Företag i fokus:

Södertälje kommun uppmanar till att bli vintercyklist – ”En bra möjlighet”

Bild/Foto: Södertälje kommun

Nu anordnar Södertälje kommun för fjärde året i rad utmaningen Vintercyklisten i syfte att få fler att cykla under vintern. Kommunen erbjuder 50 deltagare dubbdäck i utbyte mot att man cyklar hela vintern, skriver kommuen på hemsidan.

Som vintercyklist erbjuder kommunen dubbdäck och däckbyte, ett startpaket med saker som underlättar vintercykling, tips och inspiration.

– Nu när många av oss återvänder till det fysiska kontoret igen, är det en bra möjlighet att skaffa dig en ny bra vana efter att ha jobbat hemma under 1,5 år. Tar du vanligtvis bilen eller bussen till jobbet – testa att cykla istället, säger Maria Wikenståhl, projektledare på Samhällsbyggnadskontoret i ett pressmeddelande.

– Det har också kommit nya omfattande studier på hur man kan slippa infektioner och att regelbundet få frisk luft och motion är något som skyddar immunförsvaret. Många före detta vintercyklister har vittnat om att de blir mindre sjuka efter att ha deltagit i kampanjen, säger Wikenståhl.

Utmaningen är att cykla minst 3 km per dag (1,5 km i vardera riktningen) minst 3 dagar i veckan, till ditt jobb eller din utbildning, skriver kommunen på hemsidan.

Vill du bli vintercyklist? – Anmäl dig här

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 26 september 2021 00:00

DEBATT: Assyriska FF behöver städa upp framför egen dörr

E990D49A-484A-44FF-AE0E-18F63BCB7AB5

Alexander Rosenberg(M)
Foto: Södertälje kommun

Svar på insändare: – Tacka Boel Godner för en mörk vår:
– ”Det är inte utan orsak kommunen valt att agera så som vi gjort.”, skriver Alexander Rosenberg, Moderaternas gruppledare, i debattinlägget.

I ett debattinlägg i Telgenytt skriver Moussa Esa, ordförande i Assyriska FF att det är kommunens fel att Assyriska hamnat i ekonomiskt trångmål och riskerar att läggas ner. Esa gör också klart i sitt inlägg att det är ”Lars och Alexander” (läs: Miljöpartiet och Moderaterna) som nu är medansvariga för detta, utöver Socialdemokraterna som hittills varit deras måltavla i debatten. Låt mig ge min egen bild av situationen, då jag anser att ansvaret ligger helt på Assyriska FF.

Som styrelseordförande har man tillsammans med sin styrelse både det ekonomiska och det juridiska ansvaret för sin förening. Esas bild av att det skulle vara politiken som illvilligt drar undan mattan för föreningen saknar relevans och är snarare en politisk påverkanskampanj för att få oss att ”ändra oss”. Kommunen har varken ansvar eller skyldighet att finansiera föreningar, vi gör det när vi anser att det är en bra prioritering av våra resurser. Södertälje kommun är fullt av fantastiska föreningar och den positiva effekt de ger våra invånare är det ingen som tar lätt på – där talar jag nog för alla partier i kommunfullmäktige.

”Det pågår en kampanj mot politiken och jag vill vara tydlig.”

Men åter till ansvaret för styrelsen – för det är inte utan orsak kommunen valt att agera så som vi gjort. Det pågår en kampanj mot politiken och jag vill vara tydlig.

För det första har Assyriska FF haft problem med betalningarna under sju års tid. 

För det andra erbjöds Assyriska FF senast i höstas en avbetalningsplan på sina skulder. Ett väldigt generöst erbjudande som Assyriska FF tackade nej till eftersom vi krävde att dom skulle betala av skulden varje månad – styrelsen föreslog då istället en ändring som bland annat innebar att dom endast ”bör” betala fakturorna när de kommer. 

För det tredje har vi fallet när Assyriska FF upplät Södertälje kommuns arena till en privat nyårsfest, där polis uppges ha blivit attackerad av gästerna när den försökte avvisa desamma.

För det fjärde utreds klubbens bokföring av Ekobrottsmyndigheten – något som framkom när den politiska ledningen besökte klubben. Assyriska FF ansåg att utredningen föranletts av att kommunen polisanmält klubben, vilket inte stämmer.

”Assyriska FF:s styrelse, eller dess medlemmar, behöver ta sitt ansvar”

Detta är huvudanledningarna till att kommunen nu valt att inte lägga mer tid på den ”dialog” vi hittills fört. I stället behöver Assyriska FF:s styrelse, eller dess medlemmar, ta sitt ansvar och städa upp framför egen dörr. 

Att det framförs kritik som innebär att den politiska majoriteten skulle vilja tvinga en stor förening att lägga ner framstår som märklig. Vårt fokus är snarare tvärt om, idrotten och föreningslivet är en förutsättning för att kommunen ska klara sitt uppdrag. Att fler ungdomar ska få idrotta, att fler får ta del av den gemenskap som följer därav och att vi kan bli den stora idrottskommun som vi en gång varit, står högt på vår agenda. Men det förutsätter ordning och reda – framför allt hos föreningar som vill finansieras av skattebetalarna. 

Alexander Rosenberg,
Kommunalråd, Moderaternas gruppledare

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2024 11:00
Senast uppdaterad: 30 april 2024 02:50

Kilenkrysset genomför stor markförsäljning i Nykvarn

Pressbild-2024-03-26

Representanter från Kilenkrysset och Logicor.
Pressbild:

Kilenkrysset har nyligen genomfört en betydande markaffär inom Nykvarns kommun för logistikändamål. Totalt omfattar försäljningen en yta på över 100 000 kvadratmeter.

I ett avsevärt steg framåt för logistiksektorn i Nykvarn, har Kilenkrysset officiellt slutfört försäljningen av omfattande markytor till Logicor, en ledande aktör inom europeisk logistikfastighet. Fastigheterna som ingår i affären, Krummeltorp 1:2 och Kronoslätt 1:7, belägna i Nykvarns kommun respektive Staffanstorps kommun, representerar tillsammans nära 200 000 kvadratmeter mark avsedd för logistikbyggnation, med planer på nästan 110 000 kvadratmeter byggnadsyta.

För tillfället innehar Logicor 1,1 miljoner kvadratmeter fastigheter i Norden och sköter dessutom förvaltningen av ytterligare 500 000 kvadratmeter. Nu utökar de sin portfölj med tillägget av Nykvarnstomten.

(Annonslänk)

– Vi är mycket glada över förvärvet av dessa två tomter i utmärkta lägen som ligger nära storstadsregioner och viktiga transportleder, säger Christoffer Walljaeger, Director Asset Management, Logicor Sverige.

Den större av de två fastigheterna, belägen i Nykvarn, täcker en yta på 107 000 kvadratmeter och erbjuder potential för att utveckla upp till 66 000 kvadratmeter uthyrbar yta för logistiska ändamål. Denna fastighet ligger strategiskt placerad i en av Stockholmsregionens kärnlogistiknav, vilket gör den särskilt attraktiv med tanke på dess närhet till större transportvägar som E20, väg 55 samt E4 och Södertälje hamn.

– Markförsäljningen vi nu genomför med Logicor skall ses som en imponerande affär, både gällande markens stora omfattning, och det faktum att vi lyckats få fram detaljplanerad mark, trots större utmaningar under detaljplaneprocessens gång, säger Jan Persson vd, ägare och styrelseordförande, Kilenkrysset.

Genom detta förvärv förstärker Logicor sin ställning i Norden, vilket speglar företagets ambition att expandera och stärka sin portfölj av logistikfastigheter i strategiskt viktiga områden. Köpesumman för affären har hållits konfidentiell.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 30 april 2024 02:49

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors