🕝 1 minuter
JUST NU: Koranbrännaren Momika utvisas - till Sverige
Publicerad 4 april 2024 16:29
Uppdaterad 4 april 2024 16:29

Salwan Momika till höger.
Foto: Streetphotobysd

Koranbrännaren Salwan Momika lämnade Sverige för att söka asyl i Norge, men nu utvisar landet honom tillbaka till Sverige. Det rapporterar flera medier på torsdagseftermiddagen.

(Annonslänk)

I oktober 2023 fattade Migrationsverket beslutet att inte förlänga Salwan Momikas uppehållstillstånd på grund av oriktiga uppgifter han lämnat. Momika, som upplevde att han ”inte längre var välkommen i Sverige”, valde därefter att lämna landet. Hans överklagande till Migrationsdomstolen resulterade i ett fastslaget utvisningsbeslut, dock med beaktande av de internationella skyddsregler som förhindrar utvisning till länder där individer riskerar förföljelse.

Domstolens utslag belyste hur Momikas offentliga koranbränningar i Sverige skapat en säkerhetsrisk för honom i hemlandet Irak, vilket ledde till ett beslut om att han inte kunde utvisas direkt. Istället beviljades han ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

Sökte asyl i Norge
Nyligen greps Momika av norsk polis, och det är nu bekräftat att han kommer att utvisas tillbaka till Sverige. Gripandet ägde rum den 28 mars efter att Momika meddelat om sin asylansökan i Norge.

Oslo tingsrätt har nu meddelat att utvisningen kommer att genomföras så snart de nödvändiga formella och praktiska arrangemangen är klara.

Dela artikeln