna från Södertälje.

Flera bränder anlades vid bostäder i Huddinge förra hösten som en del av en pågående konflikt inom Foxtrotnätverket, enligt åklagaren. En av de dömda, en man i 20-årsåldern från Norrköping, fälldes för en av mordbränderna, som han av misstag anlagde i fel hus. Åtta personer åtalades totalt, men flera friades från anklagelser om inblandning i bränderna och ett försök till mordbrand i Jordbro.

Brottsuppdragen ska ha skickats ut via den krypterade appen Signal av ett oidentifierat alias.

De åtalade är hemmahörande på olika platser i Mellansverige och delar av gärningarna har förberetts och utgått från Strängnäs, enligt åklagaren.

(Annonslänk)

En av bränderna som inträffade natten mellan den 8 och 9 oktober 2024. Larmet inkom klockan 03:45 och när branden startade låg de boende och sov men lyckades ta sig ut ur villan. Branden startade i en husvagn som stod vid infarten och spred sig till villan och garaget, vilket resulterade i omfattande skador.

Den dömda Södertäljebon, en 18-årig kvinna, fälldes för medhjälp till en mordbrand, men friades däremot för inblandning i två andra bränder.

Åklagaren uppgav att den dömda kvinnan från Södertälje hade främjat grov mordbrand genom att införskaffa och leverera material som användes vid branden. Uppdraget och instruktionerna hade hon fått via en krypterad chattjänst. Materialet, inklusive bensindunkar och frigolit, transporterade hon från Södertälje och överlämnade det i Strängnäs den 9 oktober 2023.

Hon dömdes till tio månaders fängelse medan mannen från Norrköping fick tre år och fem månaders fängelse.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 01:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors