🕝 1 minuter
Nytt äldreboende i Lina åter på agendan efter paus
Publicerad 22 mars 2024 17:33
Uppdaterad 22 mars 2024 17:33

Förslag på utformning för vård-och omsorgsboendets fasad.
Bild: Södertälje kommun

Efter en tillfällig paus är planerna för ett nytt äldreboende i Lina återigen aktuella. Kostnadsutvärderingar och effektiviseringsåtgärder visar på en ljusare framtid för projektet.

Projektet för ett nytt äldreboende i Lina, som initialt pausades på grund av eskalerande kostnader, ser nu ut att återupptas. En tidigare upphandling indikerade kostnader strax över budget, med ytterligare press från stigande räntor. I ljuset av dessa utmaningar uppdrogs en snabbare utredning för att identifiera den mest kostnadseffektiva lösningen för att möta det ökande behovet av äldreboendeplatser.

(Annonslänk)

Kommunstyrelsens utredning har bekräftat att det finns ett prekärt behov av fler boendeplatser för äldrevården i framtiden. Fastigheten Lina 4:27, som valdes redan 2017, bekräftades återigen som den mest lämpliga platsen för det nya äldreboendet efter flera strategiska utredningar genomförda under det senaste året.

Resultatet av översynen visar att investeringskostnaden kan minskas med omkring 29 miljoner kronor genom mindre modifieringar. Detta medför antingen en sänkt investeringskostnad på 401 miljoner kronor för 72 platser eller möjlighet att utöka till 81 platser för 430 miljoner kronor, med en reducerad kostnad per boendeplats som resultat.

Denna noggranna granskning och anpassning av projektet pekar mot att Lina inte bara är det mest ekonomiskt hållbara alternativet, utan också det som bäst uppfyller alla dimensioner av Agenda 2030, med särskild tonvikt på social hållbarhet.

Dela artikeln