Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Flera dömda till fängelse för skjutning i Södertälje

Polise

Foto: Alexander Isa

Under natten till den 1:a februari sköts flera skott in genom dörren till en lägenhet i Södertälje. Nu har tre män fått fängelsedomar för försök till mord och medverkan till försök till mord, det rapporterar polisen på onsdagen.

– Den misstänkte skytten greps på en anstalt i Värnamo där han avtjänade ett kortare fängelsestraff. De övriga misstänkta greps i deras respektive bostäder i Upplands Väsby och Sollentuna, säger utredningsledare Per Finnberg.

Vid 01:46 den 1 februari fick polisen samtal om att flera skott avlossats mot en lägenhet på Storgatan. När de anlände till platsen upptäcktes flera skotthål i dörren till en bostad där en 26-årig man som är känd av polisen sedan tidigare. Samtidigt som minst sju skott avlossades befann sig flera personer i bostaden, men ingen kom till skadad.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Efter en omfattande polisinsats kunde nio personer åtalas, inblandade i bland annat sprängdåd i Stockholm, inklusive i områden som Akalla, Upplands Bro och Upplands Väsby, samt skjutningen mot en lägenhetsdörr i Södertälje. Två av dem är skrivna i Södertälje och man har lyckats knyta flera av de åtalade till medlemskap i Foxtrotnätverket och dess ledare Rawa Majid, även känd som ”Kurdiske räven”.

I det omfattande åtalet ingår även fallet med skjutningen mot en lägenhetsdörr på Astrabacken i Södertälje den 25 januari i år. Enligt uppgifter ska gärningsmannen ha skjutit mot fel dörr. Den tilltänkta måltavlan var, enligt källor, en av Sveriges mest kända rappartister – som går under pseudonym.

På brottsplatsen den 1 februari upptäckte polisen ett automatvapen som hade fastnat i entrédörren till byggnaden. Nationellt forensiskt center (NFC) kunde efter analys fastställa att kulorna som avlossades mot lägenhetsdörren sköts från det hittade automatvapnet. Genom DNA-analyser lyckades polisen koppla en 48-årig man till brottsplatsen och vapnet. Tingsrätten konstaterade att mannen hade varit ensam i trapphuset när skotten avlossades. Han döms nu till åtta år och elva månaders fängelse för försök till mord.

Polis på plats efter skjutningen mot lägenhetsdörren på Storgatan. Foto: Alexander Isa

Bevis i fallet inkluderar övervakningskameror och textmeddelanden

Bevisningen omfattar, förutom DNA, även övervakningsfilmer och sms- samt chattkonversationer. En 57-årig man kunde kopplas till ärendet och döms nu till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Enligt åtalet ska han ha varit chaufför till brottsplatsen i Södertälje när 48-åringen sköt mot lägenhetsdörren och väntade sedan på honom i en bil utanför.

– Tack vare att vi kunde säkra bevis i ett tidigt stadium kunde vi några månader senare frihetsberöva två gärningsmän. Det innebar att vi även kunde knyta ytterligare en medhjälpare till brottet. Det ledde till att ytterligare en person kunde knytas till brottet och som även greps, säger utredningsledare Per Finnberg.

Även en 37-årig man döms till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Enligt polisen arrangerade han hotellvistelser för de två andra männen efter brottet, ordnade det misstänkta flyktfordonet, bokade taxiresor till hotellet och assisterade med en betalning från utlandet kort efter brottet. Han döms även för penningtvätt.

De dömda är inte folkbokförda i Södertälje.

Enligt polisen var motivet bakom skjutningen den 1 februari 2023 konkurrens inom narkotikahandeln mellan kriminella nätverk, samt ett önskemål om att hämnas tidigare våldshändelser.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 december 2023 14:29
Senast uppdaterad: 20 december 2023 14:36

Måns Möller återvänder till Södertälje med en ny show

Mans-Moller

Pressbild

Den folkkära komikern Måns Möller gör comeback på scenen med sin nya humorföreställning ”Mitt Perfekta Liv”. Showen gästar Estrad i Södertälje den 8 november.

Möller, som för 10 år sedan framgångsrikt turnerade med komedishowen ”Jävla Pajas”, återvänder nu till rampljuset för att dela med sig av sina senaste erfarenheter kring att vara pappa till en snart vuxen son med autism.

I showen utlovar Möller en humoristisk och gripande inblick i hans resa genom åren, från att cykla genom USA till att bestiga ett av världens högsta berg. Han berättar också om sitt arbete med organisationen Viggo Foundation, som samlar in pengar för att stödja barn med autism.

– Jag hittade Mitt Perfekta Liv genom Viggos devis – det är kul att vara glad, säger Måns Möller.

Biljetter till föreställningen släpps den 3 mars.

Skirbent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 03:36

Här är årets finalister till Södertäljes Jämställdhetspris

IMG_9199-1

Kristina Jamil, Maria Geni och Madeleine Onnela.
Bild: Södertälje kommun

Tre framstående kandidater tävlar om det åtråvärda priset, som uppmärksammar jämställdhetsarbete i kommunen. Vinnaren av det prestigefyllda priset avslöjas på Quality Hotell Park.

Sedan starten 2016 har Södertälje kommuns Jämställdhetspris belönat framstående insatser för jämställdhet. I år har juryn, bestående av representanter från kommunen, Telge, Länstidningen och Södertäljepolisen, valt att bryta traditionen och redan nu avslöja de tre finalister som tävlar om 2024 års pris.

(Annonslänk)

En av finalisterna är Kristina Jamil som kämpar för flickors och kvinnors utbildning globalt genom sin ideella verksamhet och lyfter viktiga samhällsfrågor i sina krönikor. Madeleine Onnela, en lokal advokat, arbetar både professionellt och ideellt för att bekämpa orättvisor och stärka rättigheterna för utsatta grupper. Samt Maria Geni som bidrar genom sina föräldrakurser till att öka medvetenheten kring jämställd uppfostran och hur föräldrars egna erfarenheter påverkar barnen.

Marie Samre, tidigare vinnare av Jämställdhetspriset, kommer att agera konferencier under prisutdelningen, som äger rum den 8 mars, där även bandet Långbacka/Bådagård står för underhållningen. Dessutom arrangeras Peppfesten av Ung Fritid för tjejer och icke-binära ungdomar, med dansuppträdanden och aktiviteter, direkt efter prisutdelningen.

På kommunens hemsida informeras det att alla är välkomna att delta i firandet och att det inte krävs någon föranmälan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 05:51
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 05:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors