🕝 2 minuter
Polisen frias för övervåld mot nyårsfirare
Publicerad 13 mars 2024 19:00
Uppdaterad 13 mars 2024 21:33

Foto: Privat/Shamash Oyal

En festlig avrundning av 2023 slutade i dramatik med polisingripande, där deltagare sattes i handfängsel och utsattes för pepparsprej. Trots flera anmälningar om övervåld mot polisen, rapporterar LT att utredningen nu har lagts ner.

(Annonslänk)

Strax efter midnatt på nyårsafton inträffade en dramatisk händelse i Assyriskas kanslilokal, där polisen använde pepparsprej mot barn, äldre och kvinnor under en privat tillställning. Polisen ingrep för att tömma den kommunägda lokalen, med hänvisning till att deltagarna inte fick vistas där efter en angiven tid. Händelsen resulterade i att två personer misstänktes för våld mot tjänsteman.

Dessutom riktades skarp kritik mot kommunen och polisens agerande, som också anmäldes av flera nyårsfirare för övervåld, då flera nyårsfirare utsattes för pepparsprej – inklusive en treåring, en 70-åring och en gravid kvinna.

Men nu rapporterar LT att utredningen mot polisen har lagts ner, men att förundersökningen mot de två personer som misstänks för våld mot tjänsteman fortfarande pågår.

Nyårsfirandet på Södertälje fotbollsarena
Foto: Alexander Isa

– Enligt mig var polisens agerande acceptabelt enligt polislagens tionde paragraf om deras rätt att använda våld. Tack vare polisens kroppskameror har vi en god bild av vad som har hänt och deras agerande stred varken mot nödvändighetsprincipen eller proportionalitetsprincipen, säger chefsåklagaren Nicklas Englund, till tidningen.

På frågan om att barn träffades av pepparsprej svarar chefsåklagaren till LT att det var nödvändigt för situationen, trots riskerna att andra träffades.

– Det finns uppgifter om att folk blev sekundärkontaminerade, men min bedömning var att omständigheterna gjorde det nödvändigt för poliserna att använda OC-spray och att det inte var oproportionerligt trots att det var folk runt omkring som fick den på sig, säger chefsåklagaren till LT

Läs även: Assyriska kritiserar kommunen efter polisens våld

Dela artikeln