Företag i fokus:

Från Stureplan till Södertälje kommunhus

Stockholm var en lekplats för den unge Lars-Göran Jonssons som haft ett liv fylld med fester och affärer. Under tidiga 90-talet spenderade han sina kvällar runt Stureplan och hade ett stående bord om kvällarna på den populära nattklubben Spy Bar och var känd som ”Kingen” av omgivningen. På dagarna skötte han sina affärer galant och på kvällarna levde han ett liv som han nu ser tillbaka på och minns med glädje. 

Men på senare år har han lugnat ner sig, sadlat om sig till redovisningsekonom och jobbar hårt med sin firma, Småstadens Redovisningsbyrå. Där jobbar han idag efter 2 års studier åren 2011-2013 och med sina 2 anställda servar dom över 100 kunder på ett modernt sätt. Här har Lars-Göran kunder som fotar sina kvitton och vidarebefordrar via mail eller sms och läggs omgående in i bokföringen. På så sätt så har den fysiska kontakten minimiserat och kunden slipper tänka på dom små sakerna som tar upp för mycket tid. Det är något som uppskattas oerhört mycket av mina kunder, säger Lars-Göran. 

Men som 18 åring var tankarna långt ifrån pappersarbete. Som ung flyttade han till Norrköping och började sin karriär med att starta en cykelaffär tillsammans med sin tidigare flickvän. Några år senare flyttade han tillbaka till Södertälje och började sin resa inom restaurangbranschen. Här växte Lasses kontaktnät så stort att han i slutet av 90-talet lyckades samla ihop eliten i Sverige till lilla Nykvarn för en kändismatch i fotboll och hade en hisnande publiksiffra på över 3000 personer.

Övre raden från vänster:
Bert Robertsson, Mats Waltin, Kennedy Bakircioglu, Mats Ulander, Frank Andersson, Lasse Jonsson, Ted Åström, Mats Andersson.

Nedre raden från vänster:
Bingo Reimer, George Scott, Patrik Ekwall, Jan Johansen, Tabo, 
Andreas Isaksson, Rober Normark

Inte nog med det, mitt under pågående publikfest så landade självaste Björn Borg sin glänsande helikopter på fotbollsplanen. Björn kliver ut med ett leende, helt obrydd om alla frisyrer som förstörts efter den kraftiga vinden från helikoptern och minuterna senare omringades han av hysteriska fans. Stämningen var magisk, berättar Lasse.

– Vi hade stora sponsorer så som Kungsörnen, Scandics Hotell och Umbro som fick det att gå runt. Sedan sålde vi över 800 biljetter till efterfesten på Avenyn. All överskott gick till lokala klubben Nykvarn, så vi gjorde inget för egen vinnings skull.

– Skulle aldrig gått idag, idag är det pengarna som styr. Men alla dom här trevliga killarna ställde i princip upp gratis med att delta, så himla kul och ett stort härligt minne för livet.

Men idag är det helt andra toner som gäller. Det är varken Stockholms nattliv, Småstadens Redovisningsbyrå eller festen i Nykvarn som Lars-Görans hjärta slår ett extra slag för. Utan det är poltiken som står varmt om hjärtat, politiken och kärleken för Södertälje.

Sedan några år tillbaka är han aktiv i Realistpartiet och är andreman efter Joakim Granberg. Jag har alltid haft ett tycke för politiken och när jag en dag diskuterade politik med Joakim Granberg så fick jag en härlig känsla. Joakims engagemang, karisma och passion var magisk när vi diskuterade. Jag omfamna hans energi och anslöt mig till Realistpartiet utan att tveka. 

Mitt hjärta klappar lika mycket för Södertälje som alla andra som också bor i staden och precis som många andra så är jag väldigt mån om att saker och ting går rätt till. Jag vill att företagarna ska gynnas och få en blomstrande ekonomi. Allt går hand i hand, har vi blomstrande företag i Södertälje så kommer vi se en positiv utveckling med fler företag som leder till fler jobb. Därför är det väldigt viktigt att ta hand om stadens företagare. Men tyvärr så är Södertälje sämst i landet när det kommer till den biten, säger Lars-Göran Jonsson.

Oavsett vilket parti som presenterar en bra idé för staden så är jag självklart med på det. När det gäller Maren så tycker jag absolut att det ska byggas en bro där mindre båtar kan komma in, liknande som Venedig har. Vansinne att vi stänger igen vår vackra stad. 

Avslutningsvis, Södertälje är en vacker stad som vi måste förvalta på rätt sätt. Efter nästa val så hoppas jag verkligen att Realistpartiet blir tillräckligt stora för att få mer inflytande och kan därmed få en större roll i att påverka vår stad åt rätt håll. Joakim Granberg, jag och Södertäljeborna pratar samma språk, vi vill det bästa för Södertälje.

Text : Eric Germundsson

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 19 maj 2021 00:00

Nya riktlinjer för eldning på privata tomter – så påverkas du

Valborg

Foto: Shamash Oyal

Med nya EU-lagstiftningar kring trädgårdsavfall som trädde i kraft vid årsskiftet, är det dags att tänka om kring hur trädgårdsrester hanteras på privata tomter.

(Annonslänk)

Har du funderat över hur du ska hantera höstens lövhögar eller vårrensningen i trädgården? Nu är det slut med att elda upp grenar och löv som vi kanske gjorde förr. En ny EU-reglering som började gälla vid årsskiftet innebär att du måste kompostera, lämna avfall till återvinningscentralen eller beställa hämtning av trädgårdsavfall.

Om du har trädgårdsavfall som inte lämpar sig för kompostering, som torra grenar och kvistar, finns det fortfarande möjlighet att elda detta, men bara under strikt reglerade förhållanden. Detta är tillåtet enbart under vecka 17 och endast om vädret tillåter, för att undvika olägenheter för grannar och närmiljö. Södertälje kommun har tydliga föreskrifter för detta för att minimera risken för störningar.

För de som planerat att en valborgsmässoeld på privata tomter krävs det nu en dispens.
För tillstånd måste en ansökan skickas till kommunens miljökontor, där du anger alla detaljer kring evenemanget.

Läs även: – Regeringen övertolkar de direktiv som kommer från EU”

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 15:19
Senast uppdaterad: 29 april 2024 15:35

DEBATT: Dialog behövs om Södertäljes framtid – ”Lämna rasismen på historiens bakgård”

Södertälje kommun

Södertälje kommunhus
Arkivbild

”Initiativet för tryggare Södertälje” arrangerade ett historiskt möte där runt 100 personer deltog i en dialog om bilden av Södertälje. I fokus var den stigmatisering som i politiska samtal förenar två skilda fenomen: den grova kriminalitetens spridning, och assyrier/syrianers förehavanden.

I lokalmedia pågår en debatt om kriminaliteten som gemensamt bekymmer, och assyrier/syrianers frustration att bli utpekade som kollektivt skyldiga. Mötet var historiskt för att den förenade många olika föreningar som nu har anledning att tillsammans fundera på hur bilden om Södertälje kan förändras.

Som forskare i offentlig förvaltning inledde jag dialogen.

Att beskriva den syrisk/ortodoxa gruppens gemenskap, nätverk, släktskap och aktiviteter som ett ”parallellsamhälle” och grogrund för kriminalitet utgår från en rasistisk föreställningsvärld. Så här fungerar rasifieringen: den särskiljer först den assyrisk/syrianska och andra invandrargrupper som fundamentalt annorlunda det som föreställs vara ”svenskt”. Sedan underordnas invandrarna som sämre fungerande och direkt skadliga för svenskheten som i sin tur antas vara problemfri. Historiskt grundas rasism i detta skapande av skillnader och hierarkier. Det börjar som skämt och myter och kan sluta i ren katastrof om ingen hindrar processen.

En etnisk grupp med erfarenhet av folkmord genomgår rasifiering igen. Har vi inget lärt från historien? Kommunens ledning säger att de inte stigmatiserar någon. För en utomstående är det svårt att hålla med. En tidigare verksam poliskommissarie kallar staden för ett ”Chicago under Al Capones tid”. Södertäljebor skäms för att berätta var de kommer ifrån på skolan eller när de söker arbete. Boel Godner själv instämmer i påståenden att ”kriminella klaner försöker infiltrera det politiska livet och styra kommuner”. Ett makalöst påstående.

”Även journalister medverkar i rasifieringen.”

Bedrägerier, skenskilsmässor, fusk med välfärdsstöd och bygglov uppfattas bero på gruppens beteenden, och inte enskildas handlingar. Även journalister medverkar i rasifieringen. Torbjörn Granström är mån om att i ”Kriget om Södertälje” nämna hur mycket kriminaliteten kostar staten i polis- och rättegångsinsatser. Samtidigt sätts inte lokala händelser i ett globalt sammanhang: hur funkar drogmarknaden och de (inter)nationella kriminella nätverken?

Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner, kritiseras för sina uttalanden.
Foto: Shamash Oyal

Droghandeln är också ett svenskt problem. Minst två parter ingår i transaktionerna. ”Svenskheten” osynliggörs genom att dölja konsumentens roll – oftast en välbemedlad vit svensk. De ungdomar som med våld slår sig fram i marknaden är också svenskar. De har växt upp i staden, gått på skolorna och varit en del av samhällsväven. Granström beskriver hur kommunen formar informella arbetsgrupper som sorterar bort anbud från fastighetsföretag med misstänkta kopplingar till kriminella (alltså de som ägs av assyrier/syrianer). Han beskriver också hur banker fryser hundratals företagares bankkonton bara på grund av liknande misstankar. Men inga analyser finns om strukturell diskriminering. Det ”krig” som pågår om Södertälje framstår i boken som ett slag mellan goda ”svenskar” och kriminella ”invandrare”.

Tusentals södertäljebor är angelägna om att bidra till en stad som kan blomstra.”

Invandrargrupper har inget ”eget” parallellsamhälle. Assyrier/syrianerna är svenskar och deras liv i Södertälje är integrerat i svenska normer och rättsprinciper och framstår dessutom som en unik framgångssaga. Se vad gruppen åstadkommit i idrott, föreningsliv, professionella prestationer, kultur- och litteratur, och inte minst företagande. Detta är Sverige.

Det är viktigt att diskutera kriminalitetens strukturer och det brottsförebyggande arbetet. Brottsbalken uppstod dock i Sverige långt innan invandrare kom hit. Tusentals södertäljebor är angelägna om att bidra till en stad som kan blomstra. Just nu handlar konflikten om orsakerna och strategierna där Initiativet klargjort att man vill bistå kommunen. Har kommunen råd att tacka nej? Lämna rasismen på historiens bakgård och se nyktert på utmaningarna. Tillsammans är ni starkare i kampen för en möjligheternas stad.

Nazem Tahvilzadeh,
docent i Statsvetenskap och lektor vid Södertörns högskola

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 12:01
Senast uppdaterad: 29 april 2024 12:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors