Företag i fokus:

SSK:s lagbygge fortgår – Ny målvakt bekräftad

Oliver Håkansson

Oliver Håkansson, ny målvakt i SSK
Foto: Skärmdump/youtube/Hudiksvall HC

Så blev det officiellt till slut, Sveriges kanske sämst bevarade hemlighet. Oliver Håkansson blir en av målvakterna i SSK nästa säsong.

Idag offentliggjorde Södertälje Sportklubb att klubben skrivit ett avtal med Oliver Håkansson. Kontraktet med 21-åringen sträcker sig över två säsonger.
Håkansson värvas från seriekonkurrenten Almtuna IS, en klubb han tillhört sedan 2018. Nu blir det alltså ett nytt äventyr med Södertälje SK.

-En ung målvakt som visat sina framfötter mot topplagen i hockeyallsvenskan, säger målvaktstränare Calle Brattenberger om sin nya adept.

-Då har han klivit fram och vunnit matcher, fortsätter han.
Han är ung, vill och blickar framåt.

Till slut blev Oliver Håkansson klar för SSK, det har funnits intresse för honom från klubben ett längre tag.

-Han har varit intressant under två års tid, han har funnits på vår radar. Nu dök han ju upp.

Hur är Oliver storleksmässigt om du jämför med Tomas Sholl och Claes Endre?

-Han är lite större, nästan samma size på det mesta. Men en atletisk målvakt som har bra kontroll på boxen. Han och Claes är relativt lika men Oliver kommer med en tightare box än vad Endre hade. Ändå rätt lika i sin spelstil.

(Annonslänk)

-Håkansson är kvick, atletisk och bra på att positionera sig. Han är en bra målvakt.

Läs mer: Ny målvaktsduo i SSK: ”Har målvakter i lupp” – Telgenytt

Nu återstår att värva en till målvakt som ska sparra med Håkansson. Där finns i nuläget inget konkret men det jobbas på säger Brattenberger.

-Vi sitter ner och bollar hela tiden, vi får en massa namn hela tiden. Vi får bolla både ekonomi och hur vi vill bygga målvaktssidan. Vi kommer sitta ner nästa vecka igen och prata om vad som finns på bordet. Det finns inget konkret i nuläget.

Finns där några där det finns ett ömsesidigt intresse?

-Jo men det finns det väl. Sedan får man ju mycket från agenter, att de kan vara intresserade av att komma hit och att vi kan vara intresserade också.

-Men sedan är det ju en ekonomisk fråga också.

Om man ska ha in en mer etablerad målvakt blir det väl rätt mycket dyrare?

-Ja, det är helt andra pengar. Det är lite svårt, man kan ju också hitta en etablerad målvakt som kostar mer. Det är inte alltid att det funkar heller.

Arbetet med att sätta en trupp som är redo till ispremiären är alltså i full gång och det finns en del luckor att fylla. Efter att en hel del spelare har bekräftas lämna SSK så har det istället börjat trilla in nyheter i lagbygget som går i motsatt riktning.

Tidigare i veckan inom loppet av 24 timmar skickade Södertälje Sportklubb ut två pressmeddelanden där de förkunnade två kontraktsförlängningar. En back och en forward förlängde sina avtal ytterligare.

Albin Carlsson värvades från Timrå till SSK inför säsongen 2022-23. Hans då påskrivna tvåårskontrakt skulle sluta gälla sista april. Nu har backen och klubben skrivit avtal med varandra ytterligare två säsonger till 2026.

Jacob Dahlström som kritade på för ett år till kommer att göra sin femte raka säsong i Sportklubben.

Föregående säsong blev det endast 32 matcher för ”Dahla” då den till stora delar spolierades på grund av en skada som sedan krävde operation.

Läs mer: Emil Georgsson: ”Presenteras inom en snar framtid” – Telgenytt

Ett namn som kan komma att läggas till på forwardssidan är Nick Olesen. Där förs samtal mellan honom och klubben som LT berättat och som Telgenytt också har uppgifter på.

Truppen består just nu med Håkanssons påskrift av 1 målvakt, 6 backar och 9 forwards.

Så här ser SSK:s A-trupp ut i skrivande stund:

Målvakter
Oliver Håkansson – 2026
Vakant

Backar
Albin Carlsson – 2026
Viktor Grahn – 2026
Ludvig Hedström – 2025
Amil Krupic – 2025
Daniel Norbe – 2026
Olli Vainio – 2025
Vakant

Forwards
Jacob Bjerselius – 2025
Ludwig Blomstrand – 2026
Jacob Dahlström – 2025
Sebastian Dyk – 2027
Filiph Engsund – 2025
Hampus Harlestam – 2026
Viktor Liljegren – 2025
Egor Polin – 2025
William Wiå – 2025
Vakant
Vakant
Vakant
Vakant

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 april 2024 20:32
Senast uppdaterad: 11 april 2024 21:34

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

A-traktorer i Nykvarn ökar mest i hela landet

76CF37A4-3F16-4364-9C92-2744F53338B4

Foto: Wikimedia Commons

Nykvarns kommun upplever en betydande ökning i antalet A-traktorer, med en rekordhög procentuell tillväxt under 2023, enligt färska siffror från Trafikanalys.

Under de senaste åren har intresset för A-traktorer ökat markant i Sverige, en trend som tydligt speglas i Nykvarns kommun. En ny rapport från Trafikanalys avslöjar att antalet A-traktorer i kommunen har skjutit i höjden under det gångna året. Vid utgången av 2023 var 65 A-traktorer registrerade i kommunen, en uppgång med 23 fordon jämfört med föregående år. Detta motsvarar en ökning med hela 55 procent, vilket inte bara är den största årliga ökningen sedan 2009, utan även den största procentuella ökningen i hela landet.

(Annonslänk)

Denna utveckling understryker en växande intresse för A-traktorer bland unga i kommunen, samtidigt som den väcker frågor om både trafiksäkerhet och ungdomars rörlighet på landsbygden. Trafikanalys pekar på att det finns en tydlig trend över hela landet, men att Nykvarns kommun sticker ut särskilt.

Trafikanalys data understryker en nationell trend där allt fler unga väljer A-traktorer som sitt första fordon. Detta fenomen kan spegla både en förändring i ungdomars mobilitetsvanor och en ökad efterfrågan på mer flexibla transportlösningar i mindre kommuner.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors