Företag i fokus:

Ny match mot gamla gänget: ”Alltid skönt att vinna derbyn”

IMG_6419

Ludvig Hedström
Foto: Skärmdump/youtube

Idag möter SSK Djurgården i Scaniarinken. En match med flera infallsvinklar innan match, rivaliteten klubbarna och fansen emellan.

Också lagens tidigare möten under säsongen med den stökiga matchen i Scaniarinken i minnet. De båda lagen slåss också mot varandra men även med AIK om andraplatsen i den jämna tabellen.

En av SSK:s backar, Ludvig Hedström, värvades i slutet av Oktober 2023 till SSK från just Djurgården. Hedström fick inte något förtroende där och hade varit utlånad till Västervik i tre matcher innan det blev klart med en permanent övergång till Södertälje.

-Jag trivs jättebra, det är en fantastisk grupp, bra ledare, både i laget och runt omkring, säger Ludvig om tiden hittills i SSK.

-En bra förening och jag tycker att det speglar mer och mer mitt spel, det går bättre och bättre för varje dag som går. Jag tycker det är jättekul.

Trots att Ludvig Hedström inte fick spela några matcher med Djurgården innan han bytte klubb så har han ändå en historik med flera säsonger i klubben. Ytterligare en krydda att rikta lite extra fokus mot när pucken släpps 20.30 ikväll.

Men kommer då huvudpersonen själv gå in med dubbla känslor i toppmötet?

-Man måste tänka att det är som vilken match som helst. Inför första matchen var jag väldigt nervös med tanke på att jag inte hade spelat så mycket innan. Nu är det ju en jäkla toppstrid där uppe och det är egentligen bara vinna som gäller.

-Det ska bli sjukt kul och det är väl en liten försmak på vad som komma skall i slutspelet.

Givetvis var ingen nöjd med insatsen mot Almtuna?

-Precis, Almtuna borta dock har jag respekt för, det är en jäkligt tuff bortamatch. Vi gör inte mål på våra chanser. Vi har mer att hämta och det blir revanschlust inför imorgon (läs fredag).

Det kommer ju krävas betydligt mer mot Djurgården för att vinna.

-Så är det definitivt och det är det som är så fint med att det är matcher strax inpå. Då är det bara upp på hästen igen och försöka leverera och prestera.

Mötena med Djurgården den här säsongen har varit tuffa för SSK, Hedström missade Sportklubbens första möte lagen emellan då han vid det tillfället fortfarande tillhörde Djurgården men inte var uttagen till den matchen.

Hedström har däremot fått vara med och förlora två gånger mot hans före detta lagkamrater och han har svårt att sätta fingret på varför resultaten blivit som de blivit mot dem.

-Det är en bra fråga vad det beror på. Till att börja med så är det två väldigt bra lag, vi har all respekt för dem och de har nog det för oss också.

-Jag vet inte riktigt vad det har varit men i de två matcherna som jag har varit med i så har vi inte riktigt kommit upp i det spelet vi vill ha. Lugnet med pucken, de har fått tag i den lite för enkelt och kunnat tryckt tillbaka.

Det känns som att Djurgården har lyckats betydligt bättre med sin gameplan mot er än vad ni har mot dem. Håller du med om det?

-Ja, på nåt sätt. Sedan är det så att vad jag tycker, på globen rann det iväg lite. Det har varit jämna matcher, de står ofta och väger och där har vi kanske haft nån stolpe ut istället för stolpe in.

-Det ska som sagt bli jättekul och förhoppningsvis får vi till de där små detaljerna imorgon som gör att vi kan dra det längsta strået. Det kommer vara tajt.

Och det där klassiska, att göra första målet kommer att vara viktigt i en sådan match?

-Ja, verkligen viktigt. Och vår start generellt kommer att bli viktig med tanke på att det är hemmaplan. Kanske få in några tacklingar i början, få med sig publiken från start. Komma ut flygande och verkligen visa att vi ska ta revansch sedan senaste matchen och även de två andra.

Det är dags för publikfest i Templet, fina förutsättningar för en bra inramning när Ludvig Hedström och hans SSK möter Djurgården Foto: Shamash Oyal

Vad tror du blir de viktigaste nycklarna för att få pendeln att väga över till er?

-Jag tror vårt press spel kommer bli väldigt viktigt. Att vi får upp alla i banan och kan sätta press på dem väldigt högt redan från start. Också överväga att inte gå bort oss, våra bedömningar i vår press kommer bli en avgörande faktor. Där kan vi förhoppningsvis stjäla åt oss några puckar och peta in nån.

I grundseriens sista möte med AIK i Scaniarinken fick Ludvig in en rejäl bröstvärmare på gnagets Daniel Muzito-Bagenda. Ett fysiskt spel som hemmapubliken troligen vill se mer.

-Det är inget man åker runt och jagar men får man tillfälle för det, så absolut.

Det märks att det är viktigt för dig att vinna över AIK.

-Det är alltid skönt att vinna derbyn.

Det brukar väl sitta i ryggmärgen när man har Djurgårdsanknytning?

-Absolut, det sitter väl ganska djupt rotat att man vinner gärna de matcherna lite extra.

Ludvig Hedström är bara ett exempel där man som spelare ställs mot sitt före detta lag, där det finns vänner och folk som man under en tid knutit band till. Olika spelare resonerar olika kring hur man lägger undan rivaliteten före och efter match till vänner och före detta lagkompisar.

När det är match så är det match anser Ludvig:

-Imorgon är det matchdag och då är det fullt fokus på att vinna, det är ömsesidig respekt, det är samma för dem, de vill ju också vinna.

-Men jag brukar i alla fall inte ha så mycket kontakt med motståndarna under match även om det är polare. Då handlar det om att vinna till varje pris. Innan och efter så är man väl kompisar, det är på isen det smäller.

-Det är nästan ännu roligare att spöa folk man känner. Så kan man använda det mot dem sen.

-På isen spelar det ingen roll om man är kompisar, då handlar det om att vinna, spela för sitt lag, sina lagkamrater och supportrar.

Din lagkamrat Hampus Harlestam uttalade sig om att det var fjantigt att inte fira mål när man möter sitt gamla lag. Vad har du för åsikt om det?

-Det håller jag med om, man tävlar ju om det och göra att mål. Det är kul och vad det går ut på, då måste man ju få jubla oavsett vilken historia man har. Som sagt, det går ut på att vinna och då kan du inte åka runt och tänka på att du spelat för det andra laget.

Den 22-åriga backen med Nordia HC som moderklubb kom till SSK mitt under säsongen med få spelade matcher och lite sargat självförtroende. Men till våren så ska Hedström vara med på resan från början och uppbyggnaden då avtalet med SSK även sträcker sig över nästa säsong.

-Det är en så himla bra grupp och har varit en så bra sammanhållning redan från start. Det känns som att jag har varit här mycket längre än jag varit.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 23 februari 2024 06:17

Dahlström: ”Inget svårt beslut från min sida”

Jacob Dahlström

Jacob Dahlström missade över 20 matcher för SSK på grund av skada
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har ett långt förflutet i Södertälje Sportklubb. Nu har han förlängt ytterligare ett år med SSK.

När SSK 2015 ramlade ur Hockeyallsvenskan lämnade också ”Dahla” klubben. Efter att ha spelat i några andra klubbar så kom han tillbaka till klubben igen inför säsongen 2020-21. Nu påbörjar han sin femte raka säsong i Södertälje.

-Det är i SSK jag vill spela och trivs otroligt bra i laget och föreningen. Så det var inget svårt beslut från min sida, säger Dahlström.

Varför blev det bara ett år för dig?

-Det kändes rätt för bägge parter att göra det.

Triggar det lite extra också i och med att slutet blev som det blev?

-Ja, verkligen. Man är ju inte nöjd med slutet. Det vill man helst göra om, nu går ju inte det så då får vi försöka nästa år igen.

Man får ofta höra ordet revanschlusta från olika spelare och ledare när resultaten och spelet inte lever upp till förväntningarna.
Att det inte bara blir ord som låter bra i stunden utan att det omsätts till handling är inte alltid självklart. Dahlström resonerar lite om hur man kan tänka och agera.

-Det man måste först göra är en analys och det påbörjades direkt dagen efter vi hade åkt ur. Möten med tränare och sportchefer, allt från spel till hur gruppdynamiken har varit.

-Sedan gäller det ju att bryta ner det i slutspelsmatcherna. Vad var det som vi kunde gjort bättre, vad var det som studsade emot. Vad var det vi gjorde bra?

Vad kommer man fram till i de samtalen?

-En sak man kan se direkt är effektiviteten. Det är fakta, vi var för dåliga i specialteams.

-Sedan ta med sig också att det blir än mer viktigt med sådana punkter i ett slutspel, för du blir ännu mer synad i en matchspelsserie. Till exempel i specialteams där vi torskar inbördes, då blir det väldigt svårt att vinna en slutspelsserie.

Det här med den dåliga effektiviteten, hur kan man bryta ner den i detaljer, vad det beror på?

-Det är svårt att inte låta för klyschig men där har vi varit för veka in mot kassen. Det är en grej, det finns ju rätt mycket fakta i hur du gör mål. Och mycket mål görs ju med trafik, mycket driv mot kassen.

-Det var helt enkelt för dåligt. Sedan är det ju, vill inte skylla på otur men vi hade ju sjukt mycket lägen som likaväl kan gå in. Man får ju ändå se det, mycket A-chanser, skapade mycket bra lägen.

-Tillräckligt många för att vinna matcher? Förstår att man undrar, varför gjorde vi inte det? Det enkla svaret är väl att vi inte var tillräckligt skarpa, inte tillräckligt bra in på kassen. Det är svårt att svara på något annat sätt.

Foto: Shamash Oyal

Ett analysarbete har pågått sedan säsongen tog slut och någonstans måste spelare, tränarteam och övrig sportslig ledning mer och mer släppa över fokus på säsongen som kommer. Det håller Jacob med om, även fast den förra gör sig påmind lite fortfarande.

-Det är både och. Det kommer väl ske ett analysarbete ett tag fram över. Men personligen så är man fortfarande bitter, det är svårt att titta på slutspelet nu. Man vill ju fortfarande spela.

-Men sedan vet man ju att det kommer en ny säsong och man måste börja förbereda sig för den. Det är klart att man börja fundera på nästa, dra i gång träningen och ställa om mentalt. Det är ett måste, kan inte gå runt ett halvår och vara bitter.

Börjar barmarksträningen snart?

-Det kommer väl dra i gång om inte allt för länge. Gissningsvis om någon vecka. Vet inte hur upplägget kommer att se ut.

Läs mer: Hade höga förväntningar på sig: ”Jag hade extremt många chanser”

Säsongen blev strulig för Jacob Dahlström då han efter en skada och operation missade mer än tjugo matcher i grundserien. Så här säger han om sin egen säsong:

-Personligen var det en ganska ryckig säsong, hade strul med en fot i början av säsongen. Så kom jag till det skedet att jag var tvungen att operera för att den skulle bli bra.

-Så jag missade rätt mycket och det var första gången på seniornivå som jag varit borta så länge. Det var tuffare än jag trodde, att vara borta både från laget och isträningen så länge. Det var rätt tufft att komma tillbaka men sedan började kroppen kännas bättre ju närmare inpå slutspelet vi kom.

”Dahla” hade önskat mer av sitt spel men accepterar ändå sin roll i laget och finner sig till rätta i hierarkin.

-Självklart ville man bidra mer offensivt även om jag är en defensivt lagd spelare. Jag kan sätta stolthet i att stänga ner motståndarnas kedjor. Sedan spelade jag mycket peneltykill och där ville vi upp i procent.

Ja, ert boxplay har ju varit upp och ner, ni fick inte riktigt ordning på det.

-Nej, vi började väldigt tufft och jobbade mycket i uppförsbacke med att jobba upp procenten. Det är något vi har som förbättringspotential till nästa säsong.

-Annars en ganska ryckig säsong som var väldigt utmanande men det var skönt att komma tillbaka och tyckte ändå det kändes lite bättre på slutet.

Blev det svårare än du hade förväntat dig att komma tillbaka efter skadan och operationen?

-Ja det var det. Man visste ju inte vad som väntade när man blev borta mitt under säsongen. Just när det är foten också är det svårt att hålla i gång, det går ju inte att hålla i gång träningen under rehabtiden.

-Men jag är glad att jag gjorde den och att den blev bra, det var det viktigaste.

Det är inget av skadan som hämmar dig nu då?

-Nej, verkligen inte. Den är som den ska vara.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 14:15
Senast uppdaterad: 12 april 2024 14:15

Aljoša Lagumžija nominerad till Årets Centrumutvecklare

434876583_10160809765333961_8307069824768195509_n

Finalisterna i Halmstad.
Foto: Privat

Aljoša Lagumžija från Södertälje är en av de tre finalisterna till den prestigefyllda titeln Årets Centrumutvecklare 2024, en utmärkelse som erkänner betydande insatser inom stads- och centrumutveckling.

Finalisterna till Årets Centrumutvecklare 2024 har nu offentliggjorts, och bland de utvalda finner vi Södertäljes egna Aljoša Lagumžija. Tillsammans med Johan Jönsson från Hässleholm och Charlotte Svärd från Kristianstad, står Lagumžija i rampljuset som en av de främsta aktörerna inom svensk centrumutveckling.

Denna trio tillkännagavs som finalister under den nationella årskonferensen för Sveriges centrum- och platsutvecklare som hölls i Halmstad igår, torsdagen den 11 april.

Aljoša Lagumžija, VD Södertälje City, nominerades som finalist i Halmstad under torsdagen.
Foto: Privat

– Är otroligt stolt och glad över nomineringen och att mitt och mina kollegors arbete i Södertälje uppmärksammas nationellt och inom branschen. Detta sätter Södertälje på kartan i ett positivt sammanhang, säger centrumchefen, Aljoša Lagumžija, till Telgenytt.

Årets Centrumutvecklare är en utmärkelse som har delats ut av föreningen Sveriges Centrumutvecklare sedan 2012. Priset ges till en person som framgångsrikt har drivit utvecklingsprocesser, projekt, kampanjer eller arbeten som bidrar till att förbättra och vitalisera stadskärnor, handelsplatser eller köpcentra. Aljoša Lagumžija har med sin insats satt Södertälje på kartan för framstående centrumutveckling, vilket nu har gett honom en välförtjänt plats bland finalisterna. Vinnaren av utmärkelsen kommer att avslöjas senare under året.

– Vi har fått in många bra nomineringar från representanter i kommuner, fastighetsägare eller branschkollegor runt om i landet på personer som de vill lyfta och som alla gör stordåd på sina platser. Nu är de tre finalisterna utsedda och vi ser fram emot Svenska Stadskärnors årskonferens i Malmö den 21 maj där vinnaren utses, säger Marlene Hassel, ordförande i Sveriges centrum- och platsutvecklare och ordförande i juryn för Årets Centrumutvecklare.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 11:08
Senast uppdaterad: 12 april 2024 11:08

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors