Företag i fokus:

DEBATT: Ställ högre krav på mobila tivoli som besöker Södertälje

grona-lund-5777078_1280

Foto: Pixabay

De senaste händelserna på Gröna Lund är en tragisk påminnelse om att säkerheten på nöjesparker och tivolinöjen är av yttersta vikt. När en berg- och dalbana delvis spårar ur och en person förlorar sitt liv är det en oacceptabel händelse. Det får mig att fundera över säkerheten hos de mobila tivolin som återkommer varje år till städer som Södertälje.

Det är värt att notera att Gröna Lund, precis som många andra nöjesparker runt om i landet, genomgår en årlig besiktning av en oberoende besiktningsman. Syftet med denna process är att säkerställa att attraktionerna är i gott skick och uppfyller säkerhetsstandarderna. Men tyvärr visar den senaste olyckan att en enda besiktning per år kanske inte är tillräckligt för att garantera total säkerhet.

Södertälje kommun och andra kommuner där mobila tivolin kommer på besök bör ta lärdom av händelsen på Gröna Lund och se över säkerhetsrutinerna kring nöjesparkerna som åker från stad till stad – packade i lastbilar.

Mobila tivolin som packas i lastbilar och reser mellan olika platser kan utgöra en oroande risk när det gäller säkerheten för besökarna. Den frekventa demontering och montering av attraktioner kan medföra slitage och ökad risk för tekniska problem. Då tivolin inte är permanenta installationer, kan den ständiga upp- och nedmonteringen leda till att komponenter och mekanismer slits snabbare. Detta ökar risken för tekniska fel eller svagheter som kan leda till olyckor eller skador när attraktionerna används.

Mobila tivoli, som årligen besöker Södertälje, lockar tusentals besökare. Arkivbild

Det är av största vikt att dessa tivolinöjen också genomgår rigorösa kontroller och besiktningar för att säkerställa att deras attraktioner är säkra att använda. Det finns ett behov av att uppdatera och förstärka säkerhetsregler och lagstiftning för mobila tivolinöjen.

I Sverige finns det tre bolag som uppfyller kraven för att utföra besiktning eller certifiering av så kallade tivolianordningar – alltså attraktioner. När de godkänts görs återkommande kontroller, mellan var 12:e och var 16:e månad. Alltså en förstagångs besiktning som skall ske innan åkattraktionen tas i bruk, därefter gäller en årlig återkommande besiktning av attraktionen.

Är en årlig kontroll av mobila tivolin, som besöker tiotals städer under en säsong, tillräcklig?

Vi kan inte kompromissa när det gäller säkerheten för dem som besöker nöjesparker och tivolinöjen. Det är därför jag anser det bör vidtas åtgärder för att förbättra säkerheten för mobila tivolin genom noggranna kontroller och uppdaterade säkerhetsregler. Högre krav måste ställas.

Vi måste göra allt vi kan för att förhindra framtida olyckor och skydda människors liv och hälsa när de besöker dessa attraktioner som är avsedda för glädje och underhållning.

Alexander Isa
Ansvarig utgivare, Telgenytt

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2023 09:01
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:58

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors