Företag i fokus:

SSK:s import-värvning har vuxit in i HA-kostymen

Dominic Turgeon

Dominic Turgeon, center i SSK Foto: Daniel Hansson

Dominic Turgeon har undan för undan växt ut till en stabil tvåvägsspelare i hockeyallsvenskan för SSK.

I de senaste matcherna har han varit center mellan Ludwig Blomstrand och Sebastian dyk, en formation med potential att vara en producerande toppkedja i ligan.

-Jag tror vi kommer att kunna bli en lyckosam formation, säger Turgeon om samarbetet med Blomstrand och Dyk.

Den amerikansk-kanadensiske centern värvades till Södertälje SK från Finland och Liiga laget Ässet. Han bytte land och från en högsta liga till en andraliga. Enligt Turgeon själv är det dock inte att se som ett ”nerköp”.

-Förra säsongen var mitt första år i Europa. När jag tittade över alternativen inför den här säsongen så fick jag en bra känsla när jag pratade med Magnus Bogren och Emil Georgsson. Att jag skulle komma till en härlig miljö och ett bra hockeylag som vill uppåt.

-Jag är glad över mitt val och är inte annat än nöjd att få vara här.

-Du verkar trivas utmärkt i laget och med klubben.

-Jag gillar verkligen allt här, det är en härlig miljö, kul att varje dag komma till rinken. Att vara en del av ett bra hockeylag, en bra organisation med väldigt bra och hängivna supportrar.

-Är överväldigad för varje dag jag får möjligheten att spela hockey här och njuter av framstegen vi gör som lag. Det är väldigt kul.

I onsdags vann Turgeon och hans SSK över AIK på Hovet. En ny stabil insats av honom och laget, som har spelat in 26 poäng av 30 möjliga i de senaste tio matcherna. Den 27-åriga centern var nöjd med hur matchen genomfördes:

-Vi gjorde en stabil insats överlag. Vi fick en bra start på matchen, jobbade hårt och hade ett snabbt spel. Det är precis så som vi vill spela.

Efter en viss tid av anpassning till den större isen och spelstilen här anser jag att du hittat ditt spel och agerar stabilt i bägge zonerna. Håller du med mig?

-Försäsongen var bra för mig, så jag kunde lära mig hur hockeyn spelas här i Sverige. Det tog definitivt några matcher att vänja mig men har blivit mer och mer bekväm ju längre säsongen har gått.

-Har hittat ett sätt i mitt spel anpassat till hur man behöver agera på isen här. Det är väldigt kul att spela den typen av hockey och tycker jag har anpassat mig bra till spelsättet här.

Läs även: SSK tog revansch på Gnaget

Turgeon har de senaste matcherna spelat i en formation ihop med Ludwig Blomstrand och Sebastian Dyk. Den formationen var riktigt bra mot BIK Karlskoga, tog för sig även i onsdagens match mot AIK och börjar kugga i varandra mer och mer.

Det finns potential att denna trio kan bli ännu ett offensivt vapen för laget att luta sig mot och som kan avlasta den redan starka kedjan med Linus Videll, Filiph Engsund och Marcus Eriksson.

-Det tror jag absolut att vi kan, menar Turgeon.

-Blomstrand var ju avstängd några matcher så vi hade ju inte spelat ihop på ett tag. Nu har vi fått några matcher och Blomstrands spel blir bättre och bättre.

-Vi skapar chanser och ju längre säsongen går så kommer det bli ännu bättre. Ännu mer kemi mellan oss och jag tror vi kommer att kunna bli en lyckosam formation längre fram.

Turgeon och Dyk (#45) börjar hitta kemin Foto: Daniel Hansson

Dominic beskrivs som en tvåvägscenter, han började bra med ett antal mål och assist i de första matcherna av serien. Sedan har poängproduktionen för honom inte varit lika frekvent i matcherna.

Är du nöjd med ditt offensiva spel hittills?

-Jag tycker jag hade en bra start med poängproduktionen i början av serien. Sedan hade jag några matcher där jag inte producerade så mycket poäng framåt men kom ändå till lägen och målchanser. Jag är rätt tillfreds med mitt spel överlag.

På frågan om vad som varit nycklarna till att laget just nu är formstarkast i Hockeyallsvenskan och kommer vara viktiga resten av säsongen för att fortsätta vinna matcher:

-Jag tycker vi har ett väldigt skickligt lag, en viktig sak för oss och som vi också har blivit betydligt bättre på är spelet i försvarszonen. Att försvara oss med alla fem i egen zon och på så sätt skapa chanser offensivt genom att snabbare få ut pucken ur defensiv zon. Det har till slut givit oss en skjuts i rätt riktning.

Hur långt kan det ta er?

-Vi vill såklart vara med i toppen och fortsätta spela långt fram på vårkanten. Vi tar dag för dag, match för match. Vi ska såklart göra allt vi kan för att nå hela vägen.

Att Dominic Turgeon trivs i Södertälje SK har framgått i den här intervjun. Men hur ser han på framtiden?

-Jag älskar verkligen allt med att vara här. Mina tankar har inte varit så långt framme ännu utan fokuserar först och främst på den här säsongen och försöka gå så långt som möjligt med laget.

-Man vet aldrig men fokuset ligger som sagt på att slutföra den här säsongen först och främst.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 11:14
Senast uppdaterad: 8 december 2023 11:14

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors