Företag i fokus:

Nya riktlinjer för eldning på privata tomter – så påverkas du

Valborg

Foto: Shamash Oyal

Med nya EU-lagstiftningar kring trädgårdsavfall som trädde i kraft vid årsskiftet, är det dags att tänka om kring hur trädgårdsrester hanteras på privata tomter.

(Annonslänk)

Har du funderat över hur du ska hantera höstens lövhögar eller vårrensningen i trädgården? Nu är det slut med att elda upp grenar och löv som vi kanske gjorde förr. En ny EU-reglering som började gälla vid årsskiftet innebär att du måste kompostera, lämna avfall till återvinningscentralen eller beställa hämtning av trädgårdsavfall.

Om du har trädgårdsavfall som inte lämpar sig för kompostering, som torra grenar och kvistar, finns det fortfarande möjlighet att elda detta, men bara under strikt reglerade förhållanden. Detta är tillåtet enbart under vecka 17 och endast om vädret tillåter, för att undvika olägenheter för grannar och närmiljö. Södertälje kommun har tydliga föreskrifter för detta för att minimera risken för störningar.

För de som planerat att en valborgsmässoeld på privata tomter krävs det nu en dispens.
För tillstånd måste en ansökan skickas till kommunens miljökontor, där du anger alla detaljer kring evenemanget.

Läs även: – Regeringen övertolkar de direktiv som kommer från EU”

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 04:39
Senast uppdaterad: 29 april 2024 19:39

Upprustning av Järna torg – Nu kan du tycka till

Jarna-Park-Kartor

Foto: Kartor

Södertälje kommun bjuder in till medborgardialog för att diskutera framtiden för Järna torg. Delta genom att fylla i en enkät eller möta kommunens representanter den 20 maj.

Södertälje kommun planerar att rusta upp Järna torg och vill nu veta vad invånarna i Järna tycker att platsen ska innehålla. Alla Järnabor uppmanas att delta i medborgardialogen genom att fylla i en enkät eller träffa kommunens representanter på plats den 20 maj.

(Annonslänk)

Järna torg är en central del av Järna centrum, känd för sina stora gräsmattor, perennplanteringar, högresta träd, lekplats, sommarservering och scen. Historiskt har torget varit en naturlig samlingsplats, ofta använt vid midsommarfiranden, uppvisningar, torghandel och julmarknader.

Nu är det dags att förnya torget med ny utrustning och funktioner som kan locka fler målgrupper och säkerställa torgets fortsatta roll som en viktig mötesplats i Järna. Södertälje kommun vill därför ha invånarnas åsikter och idéer för att skapa en attraktiv och användarvänlig plats för alla.

Måndagen den 20 maj mellan klockan 16-18 hålls en öppen workshop vid scenen på Järna torg. Här får invånarna möjlighet att träffa kommunens representanter, delta i diskussioner och dela med sig av sina tankar om torgets framtid. Det är en chans för alla att påverka och bidra till utvecklingen av Järna torg.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 00:59

Pressbyrån och 7-Eleven vill sluta sälja cigaretter

Pressbyran

Foto: Alexander Isa

Snart kan det vara slut på cigarettförsäljningen hos Pressbyrån och 7-Eleven. I framtiden vill de helt sluta sälja cigaretter, rapporterar TT.

Bolaget bakom kedjorna, Reitan, ett norsk familjeägd företag vill successivt fasa ut sin försäljning av cigaretter, med målet att helt upphöra med försäljningen. Enligt bolagets VD Anna Wallenberg, som TT talat med, vill bolaget verka för att produkterna helt försvinner från marknaden.

(Annonslänk)

Utfasningen, som börjar 2026, innebär att franchisekedjorna Pressbyrån och 7-Eleven inte längre kommer att ta in nya cigarettprodukter eller varumärken. Detta ses som ett steg mot en rökfri framtid och har inspirerats av liknande lagförslag i Storbritannien och Nya Zeeland, där unga förbjuds att köpa tobaksprodukter.

– Riskerna med tobaksrökning är väl kända, både när det kommer till hälsorisker men även miljöpåverkan och arbetsförhållanden i produktionen, säger Wallenberg till TT.

För närvarande kommer 54 procent av kedjornas tobaksförsäljning från cigaretter, medan resten består av snus, nikotinprodukter och andra rökfria alternativ.

Läs även: – Alexander Berg firar 20 år på Pressbyrån

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 00:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors