🕝 1 minuter
Kvinna krävs tillbaka på hundratusentals kronor
Publicerad 16 november 2023 06:00
Uppdaterad 16 november 2023 00:28

Foto: Creative Commons

En ung kvinna från Södertälje krävs på stort belopp av Försäkringskassan. Detta efter att hon mottagit aktivitetsstöd samtidigt som hon vistades utomlands.

Kvinnan, född 2000, har enligt ett beslut från Försäkringskassan erhållit för mycket aktivitetsstöd under perioden december 2020 till mars 2023. Totalt måste hon återbetala 205.530 kronor.

Det visade sig att kvinnan hade ansökt om och intygat deltagande i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program under olika tidsperioder. Efter en kontrollutredning konstaterade Försäkringskassan att kvinnan hade befunnit sig utomlands under dessa perioder, vilket strider mot villkoren för aktivitetsstöd.

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Enligt Arbetsförmedlingen är det inte tillåtet att delta i programmet från utlandet om det inte finns särskilda skäl och överenskommelser i förväg. Eftersom kvinnan inte hade någon sådan överenskommelse med Arbetsförmedlingen, ansåg Försäkringskassan att hon inte hade rätt till aktivitetsstöd under de angivna perioderna.

Kvinnan hävdade att hon inte visste att man inte får befinna sig utomlands och samtidigt delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program, men Försäkringskassan argumenterade att det är deltagarens eget ansvar att känna till och följa reglerna.

Därför kräver Försäkringskassan nu att hon ska återbetala det felaktigt erhållna stödet på 205.530 kronor.

Läs även: – Försäkringskassan utreds efter oanmält besök hos rullstolsbunden kvinna

Dela artikeln