Företag i fokus:

Läkarintyget anses inte stämma – 36-årig kvinna krävs på 499 275 kronor

Bild:Foto: Creative Commons.

En 36-åring kvinna från Södertälje anses ha fått för mycket i barnbidrag, flerbarnstillägg, bostadsbidrag och underhållsstöd under en längre period. Detta efter att Försäkringskassan bedömt att informationen på läkarintyget inte stämmer överens med den faktiska förmågan

Nu kräver Försäkringskassan kvinnan på en halv miljon kronor med trettio dagars betalningsvillkor, annars hotar en dröjsmålsränta på 7,5 procent framgår det i beslutet.

Enligt beslutet framgår det att kvinnan lämnat oriktiga uppgifter i sin ansökan om sjukpenning genom att intyga att hennes arbetsförmåga varit helt nedsatt.

Försäkringskassan har inte gjort bedömning av din sjukdom i sig, utan bedömningen som gjorts är att du har en arbetsförmåga, vilket du själv intygat att du helt saknat.”, skriver Försäkringskassan i beslutet.

Kvinnan som ska ha varit ”isolerad och inte kunna träffa människor” beviljades sjukpenning 11 november 2019, men har vid flertal tillfällen gjort transaktioner med kortet på bland annat restauranger och caféer.

Försäkringskassan gör bedömningen att informationen på läkarintyget inte stämmer överens med din faktiska förmåga då du kontinuerligt är ute och rör dig på platser där det finns folk, tränar återkommande på gym 12-17 gånger i månaden, reser utomlands och arbetar. Det finns ingenting som tyder på att du skulle vara isolerad och inte kunna träffa människor”, skriver Försäkringskassan.

Nu kräver Försäkringskassan tillbaka 499 275 kronor efter att kvinnan anses haft en arbetsförmåga redan från första dag som hon blev beviljad sjukpenning.

Kvinnan har bestridit beslutet, men har däremot inte lämnat in några uppgifter om varför hon inte anser lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 27 december 2021 00:00

KRÖNIKA: Lyft blicken, och se förbi din ångest och modlöshet

Kors-kristen-ortodox-pask-pexels-1

Foto: Pexels

Vi närmar oss firandet av den ortodoxa påsken världen över (utifrån den julianska kalendern). Den största högtiden i den kristna tron, där livet, ljuset och Jesus seger över det onda firas. Det är försoningens och hoppets högtid men dessvärre går det inte en dag då vi inte får höra om människor som upplever en bottenlös depression, om ängslan och oro som breder ut sig.

Förskrivningen av antidepressiva medel skjuter i höjden för att mildra den ångest som fyller människors hjärtan. Barn och unga är inte förskonade från detta, utan tvärtom. De lyfts fram som särskilt utsatta.

Det saknas livsglädje och modlösheten tilltar. Litenheten i ett oändligt stort universum gör sig påtaglig. Många ställer sig frågan om det finns någon mening med livet. Var kommer denna känsla av meningslöshet ifrån? Hur blir man kvitt denna bottenlösa avgrund? De mörka molnen och de skräckinjagande bergen som tornar upp sig i livet, är det en av orsakerna till att människor som inte känner sig hela dras till kriminalitet och droger? Man söker sig bort för att dämpa sin ångest och oro.

Jag tror att det finns en andlig dimension i det hela. En andlig tomhet som trappats upp av att man sedan barnsben matats, utifrån naturalistiska och sekulära krafter, med att allt bara är en slump. En slumpvis kosmisk olycka följd av blixtar i en gyttjepöl som frambringat allt liv. En gyttjepöl som många känslomässigt fortfarande befinner sig i. Den naturalistiska hållningen att vi till vår natur är materia och energi, skapar ett tomrum. Sekulariseringen har ett pris, där naturalismens frukt erbjuds och den andliga analfabetismen ökar exponentiellt i takt med sekulariseringen.

”Du ska följa ditt eget tycke och infall utan att rätta dig efter något som är rätt”

Hållningen att vi bara består av gammalt stjärndamm utan mening skapar en meningslöshet där inget betyder något i längden. Att du lever här och nu, utan evig mening i ditt liv, och sedan finns du inte mer. Sedan blir allt mörkt, din kropp bryts ner och förmultnar och det är allt. Hela din tillvaro blir nuet, ditt konstanta fokus, och det du dyrkar. Du ska göra och testa allt här och nu, innan tiden tar slut. Även de destruktiva och självsvåldiga begären ska mättas. Du ska följa ditt eget tycke och infall utan att rätta dig efter något som är rätt och strunta i varje förmaning som vill ditt bästa. Nu, nu, nu blir ditt mantra.

Men nuet är mer än så. Nuet är där tiden och evigheten möts.

Ja det finns en evighet! En jublande evighet du kan få ta del av. En försmak av evigheten du kan uppleva redan nu. Den evigheten börjar i två utsträckta händer. De genomborrade, som tålmodigt väntar på att du ska gripa tag i dem. Ta tag och se vart de kommer leda dig. Ovan de dimhöljda bergen, och ovan de mörka molnen. Strömmar av levande vatten ska forsa i ditt hjärta och du kommer att se att livet är en gåva att jubla och sjunga för. Lyft bara blicken, ha tro och se mot trons upphovsman och fullkomnare, den uppståndne Kristus.

Han är den evige som tog ner himmelriket och med Honom kom evigheten in i tid och rum. Den som sammanlänkade evigheten och tiden. Himlen har gjort sitt största besök i den inkarnerade Kristus. Smaka och se att Herren är god jublar kung David! (Ps 34:9) Det var den glädjefulla evigheten han fått del av. Var inte rädd, Ja smaka och se min vän, och du skall förstå den djupa meningen med ditt liv, hur värdefull du är, och att du var uttänkt innan världens grund var lagd.

En utsträckt hand finns i Jesus genomborrade händer som ger den frid och mening som denna värld inte kan ge.

Sträck ut din hand och se, och fira påskens budskap i jublande och rungande glädje!

Mikael Jene

Läs även:
KRÖNIKA: De vitröda trådarnas tid

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:46

Lägenhetsbrand i Blombacka – Släcktes av boende

Sham-1

Foto: Shamash Oyal

En lägenhetsbrand utbröt på torsdagskvällen i Blombacka, men tack vare snabbt agerande av de boende kunde eldens släckas innan den spred sig vidare.

(Annonslänk)

Larmet inkom till SOS Alarm klockan 19:39, och flera räddningsenheter ryckte ut till platsen. Branden startade i köket i en lägenhet på Myrstigen i ett flervåningshus i Blombacka, men de boende i lägenheten lyckades snabbt släcka branden på egen hand innan situationen eskalerade.

– Vi larmades till Blombacka och det visar sig att det ska ha brunnit på spisen men boende lyckades släcka branden. En person kontrolleras av ambulanspersonal då hen ska ha andats in rök. Ingen större brand, säger räddningstjänstens vakthavande befäl till Telgenytt.

Räddningstjänsten befann sig kvar på platsen för att säkra området och vädra ut rök innan de återvände till stationen.

Räddningstjänsten på plats i Blombacka.
Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 maj 2024 20:59
Senast uppdaterad: 2 maj 2024 20:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors