🕝 1 minuter
220 ton miljöfarligt avfall skulle smugglas ut från Södertälje
Publicerad 9 oktober 2022 11:15
Uppdaterad 9 oktober 2022 11:15

Foto: Tullverket

I en gemensam insats mellan Tullverket och länsstyrelserna genomfördes riktade kontroller av gränsöverskridande avfallstransporter.

Det resulterade i att 220 ton av miljöfarligt avfall upptäcktes skulle fraktas ut med fartyg från Södertälje Hamn.

Sammanlagt gjordes det 472 kontroller i ett flertal hamnar runtom i landet, däribland Södertälje hamn där 194 av 220 ton stoppades.

Den olagliga exporten skulle till länder i Afrika och Asien och det största smugglingsförsöket gällde sex containrar med sammanlagt 167 ton uttjänta kylkompressorer på väg till Pakistan.

Södertälje Hamn. Foto: Telge Energi.

– Vi på Tullverket är nöjda med resultatet av kontrolloperationen. Det innebär att avfall som inte får exporteras har stoppats från att lämna landet. Gränsöverskridande avfallstransporter är en stor och viktig global fråga, det finns många länder som har stora problem med att hantera avfall som olagligt har transporterats dit från andra länder, säger Martin Johansson, sakkunnig på Tullverket i ett pressmeddelande.

I samband med insatsen utfärdades totalt tio exportförbud mot sändningar från Göteborg, Helsingborg och Södertälje hamn. Främst handlade det om containrar som var på väg till Pakistan, Indien, Förenade Arabemiraten, Kamerun och Guinea.

– Tullverket har en viktig uppgift i att förhindra sådana här förbjudna avfallsexporter. Sändningarna kan utgöra ett allvarligt hot mot hälsa och miljö i mottagarländerna, säger Johansson.

Dela artikeln