SSK tog revansch på Gnaget
Publicerad 7 december 2023 00:40
Uppdaterad 7 december 2023 00:48

Bilden från tidigare möte mellan de två lagen i Scaniarinken Foto: Daniel Hansson

Andra mötet mellan AIK och SSK spelades ikväll på Hovet. Första matchen dem emellan slutade med AIK-seger i Scaniarinken i slutet av oktober.

-Starkt att knyta ihop matchen, säger assisterande tränare Nicklas Grossman i en kommentar till Telgenytt efter matchen.

Södertälje började piggt med bra puckkontroll och press i offensiv zon. Bortalaget slog inte av på takten någon gång under första perioden utan var det klart bästa laget i inledningsakten. 0-1 kom efter att Stelio Mattheos vann duell framför mål och stötte in målvaktsretur.

SSK gjorde också 0-2 innan mistluren ljöd efter de första 20 minuterna. Efter grötig situation framför mål kunde Viktor Grahn göra sitt förmodligen enklaste mål hittills i karriären. Efter skott från Ludwig Blomstrand och bra jobb framför målvakten av Sebastian Dyk, kunde Grahn peta in pucken som låg fri bakom AIKmålvakten Antoine Bibeau. Tredje respektive fjärde målen för Mattheos och Grahn.

-Första perioden spelar vi bra hockey och är det bättre laget. Ger dem lite momentum i 2:a med deras mål i powerplay men överlag en solid period, sa Grossman.

Fem minuter in i andra perioden fick AIK powerplay. Ett hemmalag som statistiskt inför matchen var bäst i spelformen mot ett bortalag som var sämst i numerärt underläge. Mål blev det också för Gnaget som därefter fick lite mer momentum i matchen.

I hockey brukar man prata om psykologiska mål, Hockeyallsvenskans poängkung Marcus Eriksson klev in i handlingen, styrde skickligt in 1-3 efter att Daniel Norbe skickat iväg ett handledsskott mot mål.

Så långt hade SSK full koll på matchen och drygt sju minuter in i tredje perioden gjorde laget 4-1 i powerplay, sitt andra mål för kvällen protokollfördes Stelio Mattheos för. Då trodde nog de flesta att matchen var avgjord.

Nej, AIK reducerade två minuter senare och SSK blev lite stressade och började”skvätta” med pucken. 3-4 kom när 7 minuter återstod av sista perioden. Det blev onödigt spännande då SSK hade full kontroll på matchen innan hemmalaget reducerade första gången.

-I 3:e slarvar vi med pucken i några byten samt släpper in mål i viktiga lägen och gör det lite onödigt spännande. Starkt att knyta ihop matchen och göra jobbet som krävs.

-Powerplay var bra och boxplay behöver bli bättre, avslutar Grossman i sin analys av matchen.

Sebastian Dyk (#45) står för hårt jobb varje match och börjar få offensiv utdelning för sitt slit Foto: Daniel Hansson

Till slut vann SSK helt rättvist. AIK hotade Södertälje i sitt powerplay, i spelet fem mot fem var bortalaget klart bättre över tre perioder.

En laginsats men Albin Carlsson på sin backposition är alltid stabil och har en hög lägsta nivå. Mycket bra insats av honom igen, lugn och trygg med puck, tar bra beslut och ger en trygghet och ett lugn i försvarsspelet. Också delaktig i SSK:s första mål där Stelio Mattheos förvaltade en målvaktsretur från att Carlsson lagt pucken på mål.

Ingen i SSK gjorde bort sig i den här starka segern på Hovet men en spelare som sällan får rubrikerna är Viktor Lijegren.

Viktor kämpar och sliter i match efter match, hans inställning kan någon aldrig klaga på. En riktigt laglojal spelare, dessutom stark på att skydda pucken och vinner många dueller runt sargerna som ger övriga lagkamrater tid och utrymme att etablera tryck i motståndarnas försvarszon.

Sebastian Dyk fick äntligen hamna i målprotokollet, förvisso i tomt mål när AIK tagit ut målvakten men det målet kan få större betydelse för honom än vad vi anar. Och sedermera också ge ytterligare en dimension till laget.