🕝 2 minuter
Tvist mellan fastighetsbolag och bank - Ekobrott fryser miljoner
Publicerad 21 mars 2024 12:46
Uppdaterad 21 mars 2024 14:18

Fastigheterna Rådjuret 1 och Rådjuret 2 i Södertälje.
Bild: Kartor

En juridisk strid har blossat upp mellan Aros Kapital AB och fastighetsbolaget Birkakorset AB, där Aros yrkar på att få ut 11,5 miljoner kronor med särskild förmånsrätt i två fastigheter efter en företagskredit. Samtidigt har Ekobrottsmyndigheten fryst medel relaterade till fallet.

En konflikten mellan nischbanken Aros Kapital AB och fastighetsbolaget Birkakorset AB har eskalerat till rättssalen efter att Aros ansökt om stämning mot Birkakorset. Tvisten rör en företagskredit på 13,5 miljoner kronor som Aros tillhandahållit och som säkerställdes med panträtt i fastigheterna Rådjuret 1 och Rådjuret 2 i Södertälje.

(Annonslänk)

Tvisten, som även dragit till sig Ekobrottsmyndighetens uppmärksamhet, har lett till ett beslut om att frysa medel som Birkakorset betalat in, efter att Aros uppmärksammat potentiella oegentligheter med betalningarnas ursprung. Enligt Aros har Birkakorset inte kunnat redovisa medlens ursprung på ett tillfredsställande sätt, vilket ledde till att Ekobrottsmyndigheten fattade beslut om att beslagta de inbetalade medlen.

Aros kräver nu att tingsrätten fastställer att ett kapitalbelopp på 11,5 miljoner kronor samt upplupen ränta ska utgå med särskild förmånsrätt i de nämnda fastigheterna. Men bolaget har bestridit detta och anlitat advokaten Thomas Karlsson, som till LT säger att de inte håller med om bankens åsikt.

– Det är bankens åsikt, vi håller inte med om det, vår uppfattning är att de tagit emot hela betalningen, huruvida Ekobrottsmyndigheten sen beslagtagit eller inte, är upp till banken att avgöra. Men att pengarna kommer från andra bolags konton är inte konstigare än att du betalar din dotters räkning en månad, säger advokaten till tidningen.

Bland de frysta pengarna rör en inbetalning från ett holdingbolag som betalade 1 miljon kronor till Aros och 10 500 000 kronor som hade inbetalts till Aros av Restaurang Camera AB med säte i Norrköping.

Totalt 11,5 miljoner kronor har beslagtagits och frysts i avvaktan på en eventuell dom och företagsbot, kopplat till en omfattande ekobrottsutredning i Södertälje enligt LT. Denna utredning, som har pågått i tre år, involverar holdingbolaget, Birkakorset och bolaget i Norrköping i förundersökningen.

– Det kommer väckas åtal inom kort just kring de här kapitalflödena till Aros, som jag anser kan bedömas som näringspenningtvätt, säger ekobrottsåklagaren, Fredrik Sandberg, till LT.

Dela artikeln