Företag i fokus:

Folkuniversitetet hjälper Södertäljebor att hitta jobb

319941416_1547712659038261_2548233286225677635_n

Azize, Lina, Salma, Linda, Senay, Keniea och Rawaa. Foto: Privat

För jobbsökande i Södertälje finns ytterligare vägar till att förbereda sig och även hitta jobb. Folkuniversitetet i Södertälje arbetar för att främja personers arbetskompetens, och samtidigt skapar utställningar för allmänheten att se och köpa hantverk på plats.

I Telgehuset hölls en basar av Folkuniversitetet tidigt i december. Temat under basaren var jul och de hantverk som visades skapades av Folkuniversitetets arbetsträningsdeltagare. Basaren var en del av Folkuniversitetets arbete med Rusta och matcha.

– Syftet med arbetsträningen är att stärka och förbereda de arbetssökande, efter var och ens individuella förutsättningar, inför ett ordinarie arbete, säger Maria Cannervall, platsansvarig Folkuniversitetet Södertälje, till Telgenytt.

Maria Cannervall, platsansvarig Folkuniversitetet Södertälje. Foto: Privat.

På uppdrag av Arbetsförmedlingen arbetar Folkuniversitetet med arbetsträning och Rusta och matcha, en arbetscoach som hjälper en att hitta jobb. Inom arbetsträningen finns det olika roller som exempelvis hantverk, administration, vaktmästeri, och trivselvärd.

Dessa olika roller genomförs i ett förberedande syfte för att stärka och förbereda de arbetssökande.

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet.

Eklas och Lina visar upp upp hantverk. Foto: Privat.

Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa, fackliga och kommersiella särintressen.

Så här fungerar Rusta och matcha

Efter att blivit utvald av arbetsförmedlingen att delta i Rusta och matcha så kan man välja Folkuniversitetet som leverantör av tjänsten. Då kontaktas man för ett uppstartsmöte och träffa en personlig handledare. Vid mötet går ens kompetens, CV, och personliga brev igenom. När man är igång med jobbsökandet så matchar handledaren ens kompetenser med arbetsgivare, och möjliga jobb och arbetsplatser gås igenom. Efter en period på sex månader gör man en uppföljning och ser hur det har fungerat.

Tillställningen i Folkuniversitetets lokaler i Telgehuset, där flera fina hantverk visades upp, var ett väldigt uppskattad inslag av alla besökare och även ett givande inslag för deltagarna.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 december 2022 19:33
Senast uppdaterad: 23 december 2022 19:33

Föräldrar varnas – populära barnvagnen återkallas

Barnvagn-PEXELS

Foto: Pexels

Twistshake varnar föräldrar och återkallar sin barnvagnsmodell Twistshake Tour, på grund av risk för att barn kan falla ur vagnen.

Återkallelse utfärdades efter upptäckten att ramen på vagnen kan knäckas under användning. Denna defekt ökar risken för skador, då det finns en möjlighet att barnet faller ur vagnen eller slår i huvudet.

Återkallelsen berör barnvagnar med ID-numren 210405, 210620 och 210825. Dessa nummer är att finna på barnvagnens tvättlapp. De drabbade barnvagnarna har sålts mellan 15 september 2021 och 16 februari 2024. Twistshake uppmanar alla som äger en barnvagn med dessa ID-nummer att omedelbart upphöra med användningen av vagnen.

Företaget har inrättat åtgärder för att ersätta eller reparera de defekta vagnarna och säkerställa att inga ytterligare olyckor sker.

Barnvagnsmodellen Twistshake Tour återkallas
Bild: Konsumentverket

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 30 april 2024 00:59

Kommunen ändrar sig om eldning i trädgårdar

Eld-tradgard-avfall-PEXEL

Foto: Pexels

Efter att nyligen ha infört striktare regler för eldning av trädgårdsavfall enligt EU-lagstiftning, har kommunen nu beslutat att återgå till de tidigare, mer flexibla reglerna.

Södertälje kommun meddelade förra veckan nya riktlinjer för hantering av trädgårdsavfall, i linje med nya EU-lagstiftningar som trädde i kraft vid årsskiftet. Dessa riktlinjer begränsar eldning till enbart vecka 17 under våren, med strikta krav på att eldningen inte ska medföra olägenheter för omgivningen. Detta baseras på EU-direktiv från Naturvårdsverket och regeringen, vilka kommunen sedan annonserade ut till Södertäljeborna.

Detta kritiserades bland annat av Centerpartiets Tage Gripenstam som lämnade in en motion till kommunfullmäktige. I motionen framfördes att den nuvarande lagen i Sverige ger möjlighet för kommunala beslut och undantag. Gripenstam föreslog att Södertälje kommun skulle behålla de tidigare reglerna för eldning av trädgårdsavfall som ett undantag från den nya lagstiftningen.

Nu väljer kommunen att backa från dessa från tidigare beslut. Det meddelar Lars Greger (MP) som berättar till LT att kommunen återinför till de gamla reglerna.

Tage Gripenstam, Centerpartiets gruppledare, kritiserade kommunens tidigare beslutet.
Foto: Södertälje kommun

– Där och då var det min tolkning att det var förbjudet att elda i trädgården, det var också så Naturvårdsverket uttryckte sig. Men det visade sig att många kommuner tolkar det här annorlunda och då har vi sagt att vi får utgå från de regler vi har haft sedan tidigare, säger Lars Greger, till LT.

Det innebär att kommuninvånarna tillåts att elda trädgårdsavfall under sex specifika veckor per år: veckorna 15, 16 och 17 under våren samt veckorna 39, 40 och 41 på hösten. Valborgsmässoafton förblir också ett undantag från eldningsförbudet.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 19:40
Senast uppdaterad: 29 april 2024 19:40

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors