Företag i fokus:

Kvinna krävs tillbaka på hundratusentals kronor

Forsakringskassan Foto: Cc

Foto: Creative Commons

En ung kvinna från Södertälje krävs på stort belopp av Försäkringskassan. Detta efter att hon mottagit aktivitetsstöd samtidigt som hon vistades utomlands.

Kvinnan, född 2000, har enligt ett beslut från Försäkringskassan erhållit för mycket aktivitetsstöd under perioden december 2020 till mars 2023. Totalt måste hon återbetala 205.530 kronor.

Det visade sig att kvinnan hade ansökt om och intygat deltagande i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program under olika tidsperioder. Efter en kontrollutredning konstaterade Försäkringskassan att kvinnan hade befunnit sig utomlands under dessa perioder, vilket strider mot villkoren för aktivitetsstöd.

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Enligt Arbetsförmedlingen är det inte tillåtet att delta i programmet från utlandet om det inte finns särskilda skäl och överenskommelser i förväg. Eftersom kvinnan inte hade någon sådan överenskommelse med Arbetsförmedlingen, ansåg Försäkringskassan att hon inte hade rätt till aktivitetsstöd under de angivna perioderna.

Kvinnan hävdade att hon inte visste att man inte får befinna sig utomlands och samtidigt delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program, men Försäkringskassan argumenterade att det är deltagarens eget ansvar att känna till och följa reglerna.

Därför kräver Försäkringskassan nu att hon ska återbetala det felaktigt erhållna stödet på 205.530 kronor.

Läs även: – Försäkringskassan utreds efter oanmält besök hos rullstolsbunden kvinna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 november 2023 05:00
Senast uppdaterad: 15 november 2023 23:28

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors