Företag i fokus:

Annons

Sexbarnsmamma vinner tävling med inspirerande klimatlöfte

IMG_6069

Foto: Södertälje kommun

Raphaela Wells från Järna korades som vinnare i Södertäljes medborgartävling ”Mitt klimatlöfte för ett hållbart Södertälje” och belönades med en elcykel för sitt engagerande klimatlöfte.

 -Det här känns jättefint, jag känner mig väldigt tacksam och glad just nu, säger Raphaela Wells till Södertälje kommun.

Södertälje kommun har nyligen avslutat sin miljöinriktade medborgartävling, där deltagarna uppmanades att bidra med personliga löften för att främja ett mer hållbart samhälle. Tävlingen, som syftade till att uppmuntra medvetenhet och handlingar för miljön och klimatet, resulterade i att Raphaela Wells, en sexbarnsmamma från Järna, utsågs till vinnare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Wells imponerade på juryn med sitt omfattande klimatlöfte, som inkluderar åtgärder som att enbart köpa ekologiska produkter, välja viltkött framför annat kött, och att prioritera cykel och tåg framför bilen för transport. Hennes löfte sträcker sig även till att undervisa och inspirera sina sex barn att leva mer miljömedvetet, genom att återvinna noggrant, spara på el och vatten, och alltid välja ekologiska alternativ.

– Det är viktigt att Södertäljeborna känner ett engagemang och en vilja att bidra i klimatarbetet. Det är verkligen roligt att vi fått ta del av så många bra idéer och löften, säger Hanna Klingborg (MP), ordförande för Hållbarhetsutskottet. 

Genom att vinna tävlingen och få en elcykel, får Wells ytterligare ett verktyg för att genomföra sitt löfte om att välja hållbara transportalternativ.

– Jag har levt hela mitt liv med en medvetenhet, men jag känner att jag har slarvat lite och kanske inte tagit i lika mycket som jag kan med mina barn. Så nu känner jag att jag kan ta i ordentligt med att sprida kunskap och att lära mina barn. Jag älskar att återvinna. I varje timme som man lever så kan man välja att göra något, säger Raphaela Wells. 

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 november 2023 05:00
Senast uppdaterad: 14 november 2023 22:55

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Södertäljebo krävs på över 300.000 kronor

Kronofogden

Foto: Alexander Isa

En man från Södertälje står inför betalningskrav efter att ha mottagit 325 000 kronor i felaktigt utbetald ersättning från Försäkringskassan. Nu har ärendet eskalerat till Kronofogden för indrivning av skulden.

I Södertälje har en man blivit skyldig Försäkringskassan en betydande summa pengar. Mannen har inte återbetalat 325 000 kronor som han felaktigt fått i ersättning från myndigheten. För att återkräva dessa pengar har Försäkringskassan nu vänt sig till Kronofogden.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Kronofogden har skickat ett betalningsföreläggande till mannen, vilket är det första steget i processen för att återkräva skulden.

Om mannen väljer att betala tillbaka skulden, kommer Försäkringskassan att dra tillbaka sin ansökan om betalningsföreläggande. Mannen har också möjlighet att bestrida skulden. Om så sker, måste Försäkringskassan överväga att ta ärendet vidare till domstol för att få skulden juridiskt fastställd.

Om skulden inte betalas eller bestrids, kommer Kronofogden att fastställa skulden och inleda processen för att driva in den. Denna händelseutveckling understryker vikten av korrekt hantering av offentliga medel och de konsekvenser som kan uppstå vid felaktiga utbetalningar.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:34

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors