Företag i fokus:

Pressat bolag säljer fastighet till Nykvarns kommun

Nykvarns kommun

Foto: Alexander Isa

Fernholm & Gustafsson Förvaltning AB och Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, har slutfört försäljningen av en bostadsfastighet i Nykvarn. Köparen är det allmännyttiga bolaget Nykvarnbostäder, NYBO.

– Det känns bra att främja tillväxten i kommunen, för oss som ett ungt bostadsbolag. Dessutom bidrar vi genom förvärvet till att långsiktigt säkra Nykvarns behov av olika boendeformer, så att ännu fler kan bo, må bra och utvecklas här, säger Janette Jardefalk vd på NYBO.

Värdet på försäljningen av bostadsfastigheten i Nykvarn är 221 miljoner kronor. Enligt SBB kommer de att använda nettointäkterna från transaktionen för att förstärka bolagets likviditet och finansiella ställning.

– Fastigheten har förädlats av AH i enlighet med vår framtagna affärsplan och är nu färdigutvecklad. Vi har sedan tidigare kommunicerat vårt fokus att genomföra försäljningar för att stärka vår likviditet och återbetala skulder samt att minska antalet JV:n. Det är dessutom extra glädjande att vi fortsätter göra affärer med kommuner och allmännyttiga bolag, säger Leiv Synnes vd Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB

SBB har på senare tid upplevt en betydande kursnedgång på börsen, från en toppnivå på över 45 kronor per aktie i maj 2022 till dagens värde på drygt 6 kronor per aktie.

Fastigheten består av 115 lägenheter och överlåtelsen kommer att äga rum under det tredje kvartalet. Det allmännyttiga bolaget AB Nykvarnbostäder förvaltar för närvarande 576 lägenheter med ett marknadsvärde på 753 miljoner kronor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 juli 2023 04:00
Senast uppdaterad: 12 juli 2023 20:52

Miranda Tibbling vinner sjätte raka världscupsguld

7C8C0DFA-99BA-4965-8163-1268164A2D09

Foto: Julien Blanc/Svenska Gymnastikförbundet

Miranda Tibbling från Järna befäster sin position som världens bästa i parkour genom att ta hem sitt sjätte raka världscupsguld. – Det är första tävlingen efter min meniskskada så jag var extra nervös, säger Miranda till Svenska Gymnastikförbundet.

Finalerna i damernas speed och herrarnas freestyle i Frankrike skulle ursprungligen ha avgjorts på lördagen, men på grund av stora förseningar sköts de upp till söndagen. Detta innebar att de svenska stjärnorna Miranda Tibbling och Elis Torhall fick ladda om mentalt för en förmiddagstävling – en utmaning de klarade med bravur.

(Annonslänk)

Dagen började med semifinalen i damernas speed, där Miranda, som nyligen återhämtat sig från en meniskskada, kvalificerade sig med tävlingens snabbaste tid. I semifinalen levererade hon återigen ett imponerande run och tog sig vidare till finalen. Trots en nervös start där Ella Bucio från Mexiko satte en snabb tid, lyckades Miranda avsluta starkt och tog hem guldet, trots en mindre vurpa precis innan mållinjen.

– Jag är jätteglad. Jag har varit väldigt nervös den här tävlingen faktiskt, det är första tävlingen efter min meniskskada så jag var extra nervös. Men det har varit jättekul att vara här, det är alltid jättebra publik här i Frankrike så det gav extra pepp. Det är såklart press att gå ut som favorit, det blir nästan jobbigare och jobbigare ju fler gånger det går bra, men jag försöker att tänka att så länge jag gör mitt bästa så spelar det ingen roll vad det blir för resultat, säger Miranda Tibbling.

Svenska stjärnorna Miranda Tibbling och Elis Torhall.
Foto: Julien Blanc/Svenska Gymnastikförbundet

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 16:00
Senast uppdaterad: 14 maj 2024 14:40

Södertälje bland de minst barnvänliga kommunerna

Södertälje

Foto: Alexander Isa

En ny kartläggning från Länsförsäkringar visar att Vellinge är Sveriges mest barnvänliga kommun, medan Södertälje hamnar bland de minst barnvänliga.

Länsförsäkringar har sammanställt en ranking av Sveriges kommuner baserat på 14 variabler som speglar hur barnvänliga de är ur barnens perspektiv.

– En bra start i livet bygger bland annat på möjligheten till en god utbildning, i en trygg miljö med ett aktivt liv vid sidan av skolan. Det ger barn bra förutsättningar att växa och utveckla de färdigheter och kunskaper som behövs för att möta vuxenlivets utmaningar samt för att skapa sig en ekonomisk trygghet, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

(Annonslänk)

Variablerna omfattar fritid, idrott, skola och trygghet. Resultaten visar att Vellinge, med sina attraktiva boendemiljöer och höga standard inom barnomsorg och utbildning, tar förstaplatsen. Södertälje däremot hamnar långt ner på listan, på plats 270 av 290.

Generellt sett toppas listan av medelstora kommuner belägna utanför de större tätorterna, medan mindre kommuner ofta ligger längre ner. Analysen visar även en tydlig korrelation mellan kommunernas barnvänlighet och bostadspriser – ju bättre placering i rankingen, desto högre kvadratmeterpriser på bostadsmarknaden.

Där det är bäst för barnen är det generellt sett också dyrast att bo.

– Med kartläggningen vill vi undersöka vilka möjligheter och utmaningar en barnfamilj har i landets kommuner och hur detta avspeglar prisbilden på bostadsmarknaden, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

– De kommuner som är mest attraktiva för barnfamiljer att bo i har en högre prislapp. Prisbilden kan ses som en sammanfattande pengamässig indikator på boendemiljöns attraktivitet. I den mån man vill bo där det är bäst får man vara beredd att betala för att ta sig över tröskeln alternativt bo på en mindre yta, säger han.

Nykvarns kommun placeras på plats 170 av landets 290 kommuner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 12:15
Senast uppdaterad: 14 maj 2024 12:15

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors