Företag i fokus:

Bar på leksaksvapen – Greps för misstanke om flera brott

2022_05_DC424BF2-544E-4EDA-B6E5-2B143EB5EF85

Läsarbild.

Natten mot söndag larmades polisen till en adress i Västergård efter larm om en beväpnad man. Väl på plats kunde polisen konstatera att vapnet var något av plast, vilket Telgenytt tidigare rapporter om.

Nu bekräftar polisen att mannen greps i samband med händelsen misstänkt för rån, grovt olaga hot, misshandel, ringa narkotikabrott samt skadegörelse. 

Det var vid 01:30-tiden natten mot söndag som polisen larmades om att en person burit på vapen i Västergård. En stor polisinsats inleddes och efter kontroll framkom det att vapnet var en replika.

– Vi fick information om att en person hade ett vapen, men det visade sig att det stämde inte. Det var ett leksaksvapen, sade polisens presstalesperson till Telgenytt.

Mannen som är i 30-årsåldern greps i en lägenhet, men är inte misstänkt för brott mot vapenlagen.

Han greps under natten, men under söndagen meddelande polisen att åklagare beslutad försätta 30-åringen på fri fot, men han är fortfarande misstänkt för brotten skriver polisen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 9 maj 2022 00:00

Föräldrar varnas – populära barnvagnen återkallas

Barnvagn-PEXELS

Foto: Pexels

Twistshake varnar föräldrar och återkallar sin barnvagnsmodell Twistshake Tour, på grund av risk för att barn kan falla ur vagnen.

Återkallelse utfärdades efter upptäckten att ramen på vagnen kan knäckas under användning. Denna defekt ökar risken för skador, då det finns en möjlighet att barnet faller ur vagnen eller slår i huvudet.

Återkallelsen berör barnvagnar med ID-numren 210405, 210620 och 210825. Dessa nummer är att finna på barnvagnens tvättlapp. De drabbade barnvagnarna har sålts mellan 15 september 2021 och 16 februari 2024. Twistshake uppmanar alla som äger en barnvagn med dessa ID-nummer att omedelbart upphöra med användningen av vagnen.

Företaget har inrättat åtgärder för att ersätta eller reparera de defekta vagnarna och säkerställa att inga ytterligare olyckor sker.

Barnvagnsmodellen Twistshake Tour återkallas
Bild: Konsumentverket

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 30 april 2024 00:59

Kommunen ändrar sig om eldning i trädgårdar

Eld-tradgard-avfall-PEXEL

Foto: Pexels

Efter att nyligen ha infört striktare regler för eldning av trädgårdsavfall enligt EU-lagstiftning, har kommunen nu beslutat att återgå till de tidigare, mer flexibla reglerna.

Södertälje kommun meddelade förra veckan nya riktlinjer för hantering av trädgårdsavfall, i linje med nya EU-lagstiftningar som trädde i kraft vid årsskiftet. Dessa riktlinjer begränsar eldning till enbart vecka 17 under våren, med strikta krav på att eldningen inte ska medföra olägenheter för omgivningen. Detta baseras på EU-direktiv från Naturvårdsverket och regeringen, vilka kommunen sedan annonserade ut till Södertäljeborna.

Detta kritiserades bland annat av Centerpartiets Tage Gripenstam som lämnade in en motion till kommunfullmäktige. I motionen framfördes att den nuvarande lagen i Sverige ger möjlighet för kommunala beslut och undantag. Gripenstam föreslog att Södertälje kommun skulle behålla de tidigare reglerna för eldning av trädgårdsavfall som ett undantag från den nya lagstiftningen.

Nu väljer kommunen att backa från dessa från tidigare beslut. Det meddelar Lars Greger (MP) som berättar till LT att kommunen återinför till de gamla reglerna.

Tage Gripenstam, Centerpartiets gruppledare, kritiserade kommunens tidigare beslutet.
Foto: Södertälje kommun

– Där och då var det min tolkning att det var förbjudet att elda i trädgården, det var också så Naturvårdsverket uttryckte sig. Men det visade sig att många kommuner tolkar det här annorlunda och då har vi sagt att vi får utgå från de regler vi har haft sedan tidigare, säger Lars Greger, till LT.

Det innebär att kommuninvånarna tillåts att elda trädgårdsavfall under sex specifika veckor per år: veckorna 15, 16 och 17 under våren samt veckorna 39, 40 och 41 på hösten. Valborgsmässoafton förblir också ett undantag från eldningsförbudet.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 19:40
Senast uppdaterad: 29 april 2024 19:40

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors