Företag i fokus:

Polisen pepparsprejade barn och gravida i Assyriskas kanslilokal

IMG_7797

Ninmar Acar, blev oprovocerat slagen och handfägslad av polis. Foto: Privata

Vad som var tänkt som en festlig avrundning av 2023 slutade i total dramatik när polisen ingrep kraftfullt och deltagare hamnade i handfängsel samt flera utsattes för pepparsprej – inklusive en treåring, en 70-åring och en gravid kvinna.

Klockan är strax efter 01 på nyårsnatten och deltagarna har snart hunnit städa efter sig – då bryter kaoset ut och det som började som en festlig avrundning slutar i total dramatik. Efterspelet efter incidenten har satt spår hos barnen, där föräldrar uppger att barnen har svårt att sova, samt flera släktingar som känner sig oerhört kränkta efter polisens agerande.

– Katastrof. Poliserna har gjort ett sådant tjänstefel. Det här var det värsta jag varit med om i hela mitt liv, säger Ninmar Acar, som var på den privata tillställningen, till Telgenytt.

Det hela började vid 22-tiden på nyårsafton då Securitasvakter besökte det privata nyårsfirandet i Assyriskas kansli på Södertälje fotbollsarena och ifrågasatte deltagarnas rätt att fira i lokalen. Ninmar Acar berättar att deras ansvarige tog initiativet att samtala med vakterna och förklarade att de hade full rätt att vistas i lokalen. Vakterna, osäkra på situationen, kontaktade sin chef för att få klarhet.

– Det är kommunens lokal och där ska fotbollsverksamhet bedrivas, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Den privata tillställningen på nyårsnatten slutade i dramatik. Foto: Alexander Isa

Efter en kort stunds väntan återkom Securitasvakterna med beskedet att de fick stanna, men att de skulle lämna senast klockan 01. Efter att ha bekräftat detta, tackade vakterna för sig, önskade dem en trevlig kväll och lämnade platsen.

Tre timmar senare, klockan 01:00, återvände vakterna.

Även den gången var tonen god. Ninmar och de andra på den privata tillställningen höll på att städa och göra rent efter nyårsfirandet. En del stod i hallen med sina barnvagnar, klädde på sig jackorna för att åka hem, medan andra var på väg till sina bilar, redo att lämna. Allt verkade vara som det skulle; ordningsvakterna hade till och med önskat dem ett gott nytt år och en god fortsättning. Inget tydde på problem. Men situationen förändrades drastiskt bara några minuter senare när polisen anlände till platsen.

– Från att vi knappt en timme tidigare lekte ”hela havet stormar” med barnen, till att utgången var blockerad av poliser, beväpnade med batong och pepparsprej, säger Ninmar, som får medhåll av andra deltagare.

Här pepparsprejar polisen flera personer inne i Assyriskas kanslilokal. Foto: Privat

Enligt Ninmar Acar var stämningen inledningsvis lugn när polisen kom fram, men det stora antalet poliser vid utgången skapade stor förvåning och rädsla, främst bland barnen som befann sig kvar i lokalen. Det fick den ansvarige att fråga polisen om deras närvaro.

– Vi undrade om något allvarligt hade hänt och trodde att de hamnat fel, men då svarar polisen att vi hade behövt lämna lokalen för länge sedan, säger Acar och fortsätter.

– Polisen var aggressiva och bestämda och var helt klart beredda att storma lokalen, trots att det fanns flera barn och äldre kvar. Vi var livrädda, samtidigt försökte alla förklara för poliserna att vi i princip var klara och att vi bara skulle ta på oss våra jackor och låsa efter oss. Det gick inte att missa; poliserna såg barnvagnarna, barnen i hallen och mina släktingar som var på väg ut från lokalen. Jag själv var så pass lugn när jag gick förbi de första poliserna som var inne i hallen för att gå fram till väktaren och fråga om detta var nödvändigt att tillkalla polisen. Det kändes bara så onödigt då vi redan var klara, säger han.

Han står cirka tre till fyra meter från Securitasvakten, men hinner knappt yttra sig innan han våldsamt blir neddragen i backen och får flera poliser över sig.

– Polisen tar tag i mig runt nacken för att sedan trycka ner mig, jag släpas ut och känner slag, de sitter på mig och under allt kaos börjar jag få panik och skriker att jag inte kan andas, säger Ninmar till Telgenytt och berättar att han blev handfängslad.

Ninmar Acar blev utsatt för grovt våld av flera poliser. Foto: Privat

Plötsligt drar andra poliser fram sina batonger och pepparsprej och börjar spruta mot deltagarna inne i lokalen och träffar både barn, äldre, men även en gravid kvinna.

– De tog pepparsprejflaskorna och sprejade ner oss totalt. Jag är 64 år. Det är första gången jag får pepparsprej i ansiktet, säger Semir Tasci, som befann sig i Assyriskas kansli för att närvara på den privata tillställningen, till SVT.

En rädsla spred sig snabbt i lokalen, vuxna som omfamnade sina gråtande barn, bland dem en treåring som fick pepparspray i ansiktet. Till SVT säger polisen att upprinnelsen till incidenten var att de möttes av personer som var väldigt aggressiva och utåtagerande, samt att två personer gav sig på polisen, vilket ledde till att de valde att använda pepparsprejen.

Men enligt Ninmar var fallet inte så som polisen uppger.

– Jag uppfattade det absolut inte som en hotfull stämning. Jag var en av de första som polisen gav sig på, och om jag nu var aggressiv eller utåtagerande, hur kommer det sig att polisen jag passerade inte sa något åt mig, säger han.

Ninmar skadades i ansiktet, båda armarna och magen. Foto: Privat

Polisen menar att två personer försökte frita dig när du kontrollerades av polisen.

– Det stämmer absolut inte. Det var min mamma och pappa som kom ut gråtande och oroliga. När polisen säger ”frita” får de det att framstå som att mina föräldrar fysiskt försökt hoppa på dem och slita bort mig. Ingen har absolut försökt frita mig. De frågade oroliga på avstånd vad som händer, säger Ninmar.

Det uppges att två personer är misstänkta för våldsamt motstånd och att två poliser skadades, varav en i tummen.

– Jag tror att det bara är ett spel från polisens sida, för de vet mycket väl att de gjort fel. Det var ingen där som fördes till polisstationen, säger han.

– Varken jag eller någon annan har fått information om att vi misstänks för brott. När jag var handfängslad kom en annan polis till platsen. Han lugnade ner hela situationen och tog mig åt sidan, kollade upp mina personuppgifter och lossade sedan handbojorna. Jag var lugn hela tiden, men bara i chocktillstånd, säger han.

I samband med händelsen har flera anmälningar upprättats mot polisen för incidenten på Assyrisas kansli.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 januari 2024 06:28
Senast uppdaterad: 5 januari 2024 06:28

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengarna i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:40

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors