Företag i fokus:

Kontinuitet på backsidan: ”Glad och tacksam”

Daniel Norbe

Daniel Norbe var bland de första spelarna Emil Georgsson värvade när han tog över tjänsten som sportchef 2022
Foto: Shamash Oyal

Backen Daniel Norbe har varit spelare i SSK två år. Han tillhör den stomme som började sättas 2022 när klubben tog ett omtag efter att ha klarat negativt kval med nöd och näppe.

-När vi tog beslutet, jag och min familj att stanna så var det egentligen ett ganska lätt beslut i slutänden, säger Norbe till Telgenytt.

När vi når Daniel så befinner han sig på Öland med familjen. Det är de sista dagarna med ledighet innan träningen för spelarna börjar igen på måndag.

-Man får försöka njuta lite av sista ledigheten innan det drar i gång, säger hockeybacken, bördig från Småland.

Men kan ändå se fram emot att starten på förberedelserna och sommarträningen inför säsongen 2024-25 bara är några dagar borta.

-Ja, man börjar ändå komma över lite slutet av säsongen som vi hade, börjar känna revanschlust i kroppen. Det ska bli kul att träffa laget igen och dra i gång så man kan blicka framåt.

Så förra säsongen är helt lagd till handlingarna och fullt fokus framåt?

-Både och skulle jag säga. Vi kan inte göra något åt det som har varit men det har varit väldigt tufft för mig personligen. Jag ljuger om jag säger att jag har släppt det helt och hållet.

Daniel Norbe fortsätter resonera:

-Det har blivit bättre men man är fortfarande sjukt besviken och man går fortfarande ibland runt och grubblar på vad det var som hände egentligen.

-Jag hoppas det blir bättre nu när vi sätter i gång med träningen och man träffar laget.

”Försöker alltid ge 100 procent av mig själv”

Tar man med sig något man vill göra annorlunda för att få ett bättre slutresultat?

-Nu när det lagt sig lite är det klart att vi inför nästa säsong får försöka ta med oss en bra och stabil grundserie. Men vi måste verkligen hitta ett sätt att toppa formen och vara helt redo för slutspel kommande säsong. Vilket vi inte var nu.

Foto: Daniel Hansson

”Skit samma att vi kom tvåa”

Ett antal veckor har gått sedan det blev färdigspelat för SSK och krutröken har lagt sig. Men när Telgenytt efter hand börjat prata med spelare i laget, har de till stor del själva tagit upp diskussionen om sin besvikelse efter den tidiga sortin ur slutspelet. Så även Norbe.

-Vi kommer tvåa i grundserien, det är ju bra. Det är många lag som satsar i den här ligan, så det var väldigt starkt av oss att ha många av de konkurrenterna bakom oss.

-Men nu efter säsongen när det tog slut som det gjorde så känner man ju lite, ”skit samma” att vi kom tvåa i grundserien. Det är inte så att man sitter och är nöjd över det nu.

-Det är i slutspelet det gäller, då spelar det egentligen ingen roll om du kommer etta eller sexa i tabellen. Utan det är då vi ska vara som bäst och det var vi inte.

Siktar mot A-laget: ”Man måste förtjäna sin plats”

Även om HA är en bra liga så är det inte högsta nivå. Vad får dig att stanna kvar i SSK?

-Det är mycket. Innan jag valde att stanna så fanns det ju andra tankar, det var andra lag och ligor som var intresserade. När vi tog beslutet, jag och min familj att stanna, så var det egentligen ett ganska lätt beslut i slutänden.

-Jag trivs enormt bra, med hockeyn framför allt, det som är det viktigaste. Även vid sidan av hockeyn, det är en stor anrik klubb som satsar uppåt.

-Även om det inte gick som vi ville den här säsongen så är jag helt säker på att vi kommer vara med nästa säsong och tampas om det.

Foto: Daniel Hansson

”Stormtrivs”

-Vi har ju ändå börjat en resa efter några tyngre år, det är inte så längesen det var negativt kval. Vi är på rätt väg, hela föreningen är på rätt väg, säger Daniel.

-Jag tror vi kan ha en jäkla rolig resa framför oss, det är riktigt kul att få vara med. Är både glad och tacksam att man har minst två år till här.

-Jag har bara positiva saker att säga om Södertälje, som lag, förening och dess fans. Jag stormtrivs här verkligen.

Gör nytta i det tysta: ”Stora chanser att ta klivet upp”

Som nämnts tidigare i texten börjar barmarksträningen i veckan som kommer. Det är inte något i den delen av förberedelserna som påverkade hur säsongen slutade, det hävdar SSK- backen.

-Nu är det sommarträningen man får ha fokus på. Där har vi haft det riktigt bra uppstyrt de här två somrarna som jag har varit här tidigare. Jag vet att man kommer bygga upp sig och vara helt redo när försäsong och allt det börjar.

-Det är vad som är prio ett just nu, att göra så bra sommarträning som möjligt.

#27 är pålitlig vid blålinjen i powerplay, har utvecklats till en tvåvägsback i SSK
Foto: Shamash Oyal

Grossman har betytt mycket

-Sedan finns det ju alltid saker i spelet att slipa på. Jag tränade exempelvis extra på mitt defensiva spel till den här säsongen som var. Där tycker jag utvecklade mig ganska mycket, känner att jag tog stora kliv framåt där.

-Det är något man vill fortsätta med, samtidigt hålla i min offensiva sida med den rollen jag har att producera framåt. Det är viktigt att man inte glömmer bort det. Som alltid vill man bli bättre på allt men man får säkert bryta ner det och hitta små detaljer som kommer hjälpa mig framåt.

-Inför den här säsongen var det defensiva spelet som jag sa och tycker jag där tog stora kliv, fortsätta med det och försöka vara med och bidra ännu mer, offensivt som defensivt.

Dahlström: ”Inget svårt beslut från min sida”

Speciellt i spelet utan puck och man man-spelet.

-Det kan jag hålla med om. Jag har tagit väldigt mycket hjälp av Nicklas Grossman där, han är väldigt duktig och har en skaplig karriär bakom sig.
Han vet vad det handlar om, är väldigt duktig på att ta fram videoklipp, visa och ge feedback. Både vad man gör bra och vad han tycker man ska jobba på mer.

Grossman har slutat sin roll som fystränare i SSK och kommer fortsättningsvis att coacha i båset. Norbe fortsätter att betona den forne NHL-backens betydelse för hans egna utveckling i det defensiva spelet.

-Efter träningar är han alltid kvar och hjälper en med saker som både han och jag själv känner behöver nötas lite extra. Han har jag mycket att tacka, har hjälpt mig mycket på bara en säsong. Det ska bli kul att fortsätta jobba med honom.

Foto: Daniel Hansson

Hur mycket tar man på sig personligen att ert powerplay hackade?

-Vi var en hel enhet som inte fungerade. Fick det inte att stämma på slutet, det var inte bara jag eller någon annans fel, utan det var alla fem som fick förtroendet.

-Som lag hade vi många PP mot Karlskoga som vi inte utnyttjade, vi hade kunnat avgöra både en och två matcher om vi varit mer effektiva där.

Hade höga förväntningar på sig: ”Jag hade extremt många chanser”

Norbe Självkritisk

-Det är klart att man känner att man sviker laget när jag är en av de som får stort förtroende i den spelformen. Det vet man om i ett slutspel att både powerplay och boxplay är sjukt viktigt, har du bra specialteams kan du vinna matcher på det.

-Det hade vi inte, det är klart att man själv går igenom det och är besviken på sig själv. Framför allt på oss fem som får mycket förtroende. Ingen av oss satt och var glad över det utan vi alla kände ju att vi var besvikna på oss själva, tyvärr råkade vi komma in i en riktig dipp.

-Det var långa stunder under säsongen vi låg på höga procent i powerplay där vi kände att det flöt på väldigt bra. Sedan har vi motståndare som scoutar oss, då gäller det att försöka hitta nya lösningar, vi kom inte riktigt åt Karlskoga.

-Här är något man får ta med sig in i nästa säsong, att man inte kör på samma saker hela tiden utan man måste ha en plan B om det skulle vara så att motståndarna läser en för mycket.

Tycker ändå det fanns spelartyperna och skickligheten för att hitta lösningar i powerplay, men det blir väl så när det låser sig?

-Men man kan inte bara säga så heller, att det låste sig och skita i det, utan det är för dåligt av oss som fick förtroendet. Så det är ju ingen ursäkt men jag tycker ändå att vi skapade en del bra chanser. Vi var inte tillräckligt heta med att trycka in puckarna.

-Nä, det är för dåligt av oss som fick det förtroendet, det finns inte så mycket mer att säga.

Magnus Bogren och Mattias Zackrisson får sällskap av Nicklas Grossman i båset från start kommande säsong
Foto: Daniel Hansson

Nicklas Grossman tar som sagt steget ner i båset som en av tre coacher till hösten. Som ny fystränare har SSK anställt Niclas Bergfors som förut varit utvecklingsansvarig på ungdomssidan. Oavsett bytet anser Daniel Norbe att träningen kommer hålla lika hög nivå som tidigare under Grossman.

-Som fystränare vet jag ingenting, har träffat honom i hallen innan han blev det. Jag känner inte honom men har koll på hans hockeykarriär och är helt övertygad om att det kommer bli bra. Så det kommer bli kul och intressant när det drar i gång på måndag att se hur det blir med honom.

-Grossa kommer säkert att vara med lite och berätta hur vi har jobbat hittills. Sedan har Bergfors säkert sina idéer också. Jag tror det kan bli jättebra.

Vad har du för uppmaning till de som tvekar på att skaffa säsongskort?

-Det låter klyschigt, men de betyder mer än vad man tror med det stödet de ger. Vi ska vara väldigt glada över de fans vi har och hoppas verkligen att vi kommer att ha samma stöd nästa år.

-Förhoppningsvis kommer det ännu fler och hoppas att vi kan bjuda dem på något bra tillbaka. Se till att ta lärdom av den här säsongen och inte göra dem besvikna igen.

-Jag hoppas att så många som möjligt ser det som vi. Att den resan vi har påbörjat nu slutade inte alls som vi ville förra säsongen men att vi är på rätt väg i föreningen.

-Är helt säker på att vi kommer ha ett riktigt bra lag på banan när nästa säsong drar i gång igen. Tror vi kan bjuda på en bra och rolig hockey, hoppas så många som möjligt vill komma och stötta oss.



Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 13:06

Skolan från toppbetyg av Skolinspektionen

IMG_1467

Bild: Kartor

Efter en grundlig granskning av Skolinspektionen under våren har Lillhagaskolan i Nykvarn fått höga betyg för sin utbildningskvalitet.

Lillhagaskolan har under våren genomgått en omfattande granskning av Skolinspektionen, som nyligen resulterade i toppbetyg för skolans verksamhet. Granskningen syftade till att säkerställa att skolan lever upp till de krav och standarder som stipuleras i skollagen, med fokus på att eleverna ska få den utbildning de förtjänar.

– Lärare och alla medarbetare har, under ledning av rektorn, gjort betydande förändringar. Skolan har gjort en utvecklingsresa där rutiner, undervisning, uppföljning, analysarbete och samverkan mellan skolans alla yrkesgrupper har utvecklats och förbättrats vilket gett resultat, säger Marika Makrigianni, tf utbildningschef i Nykvarns kommun, i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Under inspektionen genomfördes intervjuer med ett brett spektrum av deltagare på skolan, inklusive elever, lärare, elevhälsopersonal och rektorer. Inspektörerna deltog även i flera lektioner för att få en direkt inblick i hur undervisningen genomförs. Resultatet av Skolinspektionens arbete visar att Lillhagaskolan upprätthåller en hög standard i sin pedagogiska verksamhet och skapar en lärandemiljö där eleverna kan trivas och utvecklas.

– Jag är oerhört stolt över arbetet och vill tacka alla medarbetare som på ett modigt och professionellt sätt har medverkat till utvecklingen, det hade inte gått utan deras engagemang. Tack! Det här visar att skolorna i Nykvarns kommun är på god väg att uppnå målet att bli Sveriges bästa skola år 2035.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 01:31

INSÄNDARE: Nu tar vi krafttag mot riskerna med boffning

Lustgas-tullverket

Bild: Tullverket

Vi i Kristdemokraterna i Södertälje har sedan länge varnat för de allvarliga riskerna med användning av lustgas och andra substanser i berusningssyfte.

Den ökande förekomsten av lustgas, särskilt bland ungdomar, har varit en oroande trend som kräver åtgärder. Vårt förslag om att informera och utbilda unga om farorna med ”boffning” och liknande aktiviteter har nu blivit uppmärksammat på nationell nivå.

Regeringens mottagande av betänkandet ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” är ett viktigt steg framåt i kampen mot denna farliga utveckling. Förslagen som presenteras, inklusive förbud mot försäljning av lustgas i berusningssyfte och ändringar i regler kring alkohol- och tobaksprodukter, är avgörande för att skydda våra barn och unga.

Tragiska dödsfallet i Luleå. Vi kan inte längre stå passiva inför den växande trenden

Det tragiska dödsfallet i Luleå, där en 14-årig elev miste livet efter att ha inandats drivgas från torrschampo, påminner oss om det akuta behovet av att kommuner, regioner och staten tillsammans måste agera. Vi kan inte längre stå passiva inför den växande trenden av substansmissbruk bland ungdomar. Det är vår skyldighet som samhälle att ta itu med dessa utmaningar och skydda våra barn från farorna med droganvändning.

Vi välkomnar regeringens initiativ att ta itu med denna fråga och ser fram emot att se konkreta åtgärder, såsom ett införande av en ny lag som förbjuder försäljning av lustgas i berusningssyfte, som förhindrar att fler liv går förlorade till följd av lustgas och andra droger. Detta är en gemensam kamp som kräver en samlad insats från alla nivåer av samhället – politiker, föräldrar, skolor och civilsamhället. Låt oss arbeta tillsammans för en tryggare och hälsosammare framtid för våra barn och unga.

Robert Halef (KD)
Ordförande KD Södertälje

Tony Garabet (KD)
Ledamot, kultur- och fritidsnämnden

Fadi Abdalahad (KD)
Ersättare, utbildningsnämnden

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 01:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors