Företag i fokus:

Annons

Liberalerna lägger fram egen budget för Södertälje

Metin Hawsho (L) gruppledare.

Liberalerna i Södertälje presenterar ett ambitiöst budgetförslag som prioriterar skolutbildning och effektivisering av kommunens administration, som ett svar på majoritetens budget som S, M och MP lagt fram.

– Med den här budgeten visar vi varför vi är Södetäljes enda borgliga alternativ, säger Metin Hawsho, Liberalernas gruppledare i Södertälje.

I slutet av oktober offentliggjorde majortieten S, M och MP sin budget, som adresserar aktuella ekonomiska utmaningar som inflation och en potentiell lågkonjunktur, samtidigt som den innehåller viktiga investeringar för invånarnas trygghet och kommunens framsteg. Nu har även oppositionspartiet Liberalerna lagt fram sitt eget budgetförslag.

Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP). Foto: Lucas T

Liberalerna i Södertälje har med sitt förslag satt ett starkt fokus på att förbättra utbildningssystemet i kommunen. Förslaget innebär en omfattande investering på 20 miljoner kronor för att införa tvålärarsystem i skolorna, vilket syftar till att höja utbildningskvaliteten. Därtill avser Liberalerna att reducera den centrala administrationen och minska byråkratin, vilket utgör en del av deras bredare vision om en effektivare och mer målinriktad kommunal styrning.

Istället för den nuvarande modellen med detaljerad politisk styrning, föreslår Liberalerna att Södertälje kommun ska styras genom tydliga mål inom fyra prioriterade områden: skola, trygghet, samhällsbyggnad och arbetsmarknad. Denna strategiska omorientering syftar till att skapa en mer dynamisk och responsiv kommunal förvaltning som bättre kan möta invånarnas behov.

– Vi har presenterat en budget som utgår från att effektivisera förvaltningen och fokusera på kärnuppgifterna. Jag är stolt över våra stora satsningar för en bättre skola, mer trygghet, lägre arbetslöshet och en förnuftig samhällsbyggnadspolitik. Med den här budgeten visar vi varför vi är Södetäljes enda borgliga alternativ, säger Metin Hawsho.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 november 2023 14:25
Senast uppdaterad: 14 november 2023 16:12

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

MINGELBILDER v.48 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0002

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V. 47

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 00:43
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors