Företag i fokus:

Annons

Ny budget för 2024 – Stor satsning på trygghet och utveckling

Boel-Alex-Lars

Foto: Lucas T.

Under torsdagseftermiddagen bjöd den politiska majoriteten i Södertälje, bestående av Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP), in till pressträff i Stadshuset för att presentera en enad, framåtblickande budget för kommunen innefattande satsningar på trygghet, utbildning och stadens utveckling.

Budgeten för Södertälje kommun 2024 präglas av den ekonomiska oro som råder runt om i världen. Kriget i Ukraina, inflation och en möjlig lågkonjunktur gör att kommunens budget är betydligt stramare än tidigare år, men trots det innefattar den flera viktiga satsningar för Södertäljebornas trygghet och kommunens utveckling.

Bland de tydligaste satsningarna finns ökade resurser för arbetet mot våld i nära relationer.

– Vi har ett gott samarbete med polisen, som i sin tur har ett gott samarbete med socialtjänsten. Båda betonar att våld i nära relation är en faktor som kan leda till att barn och unga hamnar i kriminalitet, säger Socialdemokraternas Boel Godner.

Budgeten innehåller även medel för att stärka kommunens krisberedskap och säkerhetsarbete. Trots de stramare ekonomiska ramarna görs inga nedskärningar i skolan eller äldreomsorgen.

Skolan förblir kommunens viktigaste prioritering.

– Vi vill utveckla Campus Tälje, få fler in i vuxenutbildning och in i arbete. Vi satsar på skolan och bibehåller de resultat vi har där. Fler Södertäljebor ska ha en trygg framtid, få ett framtidshopp och kunna ta sig från utanförskap in i arbetet, säger Moderaternas Alexander Rosenberg.

Vid sidan av trygghetssatsningarna ska budgeten satsa på Södertäljes utveckling. Bland annat säkerställs investeringar i centrumutvecklingen, med projekt som Slussholmen och Maren. Målet är att göra Södertälje mer attraktivt och ge invånarna en finare stadskärna.

Även klimatarbetet prioriteras, med ett uppdrag till Telge Energi att titta på mer egen energiproduktion.

– Det känns väldigt viktigt utifrån att vi faktiskt har en förändrad situation både lokalt, nationellt och i hela Europa, säger Miljöpartiets Lars Greger.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 oktober 2023 05:00
Senast uppdaterad: 14 november 2023 13:48

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors