Företag i fokus:

Annons

Polisen pepparsprejade barn och gravida i Assyriskas kanslilokal

IMG_7797

Ninmar Acar, blev oprovocerat slagen och handfägslad av polis. Foto: Privata

Vad som var tänkt som en festlig avrundning av 2023 slutade i total dramatik när polisen ingrep kraftfullt och deltagare hamnade i handfängsel samt flera utsattes för pepparsprej – inklusive en treåring, en 70-åring och en gravid kvinna.

Klockan är strax efter 01 på nyårsnatten och deltagarna har snart hunnit städa efter sig – då bryter kaoset ut och det som började som en festlig avrundning slutar i total dramatik. Efterspelet efter incidenten har satt spår hos barnen, där föräldrar uppger att barnen har svårt att sova, samt flera släktingar som känner sig oerhört kränkta efter polisens agerande.

– Katastrof. Poliserna har gjort ett sådant tjänstefel. Det här var det värsta jag varit med om i hela mitt liv, säger Ninmar Acar, som var på den privata tillställningen, till Telgenytt.

Det hela började vid 22-tiden på nyårsafton då Securitasvakter besökte det privata nyårsfirandet i Assyriskas kansli på Södertälje fotbollsarena och ifrågasatte deltagarnas rätt att fira i lokalen. Ninmar Acar berättar att deras ansvarige tog initiativet att samtala med vakterna och förklarade att de hade full rätt att vistas i lokalen. Vakterna, osäkra på situationen, kontaktade sin chef för att få klarhet.

– Det är kommunens lokal och där ska fotbollsverksamhet bedrivas, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Den privata tillställningen på nyårsnatten slutade i dramatik. Foto: Alexander Isa

Efter en kort stunds väntan återkom Securitasvakterna med beskedet att de fick stanna, men att de skulle lämna senast klockan 01. Efter att ha bekräftat detta, tackade vakterna för sig, önskade dem en trevlig kväll och lämnade platsen.

Tre timmar senare, klockan 01:00, återvände vakterna.

Även den gången var tonen god. Ninmar och de andra på den privata tillställningen höll på att städa och göra rent efter nyårsfirandet. En del stod i hallen med sina barnvagnar, klädde på sig jackorna för att åka hem, medan andra var på väg till sina bilar, redo att lämna. Allt verkade vara som det skulle; ordningsvakterna hade till och med önskat dem ett gott nytt år och en god fortsättning. Inget tydde på problem. Men situationen förändrades drastiskt bara några minuter senare när polisen anlände till platsen.

– Från att vi knappt en timme tidigare lekte ”hela havet stormar” med barnen, till att utgången var blockerad av poliser, beväpnade med batong och pepparsprej, säger Ninmar, som får medhåll av andra deltagare.

Här pepparsprejar polisen flera personer inne i Assyriskas kanslilokal. Foto: Privat

Enligt Ninmar Acar var stämningen inledningsvis lugn när polisen kom fram, men det stora antalet poliser vid utgången skapade stor förvåning och rädsla, främst bland barnen som befann sig kvar i lokalen. Det fick den ansvarige att fråga polisen om deras närvaro.

– Vi undrade om något allvarligt hade hänt och trodde att de hamnat fel, men då svarar polisen att vi hade behövt lämna lokalen för länge sedan, säger Acar och fortsätter.

– Polisen var aggressiva och bestämda och var helt klart beredda att storma lokalen, trots att det fanns flera barn och äldre kvar. Vi var livrädda, samtidigt försökte alla förklara för poliserna att vi i princip var klara och att vi bara skulle ta på oss våra jackor och låsa efter oss. Det gick inte att missa; poliserna såg barnvagnarna, barnen i hallen och mina släktingar som var på väg ut från lokalen. Jag själv var så pass lugn när jag gick förbi de första poliserna som var inne i hallen för att gå fram till väktaren och fråga om detta var nödvändigt att tillkalla polisen. Det kändes bara så onödigt då vi redan var klara, säger han.

Han står cirka tre till fyra meter från Securitasvakten, men hinner knappt yttra sig innan han våldsamt blir neddragen i backen och får flera poliser över sig.

– Polisen tar tag i mig runt nacken för att sedan trycka ner mig, jag släpas ut och känner slag, de sitter på mig och under allt kaos börjar jag få panik och skriker att jag inte kan andas, säger Ninmar till Telgenytt och berättar att han blev handfängslad.

Ninmar Acar blev utsatt för grovt våld av flera poliser. Foto: Privat

Plötsligt drar andra poliser fram sina batonger och pepparsprej och börjar spruta mot deltagarna inne i lokalen och träffar både barn, äldre, men även en gravid kvinna.

– De tog pepparsprejflaskorna och sprejade ner oss totalt. Jag är 64 år. Det är första gången jag får pepparsprej i ansiktet, säger Semir Tasci, som befann sig i Assyriskas kansli för att närvara på den privata tillställningen, till SVT.

En rädsla spred sig snabbt i lokalen, vuxna som omfamnade sina gråtande barn, bland dem en treåring som fick pepparspray i ansiktet. Till SVT säger polisen att upprinnelsen till incidenten var att de möttes av personer som var väldigt aggressiva och utåtagerande, samt att två personer gav sig på polisen, vilket ledde till att de valde att använda pepparsprejen.

Men enligt Ninmar var fallet inte så som polisen uppger.

– Jag uppfattade det absolut inte som en hotfull stämning. Jag var en av de första som polisen gav sig på, och om jag nu var aggressiv eller utåtagerande, hur kommer det sig att polisen jag passerade inte sa något åt mig, säger han.

Ninmar skadades i ansiktet, båda armarna och magen. Foto: Privat

Polisen menar att två personer försökte frita dig när du kontrollerades av polisen.

– Det stämmer absolut inte. Det var min mamma och pappa som kom ut gråtande och oroliga. När polisen säger ”frita” får de det att framstå som att mina föräldrar fysiskt försökt hoppa på dem och slita bort mig. Ingen har absolut försökt frita mig. De frågade oroliga på avstånd vad som händer, säger Ninmar.

Det uppges att två personer är misstänkta för våldsamt motstånd och att två poliser skadades, varav en i tummen.

– Jag tror att det bara är ett spel från polisens sida, för de vet mycket väl att de gjort fel. Det var ingen där som fördes till polisstationen, säger han.

– Varken jag eller någon annan har fått information om att vi misstänks för brott. När jag var handfängslad kom en annan polis till platsen. Han lugnade ner hela situationen och tog mig åt sidan, kollade upp mina personuppgifter och lossade sedan handbojorna. Jag var lugn hela tiden, men bara i chocktillstånd, säger han.

I samband med händelsen har flera anmälningar upprättats mot polisen för incidenten på Assyrisas kansli.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 januari 2024 06:28
Senast uppdaterad: 5 januari 2024 06:28

Eskander utsedd till kommittén för regeringens kulturkanon

5EECA681-B9A7-4555-9471-63F759DF7538

Kulturministern, Parisa Liljestrand och Södertäljebon Marlen Eskander.
Foto: Regeringskansliet/Shamash Oyal

I fjol beslutade regeringen om direktiv för att forma en svensk kulturkanon. Nu har kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att tillsätta Södertäljebon Marlen Eskander i kommittén, där hon därmed får en nyckelroll i arbetet.

– Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet, säger Eskander till Telgenytt.

Här kommer ett citat från kommande pressmeddelande hos oss

Regeringen har nyligen offentliggjort att Marlen Eskander från Södertälje kommer att vara en av ledamöterna i den nybildade kommittén med uppdraget att ta fram en svensk kulturkanon samt vilka ämnesområden som ska ingå.

– Nu har vi en kompetent kommitté på plats. Jag ser fram emot att följa deras arbete med att ta fram en kulturkanon som ska bli ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Att ta fram en kulturkanon handlar om att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

(Annonslänk)

Eskander, som är verksamhetsledare för Läsfrämjarinstitutet i Södertälje, kommer tillsammans med andra framstående kulturpersonligheter som journalisten Gunilla Kindstrand, chefredaktören PJ Anders Linder och litteraturvetenskapens docent Peter Luthersson, att bidra till att definiera vilka konst- och kulturområden som ska representeras i kulturkanonen. Kommittén står inför uppgiften att fastställa kriterier för urvalet av verk, utse experter med relevant sakkompetens, och sammanställa de verk som expertgrupperna väljer ut.

Ett viktigt mål för kommittén är att skapa en öppen och inkluderande process där allmänheten ges möjlighet att delta med förslag. Dessutom ska kommittén föreslå strategier för att säkerställa att den svenska kulturkanonen förblir relevant över tid.

Med sin breda kompetens och erfarenhet förväntas Marlen Eskander spela en central roll i arbetet med att forma en kulturkanon som speglar Sveriges rika och mångfacetterade kulturarv.

– Kulturkanon lyfter vikten av kultur , litteratur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning. Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet. Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Södertäljebon till Telgenytt.

Lars Trägårdh, professor och historiker, som utsetts till ordförande för kommittén, ska presentera sina slutsatser till Kulturdepartementet senast den 31 augusti 2025.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:42
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Blytung förlust i slutsekunderna för SSKdamerna

Robert Johansson SSK DAM

Efter förlusten i Karlstad måste nu Robert Johansson och Tomas Holmbergs tjejer ladda om för att vinna bägge hemmamatcherna mot Färjestad, annars är säsongen över.
Foto: Patric Gill

Södertälje SK damlag möter Färjestad i Play off 2. Första matchen i bäst av tre spelades i Karlstad på torsdagskvällen. En match som SSK lämnade med bitter eftersmak, hemmalaget avgjorde med 16 sekunder kvar.

-Det är två individuella misstag, 2-2 och 3-2 målen, säger huvudtränare Robert Johansson till telgenytt efter matchen.

Det är som det är, bara att bryta ihop och komma igen.

Färjestad är hittills de mest kvalificerade motståndarna SSK har mött den här säsongen, det största provet på var SSK:s satsning står. Inledningsvis var svaret att den stod sig väl så bra som hemmalagets, SSK fick fast pucken lite bättre i offensiv zon än hemmalaget. Utan att skapa något vasst läge.

Drygt åtta minuter in i första perioden gjorde hemmalaget 1-0 efter sitt första riktiga långa anfall. En puck med känslan att SSK:s målvakt Lovisa Berndtsson hade tagit den på andra försöket. Annars var det en ganska händelsefattig period, ställningskrig. SSK vaskade fram ett par farliga avslut i deras powerplay de fick sig tilldömda 17 minuter in i första akten.

Att SSK är ett offensivt skickligt lag syntes i deras powerplay med snabba passningar rakt igenom Färjestads box. Annars hade bortalaget en del problem att få till passningsspelet.

-Vi måste få igång vårt passningsspel och åka mer skridskor, nu hamnade vi ju en och en. Kommer en mot tre, en mot fyra och dumpar pucken och försöker forechecka tillbaka den. Då blir det jäkligt svårt.

-Vi måste upp med passningsspelet och tro på det vi håller på med.

Hafsig andra period. Så här långt in på säsongen finns inte tid för skönspel. SSK blev för långa i laget, kom inte samlade in i offensiv zon, man kom ofta en ensam forward mot samlat FBKförsvar. Med fem minuter kvar kom så en timeout från Robert Johansson

-Vi fick inget flyt, vi kommer en och en, får inte till det och tar timout. Gör två snabba mål därefter, då får vi lite energi igen. Men, nä, vi kommer för mycket en och en och får inte något tryck.

Kändes det så nödvändigt med timeouten i det läget?

-Ja, det var ingen kemi, det funkade inte och vi behövde röra om i grytan. Det blev ju rätt effektivt, vi gick från 0-1 till en 2-1 ledning. Tycker vi har en bra känsla i periodpausen mellan andra och tredje, pratar om vad vi ska göra och tycker vi gör det. Sedan är det två misstag som fäller oss.

SSK:s kanadensiska Mary Mcdonald tvåmålsskytt, förgäves då laget förlorade matchen med 16 sekunder kvar Foto: Patric Gill

5 sekunder !! efter att pucken släppts igen efter timouten gjorde SSK 1-1. Larura Leitner bokfördes först för målet men rättades senare till Mary Mcdonald som målskytt. Två minuter efter kvitteringen kunde bortalaget ta ledningen till 1-2. Mary Mcdonald hade blivit tvåmålsskytt i matchen.

-Ja, de fick jag, var Mary Mcdonald snabb att påpeka, som en sann vinnarskalle från Kanada.

Kanske ingen tröst att göra två mål när ni ändå inte står som segrare, hur vill du summera matchen?

-Det blev en snöplig match för oss, som böljade fram och tillbaka. Vi hade en del chanser och emellanåt fastnade vi i egen zon men vi löste det bra.

-Det var en bra match av oss och tycker inte vi ska deppa för mycket över den här förlusten. Vi har match igen på lördag och då ska vi komma ut ännu starkare. När vi kliver av bussen så har vi lagt den här matchen bakom oss.

Läs även: Två dubbla nollor: ”Försvarsspelet har steppat upp”

Mary Mcdonald, 23 från Kanada gör sin första säsong i Södertälje Sportklubb. Hon är nöjd med tillvaron i klubben:

-Det har varit bra här. Det var en stor omställning att komma från Kanadensisk universitetshockey till att spela i Sverige. Komma in i min nya omgivning men det här laget har varit väldigt välkomnande. Vi hade en väldigt bra start på säsongen. Inga förluster i grundserien och i play off har bara blivit bättre och bättre.

Sex minuter in i tredje kvitterade Färjestad och fick momentum, spenderade lite mer tid i SSK:s defensiva zon. Tog över spelet mer och mer vilket 11-3 i skott vittnar om.

-Sedan får de ju det sista målet, det sker ju ibland och det är bara att gå vidare. Men vi skjuter tre skott i sista perioden och det håller inte. Tycker ändå att vi fram till målet står upp bra, vi försöker spela bortaspel, fortsätter Johansson sin analys av matchen.

-När man möter lagen på den här nivån så ringer det direkt.

Med dryga halvminuten kvar får hemmalaget tekning i offensiv zon och med 16 sekunder kvar avgör Färjestad matchen, SSK var redan i förlängningen var känslan.

-De får två mål olyckligt, de får momentum, lite energi. Sedan får de ju även 3-2, tyvärr.

Om man ser till första halvan av matchen så fick ni inte stäm i ert passningsspel. Vad var din känsla?

-Lite samma känsla som i matcherna mot både Malmö och Rögle, även Björklöven. Vi blir lite tagna av stundens allvar, vi åker och väntar och kollar på hur bra de är, vad de gör.

-Vi behöver spela vårt eget spel och tro på det, har ju gått bra hittills förutom idag. Det är det vi får prata om inför lördag.

Nu är det bara att slicka såren, tjura några timmar och sedan ladda om för ny match på fredag, det är snabba puckar. Det är det som är det bästa med tätt matchande, Johanssons tjejer får chans till snabb revansch.

-Vi tränar imorgon och sedan match på lördag. Det är vinna eller försvinna. Vi får skapa lite mod hos tjejerna, de kan bättre än det här.

Även om ni hade en förlust innan så måste väl förlusten här och på sättet den kom vara oerhört frustrerande?

-Det är surt, den känns så jäkla onödig. Även om de har mer puck och skjuter mer skott så tycker jag ändå vi har en stabilitet. Sedan är det ju två skitmål vi släpper in.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:37
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors