🕝 1 minuter
Scania inför krav på gröna leveranser
Publicerad 9 december 2023 19:58
Uppdaterad 9 december 2023 19:58

Foto: Scania/Alexander Isa

För att driva på skiftet till ett hållbart transportsystem omvandlar Scania nu sin målsättning om gröna inköp av batterier, stål, aluminium och gjutjärn till krav och kontrakt.

Scania, som tillverkar lastbilar och bussar, har en branschledande strategi för att minska utsläppen i leverantörskedjan. Företaget har som mål att uppnå 100 procent gröna inköp av dessa fyra material till sin europeiska produktion till 2030. Dessa ”hotspots” står för cirka 80 procent av klimatutsläppen från Scanias produktionsmaterial. ”Grönt” definieras som att de viktigaste utsläppskällorna elimineras genom att använda ny teknik, grön el och/eller återvunnet material.

Nu inför Scania krav på sina leverantörer att använda sådana gröna teknologier. Kraven är en del av förhandlingar om både framtida kontrakt och översyn av befintliga.

Engagemang från leverantörer är avgörande för den gröna omställningen, och viktiga framsteg görs. Scania har lagt sin första order på grönt stål från H2 Green Steel och har ett gemensamt mål med SSAB om full övergång till gröna stålleveranser 2030.

– Vi arbetar nu med att utöka omfattningen av målet om gröna leveranser till vår produktion, så att strategin så småningom omfattar hela den globala leverantörskedjan, säger Scanias VD Christian Levin i ett pressmeddelande på Scania.

Skrivent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Dela artikeln