Företag i fokus:

Påsken är en högtid fylld av hopp om en ljusare framtid

Church

Bild: Pixabay.

Under påsken firas Jesus uppståndelse och är den kristna trons största och viktigaste högtid. Genom Jesus uppståndelse har mörkret och döden besegrats och i Honom finns en sann himmelsk frid som denna värld inte kan ge. I en värld av ovisshet, ensamhet och oro finns en trygg hamn i Jesus utsträckta armar.  

Många vet tyvärr inte att det finns överväldigande bevis för att Jesus från Nasaret verkligen har uppstått. Här följer några av dem. 

1. Den tomma graven. Joseph av Arimatea begravde Jesus. Joseph var medlem av det judiska rådet Sanhedrin som dömde Jesus för hädelse och dödstraff där Pilatus mötte deras vilja. Det betyder att judarna och Jesus lärjungar visste var graven befann sig. Så ingen risk att de blandade ihop gravarna eller tog fel grav. Jesus grav vaktades av väldisciplinerade romerska soldater som vid ett misslyckande av att utföra sina skyldigheter i den romerska hären straffades med dödstraff. Graven var dock tom och kroppen borta. 

2. Det första ögonvittnet att se den uppståndne Jesus var en kvinna, Maria från Magdala. I en tid då en kvinnas vittnesmål I det judiska samhället inte var vatten värt. Inte ens lärjungarna trodde henne. Om bibelns författare velat hitta på detta hade man aldrig valt en kvinna som det första ögonvittnet, utan en person med den högsta auktoriteten och statusen. Detta visar att evangeliernas författare troget och sanningsenligt skrev ner hur det verkligen var även om det på den tiden verkade genant, och ännu mer genant att apostlarna först inte trodde på henne. 

3. Jesus visar sig för lärjungarna och många andra, såsom de två på vägen till Emmaus, sedan Petrus, därefter de 12 apostlarna tillsammans och sedan 500 bröder och till sist även för Paulus på vägen mot Damaskus. Dessa vittnesmål är bevis. I en rättegång räknas vittnesmål som ett bevis även idag. 

4. Lärjungarnas totalförvandling från att förneka Honom (Petrus 3 ggr) och gömma sig i fruktan för folket, till att frimodigt gå ut och proklamera att Jesus är uppstånden. Endast ett möte med den uppståndne kunde förvandla lärjungarna så genuint. 11 av 12 lärjungar gick martyrdöden till mötes. Vad fick dem att förföljas, lida och veta att de till sist skulle dö för sin tro? Ingen vill dö för en lögn! Självklart ett möte med den uppståndne Jesus! 

5. Sabbaten vördades av judarna som en helgad dag åt Herren och att bryta mot den var ett stort brott mot Guds lag i Torah. Lärjungarna bröt bröd på söndagen (Apostlagärningarna 20:7). Anledningen var att Jesus uppstod på söndagen, den första dagen i en ny skapelse. Hur vågade lärjungarna ändra denna dag till att fira gudstjänst på en söndag? Självklart ett möte med den uppståndne Jesus! Det finns flera sådana sociala strukturer som förändrades hos de judar som började följa Jesus och som släppte sina seder som de hade följt i 1500 år. 

6. Det går en röd tråd genom hela bibeln med hundratals profetior om den kommande Messias, som är skrivna i ett tidsintervall från 400 till flera tusen år innan Jesus föddes. Jesus uppfyllde dessa profetior i det som i dag kallas gamla testamentet. 

7. Jesus påverkan på historien. En man som levde för över 2000 år sedan, utan arméer eller värdslig makt, har förändrat världen. 

8. Miljoner och åter miljoners människors erfarenheter av Guds beröring och relation med Jesus. Den uppståndne Jesus verkar än idag. 

Gläd dig i ditt påskfirande och förtrösta på Honom som är, som var, och som kommer. Den uppståndne Kristus! 

Mikael och Filiz Jene 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 april 2024 02:21
Senast uppdaterad: 1 april 2024 02:21

Johansson och SSK skiljs åt: ”Ingen dialog”

ndhl-loven---ssk-220224-9487jpg_53548093570_o

Robert Johansson
Foto: Patric Gill

På fredagen kommunicerade Södertälje Sportklubb att Robert Johansson som de tre senaste säsongerna varit tränare för SSK:s damlag lämnar klubben.

Det var egentligen ingen diskussion eller dialog alls utan klubben ville inte förlänga, säger Johansson om uppbrottet med SSK.

Det var ett tag sedan säsongen tog slut och ett besked har dröjt, kanske lite för länge.

– Lite lång process med två månader för att ta ett beslut. Men det är som det är och inga hard feelings. 

Och Johansson hoppas på ett fortsatt framgångsrikt damlag i Södertälje Sportklubb.

– Hoppas bara satsningen fortsätter mot SDHL. Nu är en bra grund lagd och vi har gjort ett stort avtryck i Dam- hockeyvärlden, speciellt sista säsongen nu. 

Vad händer nu?

– Nu ska jag bara vara ledig och ta det lugnt efter tre år med dubbla jobb och hockey i huvudet 24/7. Sedan får jag se om det dyker upp något och eventuellt ta ställning till det då.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 20:33
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:37

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors