🕝 1 minuter
Vändningen – Försäljningen av Innovitaskolan stoppas
Publicerad 19 februari 2024 06:00
Uppdaterad 19 februari 2024 13:06

Innovitaskolan i Södertälje, som ägs av AcadeMedia
Bild: Kartor

Så sent som i tisdags blev det offentligt att den kända affärsmannen Roger Akelius har köpt stora delar av utbildningskoncernen Academedia. Nu meddelar Mellby Gård, som skulle sälja sina andelar till Akelius, att affären är avblåst.

(Annonslänk)

Johan Andersson, VD för Mellby Gård, hade tidigare i veckan berättat att de ursprungligen inte fanns några avsikter att sälja deras andel i AcadeMedia. Men efter genomförda diskussioner med Roger Akeliu kände sig trygga i att överlämna bolaget i händerna på Akelius Foundation. Affären, som slutligen blev av, värderades till cirka 1,68 miljarder kronor, vilket motsvarade 65 kronor per aktie.

Men nu meddelar Mellby Gård att de behåller sina aktier och därmed stoppar miljardären Roger Akelius köp som omfattade omkring 100 000 elever och 800 utbildningsinstitutioner, inklusive Innovitaskolan i Geneta.

En av orsakerna var Akelius uttalande om att prioritera kvalitativ utbildning över ekonomisk avkastning.

– Om Roger Akelius vill ändra Academedias affärsidé till att bli icke-vinstdrivande så vore det en stöld från övriga ägare. Mellby Gård har ett tungt ansvar i så fall, skrev Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson.

Dela artikeln