Företag i fokus:

Annons

SSK tog revansch på Gnaget

IMG_6684

Bilden från tidigare möte mellan de två lagen i Scaniarinken Foto: Daniel Hansson

Andra mötet mellan AIK och SSK spelades ikväll på Hovet. Första matchen dem emellan slutade med AIK-seger i Scaniarinken i slutet av oktober.

-Starkt att knyta ihop matchen, säger assisterande tränare Nicklas Grossman i en kommentar till Telgenytt efter matchen.

Södertälje började piggt med bra puckkontroll och press i offensiv zon. Bortalaget slog inte av på takten någon gång under första perioden utan var det klart bästa laget i inledningsakten. 0-1 kom efter att Stelio Mattheos vann duell framför mål och stötte in målvaktsretur.

SSK gjorde också 0-2 innan mistluren ljöd efter de första 20 minuterna. Efter grötig situation framför mål kunde Viktor Grahn göra sitt förmodligen enklaste mål hittills i karriären. Efter skott från Ludwig Blomstrand och bra jobb framför målvakten av Sebastian Dyk, kunde Grahn peta in pucken som låg fri bakom AIKmålvakten Antoine Bibeau. Tredje respektive fjärde målen för Mattheos och Grahn.

-Första perioden spelar vi bra hockey och är det bättre laget. Ger dem lite momentum i 2:a med deras mål i powerplay men överlag en solid period, sa Grossman.

Fem minuter in i andra perioden fick AIK powerplay. Ett hemmalag som statistiskt inför matchen var bäst i spelformen mot ett bortalag som var sämst i numerärt underläge. Mål blev det också för Gnaget som därefter fick lite mer momentum i matchen.

I hockey brukar man prata om psykologiska mål, Hockeyallsvenskans poängkung Marcus Eriksson klev in i handlingen, styrde skickligt in 1-3 efter att Daniel Norbe skickat iväg ett handledsskott mot mål.

Så långt hade SSK full koll på matchen och drygt sju minuter in i tredje perioden gjorde laget 4-1 i powerplay, sitt andra mål för kvällen protokollfördes Stelio Mattheos för. Då trodde nog de flesta att matchen var avgjord.

Nej, AIK reducerade två minuter senare och SSK blev lite stressade och började”skvätta” med pucken. 3-4 kom när 7 minuter återstod av sista perioden. Det blev onödigt spännande då SSK hade full kontroll på matchen innan hemmalaget reducerade första gången.

-I 3:e slarvar vi med pucken i några byten samt släpper in mål i viktiga lägen och gör det lite onödigt spännande. Starkt att knyta ihop matchen och göra jobbet som krävs.

-Powerplay var bra och boxplay behöver bli bättre, avslutar Grossman i sin analys av matchen.

Sebastian Dyk (#45) står för hårt jobb varje match och börjar få offensiv utdelning för sitt slit Foto: Daniel Hansson

Till slut vann SSK helt rättvist. AIK hotade Södertälje i sitt powerplay, i spelet fem mot fem var bortalaget klart bättre över tre perioder.

En laginsats men Albin Carlsson på sin backposition är alltid stabil och har en hög lägsta nivå. Mycket bra insats av honom igen, lugn och trygg med puck, tar bra beslut och ger en trygghet och ett lugn i försvarsspelet. Också delaktig i SSK:s första mål där Stelio Mattheos förvaltade en målvaktsretur från att Carlsson lagt pucken på mål.

Ingen i SSK gjorde bort sig i den här starka segern på Hovet men en spelare som sällan får rubrikerna är Viktor Lijegren.

Viktor kämpar och sliter i match efter match, hans inställning kan någon aldrig klaga på. En riktigt laglojal spelare, dessutom stark på att skydda pucken och vinner många dueller runt sargerna som ger övriga lagkamrater tid och utrymme att etablera tryck i motståndarnas försvarszon.

Sebastian Dyk fick äntligen hamna i målprotokollet, förvisso i tomt mål när AIK tagit ut målvakten men det målet kan få större betydelse för honom än vad vi anar. Och sedermera också ge ytterligare en dimension till laget.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2023 23:40
Senast uppdaterad: 6 december 2023 23:48

Två Södertäljebor åtalas för förberedelse till mord

nykoping

Foto: Polisenes förundersökning

I fjol drabbades Nyköping av en serie våldsamma händelser. Nu kopplas två Södertäljebor till två explosioner vid två olika bostadshus efter att de stoppats av polisen, som fann en termosbomb i bilen.

Under hösten 2023 drabbades Nyköping av en flera våldshändelser som inkluderade två explosioner och skottlossning. Två explosioner vid olika bostadshus och en termosbomb som hittades i en bil har lett till att två personer från Södertälje nu står åtalade, misstänkta för förberedelse till mord samt allmänfarlig ödeläggelse.

En man i 20-årsåldern, ursprungligen från Egypten och bosatt i Södertälje, samt en annan pojke i 15 års ålder från Järna, greps av polis i Nyköping med en bomb i bilen.

Termosbomben som polisen hittade i Södertäljebornas fordon i Nyköping.
Foto: Ur polisens förundersökning

Polisens utredning pekar på att den yngre personen misstänks för flera explosioner som ägde rum i Nyköping. Bland annat den 31 augusti, där en bomb placerades utanför en villadörr. Innan gärningsmannen lämnade den tända bomben, knackade han på dörren och flydde sedan från platsen.

Explosionen orsakade omfattande skador på byggnaden, och på adressen var en 30-årig person skriven och som blev skjuten fyra dagar tidigare, men befann sig inte i bostaden vid tillfället för detonationen, och ingen person skadades.

Strax efter midnatt, den 19 september, placerar gärningsmannen bomben precis vid dörren till bostaden.
Foto: Ur polisens förundersökning

Den misstänkte 15-åringen, som greps i Nyköping, anses även av polisen vara ansvarig för en annan explosion utanför en villa i Glasberga, Södertälje, den 25 augusti 2023.

Misstänks för ett tredje bombdåd den 19 september 2023.

I samband med det senaste dådet i Nyköping kunde polisen genom chattkonversationer se hur de misstänkta planerade handlingen, inklusive instruktioner om att ta med en hammare för att bryta sig in genom en port samt detaljer om vilken våning och vilken dörr där termosbomben skulle placeras.

Kort efter att en bomb detonerade på Sankt Annegatan den 19 september i Nyköping, greps Södertäljeborna i ett fordon cirka en halv kilometer från brottsplatsen, efter att en inringare larmat polisen om en maskerad person i trapphuset. I bilen upptäcktes ytterligare en termosbomb i en vit plastpåse, som misstänks ha varit avsedd för placering vid en annan adress.

Den 20-årige och den 15-årige pojken åtalas nu misstänkta för förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott i hanteringen av explosiva varor.

BILDEXTRA / TV: Bomb placerad utanför villaentré

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 16:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 15:46

INSÄNDARE: Inför obligatorisk utbildning för inköpsrätt

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet. 2e vice ordförande Telge inköp.
Foto: Alexander Isa

Inom Södertälje kommuns alla verksamheter med de kommunala bolagen inkluderat så finns det en mängd personer som har rätt att beställa varor och tjänster inom ramen för sin specifika budget. Då trodde åtminstone jag att alla dessa personer visste vad det höll på med och hade någon form av utbildning med tanke på att vi köper varor och tjänster för över 3 miljarder kronor årligen.

Men på vår interna styrelseutbildning fredag 23 februari så fick jag veta att så är inte fallet, några har visserligen valt att gå den utbildning som Telge inköp erbjuder alla som vill inom den kommunala verksamheten, men många avstår utbildningen för att de troligen anser sig kunna allt de behöver inom inköp och hur en upphandling ska gå till för att undvika misstag.
Så är det uppenbarligen inte, och det är mer komplicerat än så.

Låt mig ta ett lite roligt men tydligt exempel som kanske ger er en större förståelse för problematiken med hur viktigt det är att man är övertydlig med vad man vill ha innan man skickar i väg en order till Telge inköp.

Exempel: Du beställer en apa och förväntar dig att få en schimpans, men i själva verket får du en gorilla… Båda är apor men skillnaden är enorm! – Vems är felet?

Det är oerhört viktigt att man är specifik i vad man vill ha och vilka krav man ställer på produkten eller tjänsten innan man skickar även order om en upphandling till Telge inköp, när det blir fel så kostar det pengar.

”Det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel”

Senast förra veckan så tog vi del av en beställning som blev fel – Ska inte peka ut någon specifik men kan konstatera att det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel i mått för installation, de gick ej att returnera och får nu kasseras = en dryg miljon kronor till soptippen! 
Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat användas till betydlig bättre saker.
Vems är felet? -Jag skulle gissa att beställaren inte har varit tydlig med att specificera mått och exakt funktion på det han eller hon ville ha, jag har svårt att tro att en uppköpare på Telge inköp beställer fel saker på pin tji utan har helt enkelt utgått ifrån den information som levererats och uppenbarligen har informationen varit undermålig.

Därav anser Realistpartiet att alla personer inom Södertäljes kommun och dess bolagsverksamheter som får förtroendet att hantera skattemedel till att köpa in varor och tjänster måste gå den utbildning som erbjuds av Telge inköp, utbildningen ska vara obligatoriskt om man vill hantera inköp av varor och tjänster.

Vi är övertygade om att om kunskapsnivån ökar hos de personer som har rätt att beställa varor och tjänster så finns det miljontals kronor att spara varje år.

Vi har lämnat in en motion om detta och hoppas på att kommunfullmäktige så snart som möjligt röstar för vårt förslag och inför obligatorisk utbildning för alla inköpare så snart som möjligt.
Det är en investering som kommer att betala sig själv många gånger om.

Joakim Granberg
2e vice ordförande Telge inköp
Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 13:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors