🕝 2 minuter
30 år i EU och 25 år av minoritetspolitik
Publicerad 7 mars 2025 14:30
Uppdaterad 7 mars 2025 14:30
Foto: Alexander Isa

Södertälje uppmärksammar Sveriges och Finlands 30-årsjubileum som EU-medlemmar och Sveriges kvartssekel av minoritetspolitik med en kunskapsrik eftermiddag i Stadshuset.

Den 1 januari 1995 markerade ett viktigt kapitel i både Sveriges och Finlands historia, då båda nationerna officiellt blev medlemmar i Europeiska unionen. I år, 2025, firar man inte bara detta 30-åriga jubileum utan även 25 år av aktiv minoritetspolitik i Sverige, vilket startade när Sverige ratificerade Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter år 2000.

För att hedra dessa betydande milstolpar, arrangerar Europa direkt Södertälje och det finska förvaltningsområdet i Södertälje en eftermiddag fylld med utbildande och insiktsfulla aktiviteter den 10 mars i Demokratin, Stadshuset. Evenemanget är öppet för alla som är intresserade av att fördjupa sin förståelse för Sveriges och Finlands EU-resor, utforska skillnaderna i ländernas minoritetspolitik, och dra lärdomar från de erfarenheter som de två länderna har samlat på sig.

Genom att delta kan Södertäljebor öka sin kunskap om Sveriges roll i EU och om minoritetspolitikens betydelse. Detta initiativ är också ett led i kommunens strävan att stärka invånarnas delaktighet och förståelse för demokratiska processer. Med ett program som kombinerar både lärande och social samvaro, erbjuder denna dag ett unikt tillfälle att engagera sig i viktiga samhällsfrågor.

Dagen inleds klockan 14.00 med ett mingel och fika i Södertälje Stadshus, en start på firandet av Sveriges och Finlands 30 år i EU. Göran von Sydow från Svenska institutet för europapolitiska studier tar vid 14.30 över och berättar om de båda ländernas EU-resor. Efter honom, vid 15.00, diskuterar Dennis Kronholm från Minoritetslyftet likheterna och skillnaderna i Sveriges och Finlands minoritetspolitik.

Diskussionen breddas klockan 15.40 i ett panelsamtal med föreläsarna samt lokala ledare från Södertälje, inklusive kommunalrådet Elof Hansjons och enhetschefen Jessika Karreskog, som också modererar samtalet. De kommer att tala om framstående exempel, viktiga lärdomar och framtida utveckling.

Tillställningen avrundas med en frågestund från publiken som börjar 16.10, där deltagarna får chansen att ställa frågor och engagera sig direkt i dialogen om dessa centrala ämnen

Dela artikeln