🕝 1 minuter
Beslut om brygga i Pershagen rivs upp efter prövning
Publicerad 29 februari 2024 08:41
Uppdaterad 29 februari 2024 08:41

Södertälje kommun gav beslut om undantag för bryggan i Pershagen.
Bild: Kartor

Länsstyrelsen river Södertälje kommuns beslut om undantag för bryggbygge på Bränninge Gård och Agnet-fastigheterna i Pershagen efter prövning.

Länsstyrelsen har beslutat att upphäva Södertälje kommuns beslut att bevilja strandskyddsdispens för en brygga på fastigheterna Bränninge Gård 1:1, Agnet 2, och Agnet S:1. Kommunens beslut, fattat den 4 januari 2024, tillät i efterhand uppförandet av en omfattande bryggkonstruktion, vilket nu ogiltigförklaras baserat på miljöbalkens bestämmelser.

Södertälje kommuns ursprungliga beslut grundade sig på en ansökan om dispens för en fast bryggdel och en flytbrygga, vilka sträckte sig över tre fastigheter. Ärendet, som involverade detaljerade planbestämmelser och strandskyddsfrågor, har noggrant granskats av länsstyrelsen, vilket resulterat i upphävandet av dispensbeslutet.

Länsstyrelsens prövning visar att de särskilda skäl som krävs för strandskyddsdispens enligt miljöbalken inte uppfylls i detta fall. Bryggan, som uppfördes 2006-2007, hade initierats av sex husägare för att möjliggöra egna båtplatser nära deras fastigheter.

Länsstyrelsen har i sin bedömning funnit att bryggans placering och syfte inte anses utgöra tillräckligt starka skäl för att överväga de allmänna intressena som strandskyddet syftar till att skydda.

(Annonslänk)

Dela artikeln