Företag i fokus:

Ny målvaktsduo i SSK: ”Har målvakter i lupp”

7EBFD574-D197-4ADE-8C93-229E5EACCB26

SSK:s målvaktstränare Calle Brattenberger kommer att träna nya målvakter nästa säsong, Tomas Sholl och Claes Endre lämnar
Foto: Shamash Oyal

Säsongen för SSK:s A-lag slutade mycket tidigare än planerat.
Förändringar i truppen har börjat meddelas av klubben.

-Man vill till nästa säsong satsa på ett annat målvkatspar, säger SSK:s målvaktstränare Calle Brattenberger om att målvaktsduon lämnar.

Claes Endre och Tomas Sholl fortsätter alltså sina karriärer på annan ort och det blev ett hastigt avsked för de två målvakterna.

-Allt gick så snabbt här på slutet. Emil Georgsson hade exitsamtal dagen efter matchen (red anm, fjärde kvartsfinalen mot BIK Karlskoga) med spelarna, säger Brattenberger angående det snabba beskedet om att de båda målvakterna inte ingår i framtidsplanerna.

-Det har varit under lupp ett tag att man vill satsa på ett annat målvaktspar.

-Tomas Sholl ska flytta hem, han blir ju pappa snart och jag tror inte frugan var så sugen på att vara kvar i Europa överhuvudtaget av vad jag förstått. Det är första barnet så de vill flytta hem till USA.

Och som sagt, även Claes Endre har tagit farväl av Södertälje Sportklubb.

-Med Claes vet jag inte när ett sådant beslut fattades men vi är jättenöjda med ”Classe”. Mer än nöjda, jag tycker han klev fram och gjorde mer än det vi begärde av honom.

Tycker efter en tyngre inledning att han växte in i det allt efter som säsongen gick.

-Om vi ska dra en slutsats för hela säsongen så gör ju Claes en bra säsong.
Ska man hitta någon riktigt dålig match så blir det svårt. AIK borta blev han utbytt men då gjorde vi inte någon bra prestation som lag heller.

-Efter det finns det säkert ett par puckar som han borde ha tagit men inga jättetavlor.
Han har ju själv analyser vid vissa insläppta mål där han borde ha agerat på ett annat sätt. Små ageranden som gjort att målen sett billiga ut.
Skulle vilja säga att han har ju bara några sådana att ta på sig annars har han ju vunnit en del matcher åt oss också.

Efter ett par tyngre säsonger kom Endre till SSK för att hitta glädjen och tryggheten igen.

-Vi satte oss ner inför säsongen och pratade om hur han skulle studsa tillbaka efter förra året, få tillbaka självförtroendet.
”När du får chansen, ta chansen”. Det enda du har att göra är att vinna matcher, jag bryr mig inte om räddningsprocent.

-Det var vår gameplan, att gå ifrån matcherna som en vinnare. Jag tycker han hade det mindsetet och var mentalt stark och verkligen visade det.

#53 Claes Endre under en match mot AIK i oktober 2023
Foto: Daniel Hansson

Resan uppåt för Claes kommer att fortsätta spår Calle Brattenberger.

-Den utvecklingen han har gjort den här säsongen är fantastisk. Jag älskar att kolla på Classe på träning och när han spelar.
Det är inte sista gången vi ser Claes Endre, får han lite rekyl kan han nå högre fram i hierakin i Hockeyallsvenskan.

Vad söker ni hos nästa säsongs målvakter, vill ni ha någon särskild profil i den duo ni söker?

-Vi vet faktiskt inte än, det är därför det här beslutet har kommit nu. Vi har börjat diskutera det lite men har ju mest fokuserat på den säsongen som varit här och nu.
Vi har ju målvakter i lupp nu men har inte bestämt oss om hur konstellationen på målvakterna ska vara.

Har ni en bild över om ni vill gå på enbart svenska målvakter?

-Nä. Men när beskedet om Claes Endre kom så öppnade vi upp för alla tänkbara möjligheter.

Då var det inte förrän efter säsongens slut som Claes fick reda på att han inte ingick i planerna till nästa säsong?

-Ja, han fick reda på det i förrgår (26:e mars), att han inte ingick i de planerna. Vi öppnade upp portarna för att vi kan välja vilken konstellation som helst. Den strå fri och öppen nu.

-Med facit i hand, Tomas och Claes, en bit in i säsongen, Tomas lyfte sig också jättebra. De sista fem matcherna i serien låg han på 97,5 i räddningsprocent och i slutspelet spelade han ju fantastiskt.
Claes tycker jag har spelat bra hela säsongen då han har fått chansen.

-I början av säsongen saknade jag udden på båda två, den här sista avgörande räddningen, sista avgörande friläget. Där tror jag att det såddes nåt frö någonstans – att okej, kanske inte det här håller.
Men på slutet tycker jag att Tomas och Claes var bland de bättre spelarna i laget.

Tomas Sholl avslutade säsongen bra i SSK men det blev ändå tidigt uttåg i slutspelet för laget efter 0-4 i kvarstfinalen mot BIK Karlskoga
Foto: Shamash Oyal

Trots att Tomas Sholl spelade upp sig och inledde slutspelet väldigt bra så bestämde lagledningen sig för att spela Olle Eriksson Ek istället när matchserien vände till Karlskoga.
Calle förklarar varför beslutet togs:

-Att Tomas blev utbytt efter andra matchen där var för att han skulle få vila. Han hade stått många perioder i rad.
Olle hoppade in i första matchen och spelade väldigt bra.
Resonemanget som var – Olle spelade bra och låt honom få en till match. Någonstans trodde vi att vi skulle ha en chans att vända 0-3 i matcher.

-Med facit i hand, hade det varit bättre om vi hade ställt Tomas i fjärde matchen? – nja vet inte. Tycker inte vi fallerar på målvakterna. Hade det varit mer fair mot Tomas att låta han spela den matchen om vi visste att det var sista matchen? – självklart.

För att summera matcherna mot Karlskoga så måste man ändå säga att de gjorde många saker lite bättre än vad ni gjorde, de malde på hela tiden, slog inte av på takten.

-Jag håller med, när man sitter och tittar om matcherna i efterhand så känns vi så fruktansvärt uddlösa. Jag blir ännu mer besviken, att vi inte klev fram bättre.
Det är det här vi tränar för i ett helt år, det roligaste på hela året. Man blir så tom när man tittar på det igen, är det det här vi tränat för att vi ska vika oss så enkelt.

-Man håller på med det här av tre anledningar, jag älskar att hålla på med hockey, älskar SSK och att jag vill vinna. Vi kastar verkligen bort det här. När vi vet hur bra vi var när vi var som bäst och hade så bra spelare på alla positioner. Det är det som är så jäkla irriterande.

De som så kallat skulle vara ledande spelare i laget ledde inte i slutet?

-Nä, de som skulle vara bäst, låter kanske hårt att säga men det var de som var bland de sämre.

Känns som det var många som vaggades in i en falsk trygghet med att Linus Videll skulle komma tillbaka och frälsa laget.

-Med den rutinen han har och även om han varit borta en tid på grund av skada så tycker jag ändå att han försöker.

Linus Videll blev åter igen skadad under säsongen och lyckades inte komma i form till slutspelet drog igång
Foto: Shamash Oyal

Laget stördes också en del av skador och sjukdomar precis innan kvartsfinalens början om man lyssnar till Calle.

-Vi hade också många sjuka. Precis träningarna innan slutspelet skulle dra igång får Dominic Turgeon en puck i munnen och får en käkfraktur.
Stelio Mattheos får en tackling i sargen så AC-leden går sönder, vi får in streptokocker och halsfluss i laget. Viktor Liljegren kom direkt från sjuksängen till att spela match.

-Men om jag ska vara helt ärlig, alla ska titta sig i spegeln. Jag, Bogren, Zacke, Grossman och alla utespelare.
De som går fria från det här är Magnus Hjälm (materialförvaltare) Ove Karlsson (lagledare) och vill faktiskt säga våra två målvakter också. De går med huvudet högt, resterande ska ställa sig i spegeln och fråga sig vad fan som hände.

Nu blir det en analys av säsongen och i synnerhet med tanke på att man trots högt utsatt mål åkte ut i kvartsfinal för andra året i rad. Allt från sportslig ledning, tränarteam och spelartrupp.

-Vi har något bra framåt i föreningen, det är ändå positiva vindar oavsett om det är tungt nu som fasiken, det gör ont i en, man älskar ju SSK.

-Men vi har något gott på gång, har byggt upp något för framtiden. Samtidigt ska vi titta oss i spegeln, vad kan jag göra bättre, vad var min roll i det här, vad ska jag göra bättre nästa gång?
Det måste alla göra, tränarstaben, spelare.

-Som jag sa, de enda som kan hålla huvudet högt är Claes, Tomas, Ove och Mange. De är de enda som kommer med godkänt i det här, resten ska fråga oss själva – vad gjorde vi?

Att klubben går in med högre svansföring till säsongen är inget att säga om. Det ska man göra kan tyckas, sedan blev inget som någon hade tänkt i slutänden.

-Ja, vi kommer tvåa och gör det bra. En andraplacering är bra fast sämre på slutet i grundserien. Vi måste ändå ta med oss att vi kom tvåa.
Det kan å andra sidan blivit vår akilleshäl i slutspelet, att vi förväntade av oss själva att det är ”någon annan” som löser det.

-Vi har haft en så bra spets, bra individuella spelare, någon har hela tiden klivit fram och löst det.
Där stängde BIK Karlskoga väldigt tydligt igen för oss.

Känslan var ju faktiskt att laget gick in i slutspelet och hade med sig den nedåtgående spiralen från slutet av grundserien.

-Det är exakt en sådan sak man vill att vi tar med oss till nästa år.
Nicklas Grossman sade det här till laget när det var några matcher kvar av serien:

”Förstå grabbar, det går inte bara att trycka på en knapp för att det är slutspel, det vi gör nu kommer vi att få dras med när vi går in i ett slutspel”.

-Och där var vi, trodde att det räckte med den där knapptryckningen. Men det var ingen som gjorde det för man åkte runt och väntade på att någon annan skulle göra det.

Oliver Håkansson uppges i flera medier vara klar som ny målvakt för SSK
Bild: Skärmdump/Youtube

I början av intervjun sade Calle Brattenberger att det fanns målvakter under lupp och vi glider in lite mer på det ämnet.

-Det finns lite som är på tal, mer än så kan jag inte säga just nu. Det finns men fortfarande inte något som är spikat på något sätt. Det är därför vi har öppnat upp den här platsen.
Sedan får jag hänvisa till sportcheferna egentligen, det är de som fattar besluten.

-Men klart att Emil ( Georgsson, sportchef i Södertälje Sportklubb) och Dragan (Umicevic, assisterande sportchef) involverar mig i rekrytering av målvakter. Magnus Bogren ( huvudtränare i SSK) är också med och säger sitt.

-Med min expertis så lägger jag fram vad jag ser och så får Georgsson säga sitt. Det är ju han som ser över kontraktsbiten. Vissa målvakter kostar mer än andra och då hamnar det ju på hans bord.

Är Olle Eriksson Ek aktuell för SSK till nästa säsong?

-Nä. Olle är ju MoDos målvakt, så han är inte aktuell för oss.

Under en längre tid har det i olika medier florerat att Oliver Håkansson, senast i Almtuna, ska vara klar för SSK, vi ställde frågan igen till Calle hur det ligger till med det.

-Oliver har funnits på tal hela tiden men det är inget som är satt just nu. Det är på Emils bord och vi ska sätta oss ner nästa vecka igen och kolla, gå igenom vad vi har.

Då stämmer inte uppgifterna om att Håkansson är klar som målvakt för SSK?

-Nä, vi har ingenting till hundra procent klart utan det ligger på Emils bord. Jag vet bara om att vi ska sitta ner nästa vecka och prata om målvakter.

-Men Oliver Håkansson är en målvakt som vi har följt, det är en ung målvakt som det finns potential i. Han är verkligen en intressant målvakt. Sedan så ska allting passa och tajma, målvaktskombinationen ska passa ihop också.

Det finns ju uppenbarligen något hos honom eftersom Växjö valt att ta in honom under slutspelet.

-Ja, jag får höra lite med Växjö också vad de har sett.

Ett namn som nämnts lite i samband med SSK är Lars Volden, hur ser ert intresse ut där?

-Vi hade honom på tapeten för ett par år sedan men nu har vi inte kollat på honom alls någonting.


Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 mars 2024 16:32
Senast uppdaterad: 29 mars 2024 16:32

Dahlström: ”Inget svårt beslut från min sida”

Jacob Dahlström

Jacob Dahlström missade över 20 matcher för SSK på grund av skada
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har ett långt förflutet i Södertälje Sportklubb. Nu har han förlängt ytterligare ett år med SSK.

När SSK 2015 ramlade ur Hockeyallsvenskan lämnade också ”Dahla” klubben. Efter att ha spelat i några andra klubbar så kom han tillbaka till klubben igen inför säsongen 2020-21. Nu påbörjar han sin femte raka säsong i Södertälje.

-Det är i SSK jag vill spela och trivs otroligt bra i laget och föreningen. Så det var inget svårt beslut från min sida, säger Dahlström.

Varför blev det bara ett år för dig?

-Det kändes rätt för bägge parter att göra det.

Triggar det lite extra också i och med att slutet blev som det blev?

-Ja, verkligen. Man är ju inte nöjd med slutet. Det vill man helst göra om, nu går ju inte det så då får vi försöka nästa år igen.

Man får ofta höra ordet revanschlusta från olika spelare och ledare när resultaten och spelet inte lever upp till förväntningarna.
Att det inte bara blir ord som låter bra i stunden utan att det omsätts till handling är inte alltid självklart. Dahlström resonerar lite om hur man kan tänka och agera.

-Det man måste först göra är en analys och det påbörjades direkt dagen efter vi hade åkt ur. Möten med tränare och sportchefer, allt från spel till hur gruppdynamiken har varit.

-Sedan gäller det ju att bryta ner det i slutspelsmatcherna. Vad var det som vi kunde gjort bättre, vad var det som studsade emot. Vad var det vi gjorde bra?

Vad kommer man fram till i de samtalen?

-En sak man kan se direkt är effektiviteten. Det är fakta, vi var för dåliga i specialteams.

-Sedan ta med sig också att det blir än mer viktigt med sådana punkter i ett slutspel, för du blir ännu mer synad i en matchspelsserie. Till exempel i specialteams där vi torskar inbördes, då blir det väldigt svårt att vinna en slutspelsserie.

Det här med den dåliga effektiviteten, hur kan man bryta ner den i detaljer, vad det beror på?

-Det är svårt att inte låta för klyschig men där har vi varit för veka in mot kassen. Det är en grej, det finns ju rätt mycket fakta i hur du gör mål. Och mycket mål görs ju med trafik, mycket driv mot kassen.

-Det var helt enkelt för dåligt. Sedan är det ju, vill inte skylla på otur men vi hade ju sjukt mycket lägen som likaväl kan gå in. Man får ju ändå se det, mycket A-chanser, skapade mycket bra lägen.

-Tillräckligt många för att vinna matcher? Förstår att man undrar, varför gjorde vi inte det? Det enkla svaret är väl att vi inte var tillräckligt skarpa, inte tillräckligt bra in på kassen. Det är svårt att svara på något annat sätt.

Foto: Shamash Oyal

Ett analysarbete har pågått sedan säsongen tog slut och någonstans måste spelare, tränarteam och övrig sportslig ledning mer och mer släppa över fokus på säsongen som kommer. Det håller Jacob med om, även fast den förra gör sig påmind lite fortfarande.

-Det är både och. Det kommer väl ske ett analysarbete ett tag fram över. Men personligen så är man fortfarande bitter, det är svårt att titta på slutspelet nu. Man vill ju fortfarande spela.

-Men sedan vet man ju att det kommer en ny säsong och man måste börja förbereda sig för den. Det är klart att man börja fundera på nästa, dra i gång träningen och ställa om mentalt. Det är ett måste, kan inte gå runt ett halvår och vara bitter.

Börjar barmarksträningen snart?

-Det kommer väl dra i gång om inte allt för länge. Gissningsvis om någon vecka. Vet inte hur upplägget kommer att se ut.

Läs mer: Hade höga förväntningar på sig: ”Jag hade extremt många chanser”

Säsongen blev strulig för Jacob Dahlström då han efter en skada och operation missade mer än tjugo matcher i grundserien. Så här säger han om sin egen säsong:

-Personligen var det en ganska ryckig säsong, hade strul med en fot i början av säsongen. Så kom jag till det skedet att jag var tvungen att operera för att den skulle bli bra.

-Så jag missade rätt mycket och det var första gången på seniornivå som jag varit borta så länge. Det var tuffare än jag trodde, att vara borta både från laget och isträningen så länge. Det var rätt tufft att komma tillbaka men sedan började kroppen kännas bättre ju närmare inpå slutspelet vi kom.

”Dahla” hade önskat mer av sitt spel men accepterar ändå sin roll i laget och finner sig till rätta i hierarkin.

-Självklart ville man bidra mer offensivt även om jag är en defensivt lagd spelare. Jag kan sätta stolthet i att stänga ner motståndarnas kedjor. Sedan spelade jag mycket peneltykill och där ville vi upp i procent.

Ja, ert boxplay har ju varit upp och ner, ni fick inte riktigt ordning på det.

-Nej, vi började väldigt tufft och jobbade mycket i uppförsbacke med att jobba upp procenten. Det är något vi har som förbättringspotential till nästa säsong.

-Annars en ganska ryckig säsong som var väldigt utmanande men det var skönt att komma tillbaka och tyckte ändå det kändes lite bättre på slutet.

Blev det svårare än du hade förväntat dig att komma tillbaka efter skadan och operationen?

-Ja det var det. Man visste ju inte vad som väntade när man blev borta mitt under säsongen. Just när det är foten också är det svårt att hålla i gång, det går ju inte att hålla i gång träningen under rehabtiden.

-Men jag är glad att jag gjorde den och att den blev bra, det var det viktigaste.

Det är inget av skadan som hämmar dig nu då?

-Nej, verkligen inte. Den är som den ska vara.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 14:15
Senast uppdaterad: 12 april 2024 14:15

Aljoša Lagumžija nominerad till Årets Centrumutvecklare

434876583_10160809765333961_8307069824768195509_n

Finalisterna i Halmstad.
Foto: Privat

Aljoša Lagumžija från Södertälje är en av de tre finalisterna till den prestigefyllda titeln Årets Centrumutvecklare 2024, en utmärkelse som erkänner betydande insatser inom stads- och centrumutveckling.

Finalisterna till Årets Centrumutvecklare 2024 har nu offentliggjorts, och bland de utvalda finner vi Södertäljes egna Aljoša Lagumžija. Tillsammans med Johan Jönsson från Hässleholm och Charlotte Svärd från Kristianstad, står Lagumžija i rampljuset som en av de främsta aktörerna inom svensk centrumutveckling.

Denna trio tillkännagavs som finalister under den nationella årskonferensen för Sveriges centrum- och platsutvecklare som hölls i Halmstad igår, torsdagen den 11 april.

Aljoša Lagumžija, VD Södertälje City, nominerades som finalist i Halmstad under torsdagen.
Foto: Privat

– Är otroligt stolt och glad över nomineringen och att mitt och mina kollegors arbete i Södertälje uppmärksammas nationellt och inom branschen. Detta sätter Södertälje på kartan i ett positivt sammanhang, säger centrumchefen, Aljoša Lagumžija, till Telgenytt.

Årets Centrumutvecklare är en utmärkelse som har delats ut av föreningen Sveriges Centrumutvecklare sedan 2012. Priset ges till en person som framgångsrikt har drivit utvecklingsprocesser, projekt, kampanjer eller arbeten som bidrar till att förbättra och vitalisera stadskärnor, handelsplatser eller köpcentra. Aljoša Lagumžija har med sin insats satt Södertälje på kartan för framstående centrumutveckling, vilket nu har gett honom en välförtjänt plats bland finalisterna. Vinnaren av utmärkelsen kommer att avslöjas senare under året.

– Vi har fått in många bra nomineringar från representanter i kommuner, fastighetsägare eller branschkollegor runt om i landet på personer som de vill lyfta och som alla gör stordåd på sina platser. Nu är de tre finalisterna utsedda och vi ser fram emot Svenska Stadskärnors årskonferens i Malmö den 21 maj där vinnaren utses, säger Marlene Hassel, ordförande i Sveriges centrum- och platsutvecklare och ordförande i juryn för Årets Centrumutvecklare.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 11:08
Senast uppdaterad: 12 april 2024 11:08

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors