🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: Miljardären blir skolans nya storägare
Publicerad 15 februari 2024 18:24
Uppdaterad 15 februari 2024 18:24

Innovitaskolan i Södertälje får ny storägare.
Bild: Google Maps

Den kända affärsmannen Roger Akelius har förvärvat en betydande andel i den ledande utbildningskoncern, Academedia, med målet att omfokusera från vinst till elevernas utveckling.

Miljardären Roger Akelius blir den största ägaren av Academedia, en aktör med omkring 800 utbildningsinstitutioner under sitt paraply, inklusive Innovitaskolan i Geneta.
Genom att förvärva 24,4 procent av aktierna för cirka 1,7 miljarder kronor, etablerar han sig som den nya storägaren av en koncern som omfattar 800 skolor och har 100 000 elever.

(Annonslänk)

– Min dröm är att kunna visa att tusentals fler elever är godkända efter nian, att tusentals fler klarar högskoleprovet, att barn till invandrare kan skriva och räkna på svenska och att mobbningen i skolor minskas radikalt, säger Roger Akelius till DI.

Affärsmannens förvärv markerar en potentiell förändring i hur utbildningskoncerner opererar, med ett uttalat mål att minska vinstuttag och istället investera mer resurser direkt i elevernas lärande och välmående.

Den nya ägaren, med en bakgrund inom fastighetssektorn, uttrycker en stark vision om att prioritera kvalitativ utbildning över ekonomisk avkastning. Detta inkluderar planer på att minska betydelsen av betyg och öka fokus på pedagogisk forskning och utveckling. Hans tillkännagivande om att avstå från traditionella vinster och utdelningar till aktieägare ledde till en omedelbar reaktion på börsen, med en nedgång i bolagets aktiekurs på onsdagsförmiddagen.

– Om jag får bestämma så blir det ingen utdelning. Generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning, säger miljardären Roger Akelius till DI.

Dela artikeln