Företag i fokus:

Domstolen fastslår: Momika utvisas, men stannar i landet

Momika Skärmdump TikTok

Salwan Momika: Skärmdump TikTok

Migrationsdomstolen har fastställt att Salwan Momika, känd som koranbrännaren, ska utvisas från Sverige. Dock kan inte utvisningen genomföras på grund av den stora hotbilden i hemlandet.

– Migrationsdomstolen har kommit fram till att det finns grund för att återkalla uppehållstillståndet och flyktingstatusförklaringen, säger Karin Dahlin, chefsrådman.

(Annonslänk)

I oktober 2023 beslutade Migrationsverket att inte förlänga Salwan Momikas uppehållstillstånd efter att ha funnit att han, enligt myndigheten, lämnat oriktiga uppgifter. Han anklagas för att ha undanhållit viktig information, vilken spelade en avgörande roll i den tidigare asylbedömningen, och att uppehållstillståndet därmed beviljades baserat på felaktiga premisser.

Trots ett överklagande av Momika, fastslår Migrationsdomstolen beslutet om utvisning, men med hänsyn till internationella skyddsregler som förbjuder utvisning till länder där personer riskerar förföljelse.

Domstolen understryker att Momikas koranbränningar i Sverige har skapat en hotbild mot honom i hemlandet Irak, vilket omöjliggör en omedelbar utvisning. Detta innebär att han utesluts från internationellt skydd, men får stanna i Sverige med ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

– Nya flyktingskäl har uppstått på grund av aktiviteter i Sverige. Det har dock kommit fram skäl att utesluta honom från internationellt skydd. Utvisningsbeslutet kan inte verkställas till Irak så länge han där riskerar förföljelse eller annan skyddsgrundande behandling, säger Dahlin.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 7 februari 2024 23:19

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Viktiga poäng står på spel för NIF inför slutspurten

image

#29 Markus Jonsson får se ännu en lagkamrat på skadelistan
Foto: RG Foto-Media

Inför kommande omgång ställs NIF mot tabellsjuan Linköping IBK i Furuborghallen. Det är två lag som kämpar för att befästa sin position i tabellen – Linköping vill inte tappa mer mark i jakten om en slutspelsplats och NIF vill inte dras med i nedflyttningsstriden.

NIF som har ett försprång på 4 poäng före Karlstad och Helsingborg behöver få med sig poäng under söndagen då nästa match på spelschemat är mot Karlstad på bortaplan. Senaste mötet mot Linköping slutade i dubbla förluster – matchen slutade 9–3 till Linköping och NIF:s skickliga bolltrollare Valdemar Ahlroth drog av korsbandet. Frånvaron från Ahlroth har definitivt märkts av både spelmässigt och resultatmässigt.

#23 Hampus Ahrén missar resten av säsongen
Foto: RG Foto-Media

Ännu en tråkig nyhet för hemmapubliken som är på plats i Furuborghallen är att de inte kommer att få se mer av Hampus Ahrén på planen denna säsong. Detta efter att Ahrén skadat sig på sin arbetsplats vilket slutade med operation som gör att han blir borta resterande säsong och det är det största avbräcket för NIF (läs mer här) (https://www.nykvarnsif.se/information-kring-hampus-ahrens-franvaro/) .

Skadelistan har enbart ökat för NIF och flertal spelare har stått med på den men har sedan lyckats komma tillbaka till spel igen. Förutom Ahlroth och Ahrén så blev det klart sedan tidigare att Jesper Lindströms säsong också är över.  Det är 3 tunga namn för NIF som inte är med i slutspurten och det kan ha en avgörande betydelse som kan i värsta fall innebära att de går miste om nytt kontrakt.

Foto: Roland Osbeck

Trotts skadorna på stjärnspelarna så öppnar det upp möjligheter för andra spelare att kliva fram. Spelare som Filip Ceder och Kevin Mattsson är två spelare som publiken kan få se mer av under avslutande omgångarna. Ceder som stod för månadens mål under oktober 2023 mot AIK har inte haft lika mycket speltid under säsongen men det kan bli annorlunda inför söndagen. Mattsson går från klarhet till klarhet och bjuder hemmapubliken på kreativa lösningar.

Söndagens motståndare Linköping har under säsongen gjort ett par överträffande prestationer när man bland annat tagit full pott på hemmaplan mot både Storvreta (1: a) och Falun (2: a). Kan NIF störa Linköping och knipa åt sig 3 poäng i kampen om att säkra nytt kontrakt?

Matchen spelas söndagen den 3 mars kl.17.00 i Furuborghallen.
Säkra din biljett nu här:

Matchen går att se via Sportexpressen TV här:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 19:35
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:35

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors