Företag i fokus:

Annons

Från Kuba till Södertälje – Mara förverkligade drömmen

Kuba Dance

Kuba Dance Company. Foto: Lucas T.

Mara Benitez Soto lämnade hemlandet Kuba som ung för att söka lyckan som dansare internationellt. Efter en svår olycka fann hon kärleken i Södertälje – och öppnade sin egen dansskola.

Dansen har alltid varit Maras stora passion. Redan som barn drömde hon om att bli professionell ballerina och efter en lång karriär som professionell dansare och medverkan i TV-programmet Talang har den före detta ballerinan nyligen öppnat sin egen dansstudio, Kuba Dance Company, i Södertälje. Hennes väg till framgång inom dansen började i Kuba, där hon som barn drömde om att bli ballerina.

Som fyraåring började hon dansa balett, och hon visste tidigt att dansen skulle bli hennes liv. Trots att Kuba är ett fattigt land kämpade Maras föräldrar för att hon skulle kunna förverkliga sin dröm om en danskarriär. Hennes stora förebild var den kubanske stjärndansaren Carlos Acosta.

Efter examen från en av Kubas främsta dansakademier flyttade Mara vid 18 års ålder till Ryssland för att undervisa dans för barn på en dansskola i Moskva som hade eftersökt henne via rekommendation.

– Min familj ville först inte att jag skulle åka dit, eftersom jag inte kände till landet eller språket, men jag kände att jag verkligen ville göra det, berättar Mara.

Mara visade snabbt sin skicklighet och vann flera hiphop-tävlingar internationellt. Men vid 23 års ålder drabbades hon av en svår bilolycka som nästan kostade henne livet. Under en lång tid efter olyckan funderade hon på att ge upp dansen helt. Rysslands största dansskola eftersökte Mara konstant via brev och telefon för att efterfråga henne som danslärare, som hon inte svarade på.

– En dag lyfte jag luren. Då sa de något som övertalade mig. De berättade att barnen där behövde mig. Barnens behov gav mig en anledning att börja leva igen, berättar hon.

Kuba Dance Company medverkade i Talang tidigare i år. Skrämdump: Tv4

Sedan dess har Mara verkat som koreograf åt flera kända artister som Kristina Si, Black Star Mafia och undervisat på dansskolor i många länder.

– Min största stolthet har varit att hjälpa barn och vuxna att upptäcka sig själva genom dans. Min koppling med dem är unik eftersom jag kommer till dem med en anda av framsteg och engagemang, berättar hon.

För fyra år sedan flyttade Mara till Södertälje efter att ha träffat sin blivande make på Kuba många år tidigare. Hon lärde sig svenska, gifte sig och fick två barn. Det var då idén med att öppna upp en egen unik dansskola i Södertälje föddes.

– Jag tittade efter dansskolor att undervisa i, men insåg istället att jag hade möjlighet att öppna en egen dansakademi där jag kan tillämpa min egen stil och ge barnen något helt annorlunda och unikt, säger Mara.

I sin nya dansstudio undervisar Mara olika dans stilar åt dansare i alla åldrar, främst flickor. I våras deltog Mara och hennes danselever i Talang. Vägen från audition till final var däremot trubbig eftersom hon och danseleverna saknade en träningslokal att öva inför tävlingen i.

– Vi övade på gatan, ibland i regn och snö. Vi gav dock aldrig upp, utan vi kämpade vidare, trots att mycket kom i vår väg, berättar hon.

Mara med hennes danselever tävlade sig fram till final och fick stående ovationer. Gruppen slutade trea i semifinalen, men Mara är fortfarande nöjd över insatsen.

– Vi visade publiken vilka kämpar vi är, vilket var det viktigaste i tävlingen. Vi kände oss som vinnare i Södertäljes ögon, avslutar Mara Benitez Soto.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 november 2023 08:00
Senast uppdaterad: 5 november 2023 21:18

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Södertäljebo krävs på över 300.000 kronor

Kronofogden

Foto: Alexander Isa

En man från Södertälje står inför betalningskrav efter att ha mottagit 325 000 kronor i felaktigt utbetald ersättning från Försäkringskassan. Nu har ärendet eskalerat till Kronofogden för indrivning av skulden.

I Södertälje har en man blivit skyldig Försäkringskassan en betydande summa pengar. Mannen har inte återbetalat 325 000 kronor som han felaktigt fått i ersättning från myndigheten. För att återkräva dessa pengar har Försäkringskassan nu vänt sig till Kronofogden.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Kronofogden har skickat ett betalningsföreläggande till mannen, vilket är det första steget i processen för att återkräva skulden.

Om mannen väljer att betala tillbaka skulden, kommer Försäkringskassan att dra tillbaka sin ansökan om betalningsföreläggande. Mannen har också möjlighet att bestrida skulden. Om så sker, måste Försäkringskassan överväga att ta ärendet vidare till domstol för att få skulden juridiskt fastställd.

Om skulden inte betalas eller bestrids, kommer Kronofogden att fastställa skulden och inleda processen för att driva in den. Denna händelseutveckling understryker vikten av korrekt hantering av offentliga medel och de konsekvenser som kan uppstå vid felaktiga utbetalningar.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:34

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors